Egyre tisztább Terézváros

Nem lehet nem észre venni, hogy kerületünkben a közterek állapota, tisztasága az elmúlt évben hatalmas minőségi változáson ment keresztül – a Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. munkatársai szó szerint reggeltől estig suvickolják Terézvárost. Soproni Tamás polgármester és dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna köztisztaságért felelős alpolgármester nem egyszer csatlakoztak már hozzájuk – legutoljára péntek reggel –, hogy az utcákat róva saját maguk győződjenek meg róla: a rengeteg munkának és erőfeszítésnek annak ellenére látványos eredményei vannak, hogy mindig akad további tennivaló.

A Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kárpáti Zoltán által vezetett csapat tudja a dolgát – még tanult koreográfiája is van például annak, miként kövesse egymást a Podmamiczky-Bajza utca sarkánál lévő alagútban a seprűs autó és a locsolókocsi. A korábban elhanyagolt, rettenetes állapotban lévő átjáróban a hajnali műszak reggel 8-ra már összeszedte a nagy darabos hulladékokat, hogy a gépi takarítás gyorsan és akadálytalanul megtörténhessen. Idén először valósult meg a Bajza-Bulcsú aluljáró gépekkel való rendszeres takarítása – az alagút rendészeti felügyeletét és biztonságát a MÁV helyett már az önkormányzat Rendészeti Osztálya biztosítja.

 

 

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Soproni Tamás és Kárpáti Zoltán a tennivalókat egyezteti - takarítás közben az önkormányzat rendésze biztosítja a terepet

 

 

Az emberek érdeke számít

 

A takarítás idejére biztonsági okokból lezárt alagutat oda-vissza járja a seprűs autó, a járókelőknek picikét várakozniuk kell, de ez nem kelt zúgolódást. Egy a Lehel piacra igyekvő idősebb hölgy meg is jegyzi, mekkora előrelépés történt az átjáró ügyében: – „Rendszeresen erre járok a Lehelre, elképesztő változásokon ment át az utóbbi időben” – mondja elismerően, mire a polgármester további ígéretet tesz: „Idén fel is lesz újítva, kicseréljük a fényeket, felszedjük a hangos fémlemezborítást és megcsináljuk a feljárókat.” Be is lesz kamerázva a környék, ami egyfelől a tagelőket, gerillafirkálókat, másfelől a hamarosan a szomszédos területre áthelyezett FKF-es kukákat is figyeli majd az illegális szemetelés miatt. Az önkormányzat ugyanis felszámolta az Eötvös utca sarkán lévő szeméthegyeket; az egyelőre még ott maradt nagy alumínium kukákat pedig áthelyezi ide, az alagút mellé, egy a MÁV-tól igényelt területre, ahol jól védhető zárt környezetbe kerülnek, így megelőzve az illegális szeméthegyek képződését és a guberálás okozta károkat.

 

Bár a járókelők türelmesen várják, hogy a takarítóakció véget érjen, dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna az emberek érdekét szem előtt tartva már intézkedik is: „Tegyünk ki az alagút mindkét oldalára egy figyelemfelkeltő táblát, amin pontosan rajta van, mikor takarítják, vagyis hetente mely napokon és mettől meddig számíthatnak az itt átkelni akarók lezárásra, még ha csak pár percesre is.”

 

 

 

A locsolókocsi a Podmaniczky-Bulcsú utcai átjárót takarítja
 

 

Szerdan és pénteken délelőtt 09:30-tól, 10:00-ig takarítják az aluljárót, kérünk mindenkit, hogy úgy szervezze a programját, hogy ez alatt a fél óra alatt nem tudja használni az aluljárót!

 

 

 

Fedett garázs a takarítógépeknek

 

Annak ellenére, hogy sokat javult a köztisztaság helyzete Terézvárosban – Soproni Tamás szerint kevesebb bejelentés is érkezik – 2021-ben sem állt meg a kerületi takarítás fejlesztése. Az előző évhez képest több mint 100 millió forinttal növelte meg az önkormányzat a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. költségvetését. – „Nyolc millió forint van betervezve például a gépi állomány korszerűsítésére – mondja Kárpáti Zoltán –, ezt már csak hárommal kell megfejelni ahhoz, hogy egy új elektromos alapgépet vásároljunk, amire fel tudjuk építeni a saját készítésű technológiánkat. Egy ilyen takarítógéppel nemcsak hatékonyan, de még környezetbarát módon is tudnánk tisztítani a köztereket.”

