Egy platánnal kevesebb áll az Andrássy úton

Egy majd 18 méteres Andrássy úti platán esett a vihar áldozatául hétfőn éjjel. A korát tekintve ugyan már nem számított tinédzsernek, de a hetven évével matuzsálemnek sem mondhatnánk. Ha korábban nem bolygatták volna meg többször is a gyökérzetét, valószínűleg túlélte volna a brutális erejű szelet, egy városszéli parkban akár még évtizedeken át elácsorgott volna.

Az Andrássy úton évről évre egyre kevesebb platánfa éli túl azokat a környezeti és az emberi tevékenységek – mindenféle közművek, kábelek fektetése, útjavítás, a fakérget sértő figyelmetlen parkolás – okozta ártalmakat, amelyek itt érik őket. Elég csak abba belegondolni, hogy a most kidőlt platán magonc korában egész Magyarországon még ötvenezer autó sem közlekedett az utakon, tavaly pedig csak a fővárosban több mint hatszáznyolcvanezer.

 

A fákat gondozó Főkerttől megtudtuk, a fa kidőléséhez az vezetett, hogy különböző környezeti hatások miatt gyökerei korábban károsodtak, részben elhaltak. Stabilitását a faápolók a korona átalakításával helyreállították, de a vasárnapi szél ereje nagyobb volt annál, mint amit a gyökérzet elbírt.

 

Az úttestre zuhant platán szerencsére sem emberben, sem autóban nem tett kárt. Kérdésünkre, hogy egy-egy ilyen sajnálatos eset után megvizsgálják-e a környéken lévő fák állapotát, azt a választ kaptuk, hogy szakembereik folyamatosan ellenőrzik a köztéri fákat, de ilyenkor egy rendkívüli felülvizsgálatra is sort kerítenek.  A kontrollt követően a biztonságosság megőrzése érdekében ütemezik és elvégzik a szükséges kertészeti beavatkozásokat. Az elhalt, veszélyt jelentő egyedeket eltávolítják, az ültetésre alkalmas időszakokban pedig gondoskodnak a pótlásukról.

 

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt tíz évben több ehhez hasonló esemény is történt az Andrássy úton, legfőképpen az Oktogon-Bajcsy Zsilinszky út közötti ostorfával beültetett szakaszon. A sugárúti kőrisfákat a nagy farontó lepkék támadták meg, s emiatt az állomány állapota erősen leromlott. Az Oktogon és Kodály körönd közötti részen az átgondolatlanul lefektetett műfű miatt romlott jelentős mértékben a fák állapota, a tervek szerint a Főkert munkatársai szeptemberben megszabadítják a szakaszt a műfűtől.

 

Az Andrássy úti fasor megújításának kérdése régóta napirenden van. Többéves szakmai egyeztetést követően a tervezési szakaszához érkezett. Mivel jelentős városképi beavatkozásról van szó, a hosszú távú fenntarthatóság érdekében a felelős döntés megszületése időigényes folyamat.