Egyeztetés: figyeljünk az utcán élőkre!

Terézváros önkormányzata felajánlotta a segítségét a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek számára. Ennek érdekében a szociális ügyekért felelős alpolgármester, Miyazaki Jun december 17-ére egyeztető megbeszélést hívott össze.

A polgármesteri hivatal épületében megtartott tanácskozáson a házigazdák részéről Miyazaki Jun alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd arra buzdította őket, hogy mutassák be terézvárosi tevékenységüket, s bátran fogalmazzák meg, miben tudná őket, a hajléktalanokat segítő munkát érdemben támogatni a kerület októberben felállt új önkormányzata.

 

 

Miyazaki Jun alpolgármester: „Nem akarjuk kriminalizálni a hajléktalanságot”
 

Az egyházak, civil szervezetek, alapítványok képviselői sorra elmondták, milyen feladatokat látnak el a hatodik kerületben. Ebből kiderült, hogy a környéken nappali melegedő, időszakos menedékhely, lábadozó, átmeneti szálló is található, s ezeket rendszeresen igénybe is veszik az utcán élők. Háziorvosi ellátáshoz is hozzájuthatnak a nehéz sorsú emberek, s mint megtudtuk, a kerületben működő tüdőgondozó intézet szakemberei is rendkívül empatikusan, rugalmasan állnak a problémához, s lehetőségeik szerint mindig elvégzik a szűréseket a náluk megjelenteken.

 

 

Az utcán élőket segítő szervezetek képviselői ismertették tevékenységüket

 

A szociális szférát képviselők elmondták, hogy klienseik között sok az állami gondozásból kikerült fiatal, a szerhasználó (legyen az alkohol vagy egyéb drog), az idős, valamint a bedőlt hitele miatt az utcára került ember is. Több szervezet jelezte, hogy a közvetlen közelükben lakók gyakran panaszolják, hogy a kapualjakban felbukkannak kábítószeresek, bűnelkövetők, prostituáltak futtatói, ami félelemmel tölti el az ott élőket. Ennek kapcsán az alpolgármester ígéretet tett arra, hogy jelzi a problémát a rendőrség és az önkormányzati rendészet felé, s kéri az illetékeseket, hogy ahol szükséges, erősítsék meg a jelenlétüket. Olyan igény is felmerült, hogy a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat pszichiátriai, illetve addiktológiai ellátását is igénybe vehessék a hajléktalanok. Többen jelezték, hogy szükség lenne ingyenesen használható nyilvános vécékre is az egész fővárosban, valamint a nyári kánikulában ivóvízvételi lehetőségekre.

 

Miyazaki Jun alpolgármester ígéretet tett arra, hogy a felmerült témákban egyeztet az illetékes vezetőkkel, az önkormányzat pedig a maga eszközeivel, lehetőségeivel igyekszik segíteni a hajléktalanokkal foglalkozó szervezeteket. Mint mondta: mi nem szeretnénk kriminalizálni a hajléktalanságot, hanem segíteni akarunk. A jelenlévők abban mind egyetértettek, hogy az utcán élők problémáit csak széles körű társadalmi összefogással lehet megoldani.