 

Az infrastrukturális fejlesztés része egy fedett és zárt géptelep létrehozása is – ha minden jól megy, a Benczúr utca 5. szám alatt lévő egykori lovarda egyik önkormányzati tulajdonú épületének garázsát, mely jelenleg a Vagyonkezelő raktáraként funkcionál, kapja meg a Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. „Ez azért nagy fegyvertény – világít rá Kárpáti Zoltán –, mert anélkül lehet így télire leparkoltatni a vizes technológiájú gépeket, hogy a fagytól félve szét kellene szerelni azokat.”

 

 

Panaszkezelés azonnal

 

Terézváros önkormányzata számára nem a területi jogviták, hanem a megoldás és a tisztaság a fontos, ezért 2020 óta egyes fővárosi tulajdonú területeket – Teréz körút, Andrássy út, Oktogon, Ferdinánd híd aluljáró, Nyugati tér – is takarítanak az önkormányzat köztisztasági Kft.-jének munkatársai. „Mindig arra próbálunk törekedni – mondja dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna –, hogy ha érkezik egy panasz, az kezelve legyen és a probléma akkor is megoldódjon, ha adott esetben a terület nem a mi hatáskörünkbe tartozik. Ha ott marad valahol egy sittes zsák, és erről panasz érkezik, nekünk egyedül az a célunk, hogy az mielőbb elkerüljön onnan.”

 

 

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Soproni Tamás és Kárpáti Zoltán a főváros hatáskörébe tartozó Kodály Körönd takarításáról egyeztet

 

 

A takarítási műszakok 2021-ben már nem 14:30-ig, hanem 17:30-ig tartanak, de még idén kitolják 21:30-ig a munkaidőt. – „Június-júliusban már szeretném a próbaüzemet elindítani” – mondja optimistán Kárpáti Zoltán.

 

Dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna szerint is nagyon nagy hozadéka lehetne az egész napos jelenlétnek: „A jelenleg bejelentett panaszokra is igyekszünk azonnal, legfeljebb 24 órán belül reagálni, de ha este 21:30-ig kint lehetnénk az utcán, akár pár órán belül már intézkedhetnénk is.”

 

Most még minden hétfőn 15 és 17 óra között Kárpáti Zoltán ügyvezető úr várja személyesen a lakosság észrevételeit, meglátásait – a járványhelyzet elmúlásáig telefonon, a +3613323962 számon –, de egy újfajta, e-mailes panaszkezelési rendszer is kidolgozás alatt van. Az önkormányzat a főváros által leszerelt kukákat is pótolja, a helyükre két hónapon belül új, terézvárosira matricázott szemétgyűjtőket helyez ki több helyen a kerületben, és az ürítésüket is átvállalta a fővárostól – a panaszkezelési e-mailcím ezeken is mindenhol rajta lesz majd.

 

 

Motiváló környezet

 

Ahogy haladunk az Oktogon felé, minden kis utcában köztisztaságiakba botlunk – egy utcaseprő a túloldalról integet át, az Aradi utcát hárman mossák, a Székely Bertalanban pedig épp a dogboxot üríti Peti a mellette várakozó ürülékszállító autóba. Az alpolgármester elmeséli, hogy a kutyapiszkot Dorogra szállítják, ahol egy rendkívül drága eljárással semmisítik meg – ha kommunális hulladékkal is keveredik, át kell válogatni, ami alaposan megdrágítja az amúgy is borsos árat. Ezért is fontos, hogy szemetet ne dobjunk a dogboxokba, hiszen az ürítésük éves szinten optimalizálva is 8 millió Ft-ba kerül.

 

Kárpáti Zoltán azt mondja, a kollégák egyre jobban értik, hogy az utca az övék is – 70 százalékuk VI. kerületi, magukért is dolgoznak. Összetartó csapat, a köztisztaságért felelős alpolgármester is szinte mindegyikőjüket név szerint ismeri. „Nagyon fontos, hogy dolgozóink számára motiváló és családias környezetet teremtsünk – mondja a főnökük –, ezzel segítve és mentorálva azokat, akik erre rászorulnak. Számunkra nem az a fontos, hogy honnan jön a munkavállaló! Hajléktalan munkásaink is vannak/voltak, akikkel nagyon elégedettek vagyunk! Idén bevezetjük az év dolgozója elismerést is, amelynek keretében anyagilag fogjuk jutalmazni a lelkiismeretes és szorgalmas alkalmazottainkat.”

 

 

 

Soproni Tamás megköszöni a köztisztaságiak munkáját

 

 

A Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. 10 fő utcaseprőt keres, akiket közmunkásként tudna alkalmazni – ha esetleg valaki számára, aki például a járvány miatt elveszítette a munkáját ez lehetőséget jelent, jelentkezzen az info@koztisztasag.hu e-mail címen.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotók: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség