Egy levegőt szívunk - interjú Soproni Tamás polgármesterrel

A tervezés szakaszából a megvalósítás útjára léptünk – így jellemezte Soproni Tamás az önkormányzati választások óta eltelt – és világjárvánnyal nehezített – második évet. A polgármester a Terézváros magazin legújabb számában megjelent interjúban részletesen beszélt a kerület zöldítéséről, a parkolási gondok enyhítéséről, városvezetői szerepről és felelősségről, de nem kerülte meg a helyi politikai viszonyokban beállt fordulatot sem.

A 2019-es választás éjszakáján hol látta a kerületet két évvel később?

 

Akkor is egyértelmű volt, hogy az ötéves ciklusra vállalt programunk megvalósítható elemekből áll. Erre most már bizonyíték is van, hiszen a tervezés szakasza után mostanra megindult az elképzeléseink megvalósítása. Több dologra már most büszke vagyok. Azt ígértem, hogy a parkolóhelyek harmadát visszaadjuk a terézvárosiaknak. Budapesten nálunk indult el elsőként a kizárólagos lakossági parkolás rendszere, vagyis az itt élők már visszakapták parkolóhelyeik egy részét. Hasonlóan nagy eredménynek tartom a teljesen lelakott és veszélyes Bajza–Bulcsú-alagút rendbe rakását, ami a kerületvezetés harmincéves adóssága volt nemcsak a terézvárosiak, hanem az áthaladó biciklisek felé is.

 

És hol látja magát ennyi idő elteltével az elképzelt polgármesteri szerephez képest?

 

Nyitottunk a lakók felé: intenzívebbé tettük az önkormányzat és a terézvárosiak közti kommunikációt – amit nemrég szakmai díjjal ismertek el. Nem fogadóórát, hanem reggel 8-tól este 6-ig fogadónapot tartok minden hónapban. Közérthető nyelven beszélünk a kerületiekhez és – mondhatom az alpolgármesterek (valamennyien láthatóak címlapfotónkon – a szerk.) és az egész hivatal nevében – partnerként kezeljük őket: ha a lakók panaszkodnak a közelükben működő szórakozóhelyekre, összehozzuk a feleket és lakossági fórumot szervezünk. Gyorsan reagálunk, ami abból is ered, hogy én tényleg ugyanazt a levegőt szívom, mint az összes terézvárosi, vagyis duplán motivált vagyok abban, hogy jól menjenek a kerületben a dolgok. Nekem mindegy, hogy milyen osztályhoz, kihez tartozik egy problémás ügy, az a feladatom, hogy addig menjek, addig foglalkozzunk vele, amíg megoldás nem születik. Azt hiszem, ez az a polgármester kép, amelynek meg akartam felelni.

 

A pandémia rányomta a bélyegét az elmúlt két évre és sok mindent elvett tőlünk – de mit adott a világjárvány?

 

A terézvárosiak és az önkormányzat is jól vizsgáztak a világjárvány alatt. Abban mindenki egyetértett, hogy a pandémiát legyőzni csak az oltással lehet, és a terézvárosiak nagyon okosak voltak: rendkívül magas, 80-90 százalékos a kerület átoltottsága. Fontos volt az is, hogy a legrászorultabbakat – például rendkívüli lakbértámogatással, állásvesztési támogatással – hatékonyan és gyorsan segítsük. Később többen elmondták nekem, hogy az önkormányzattól kapott néhány száz ezer forintos támogatás mentette meg őket attól, hogy adósságspirálba kerüljenek. A terézvárosiak pedig a legjobb arcukat mutatták: lelkesítő volt, ahogy lakók, helyi vendéglátósok, vállalkozók álltak össze, hogy élelmiszercsomagot szállítsanak a rászorulóknak, segítsenek idős emberek lelki ápolásában, a bezárkózással jött mérhetetlen magány enyhítésében.

 

Programja egyik legfontosabb eleme volt a „beton helyett fák” ígérete. Átvette már a zöld az uralmat Terézváros utcáin?

 

Valóban, közterületeink fejlesztésénél elsődleges szempont a „zöldítés”, vagyis a zöldfelület növelése abban a kerületben, ahol egy főre vetítve a legkisebb ennek az aránya. Ennek a megvalósításához is hozzákezdtünk: a Rózsa utcában egy önkormányzati tulajdonú foghíjtelken Temesvári Szilvia zöldügyekért felelős alpolgármester kezdeményezésére előbb közösségi kertet alakítottunk ki, nemrég pedig megnyílt a Rózsakert pihenőpark (ezen a helyszínen készült lapszámunk címlapfotója – a szerk.). Hasonlót tervezünk egy épület elbontása után a Vörösmarty utcában is. Egy ilyen sűrűn beépített kerületben bármilyen kis zöldfelület előrelépést jelent. Látványos lépés volt az Andrássy úti műgyep – amely alatt egy gombás fertőzés terjedt, felgyorsítva a fák haldoklását – felszedése, ami nem elég, itt is megújul a zöldfelület. Ez hiába lenne a főváros feladata, ha ők nem tudják elvégezni, nekünk kell, hiszen döntő részben terézvárosiak sétálnak el az Andrássyn nap mint nap.

 

A zöldítés elválaszthatatlan a közterületek komplex megújulásától.

 

Valóban, és a Csengery utcában kezdődik meg közterület-felújítási programunk: ezekben az esetekben az utcák teljes szélességükben átalakulnak. Ahol vannak még, eltűnnek a macskakövek, új funkciók – például a pihenés – jelennek meg. Éppen ezekben a napokban indul el a Jókai tér megújítása, amely a magyar irodalom tereként születik újjá. A sort pedig folytatjuk a Paulay Ede, a Szinyei Merse, a Szondi, a Felsőerdősor és a Zichy Jenő utcával. Az utcáinkat nem arra találták ki, hogy 50-60-nal zúgjanak át rajtuk az autók, ezért forgalomcsökkentésbe kezdünk. Nem biztos, hogy úgy, ahogyan a szomszédos Erzsébetvárosban, sokkal inkább olyan fizikai akadályokban gondolkodunk – például emelt szintű zebrákban –, amelyek normalizálják a forgalmat, ugyanakkor nem okoznak túl nagy terhet az itt lakóknak.

 

A Terézváros magazin legújabb számának címlapja. A képen (balról jobbra): Győrffy Máté alpolgármester, dr. Beleznay Zsuzsanna alpolgármester, Soproni Tamás polgármester,Temesvári Szilvia alpolgármester, Miyazaki Jun alpolgármester. A képre kattintva elolvasható a lap

 

A közterületek megújulásától elválaszthatatlan a parkolás kérdése: az emberek egyszerre szeretnének kevesebb zajt, illetve azt, hogy minél kevesebb gondot okozzon nekik helyet találni a lakásuk közelében az autójuk számára. Ebben mi történt 2019 óta?

 

A már említett kizárólagos lakossági parkolás azt jelenti, hogy a kijelölt helyeken este 6 és reggel 7 között csakis a várakozási engedéllyel rendelkező kerületiek parkolhatnak. Munka után a terézvárosiak így kényelmesebben tudják letenni az autóikat, nem kell körözni, nem szükséges hosszan helyet keresni. A parkolási gondok enyhítésére van egy másik programunk is. Győrffy Máté városfejlesztési alpolgármester tárgyalásai után október elejére hat parkolóházzal kötöttünk szerződést. Ezeken a helyszíneken kedvező feltételekkel, havi 15-25 ezer forintért tudnak a kerületiek parkolni. Cserébe azt kérjük: az autós adja vissza a közterületi várakozási engedélyét, hogy ily módon csökkenjen az utcán parkoló gépjárművek száma.

 

Zöldülnek az utcák, kisebb lesz a forgalom, de tisztábbak is lesznek-e a terézvárosi közterületek?

 

A belvárosban élünk, egyértelmű, hogy soha nem fogunk falatozni a földről. De ha arra a múlt századfordulós angol turisztikai könyvre gondolok, amelyik azt állította, hogy az Andrássy út olyan tiszta, hogy ott előbb lesz koszos az utca a leejtett kalaptól, mint fordítva, akkor azt mondom, ez lenne a cél. A területért felelős dr. Beleznay Zsuzsanna alpolgármester irányításával sokat teszünk ezért, de eleget sosem lehet: közel megdupláztuk a köztisztasági cégünk költségvetését, új munkatársakat vettünk fel, bevezettük a délutáni takarítást, emellett új kutyapiszokgyűjtőket és kukákat helyeztünk ki, valamint sűrítettük a vizes takarítást. A legnagyobb problémának egyébként a kutyaürülék mennyiségét látom, nincs az az erőforrás, hogy ezt egy önkormányzat egyedül megoldja, mert nem is a mi erőforrásainkon múlik a javulás. Nevelnünk kell azokat a kutyásokat – a gazdák egyébként kis részét –, akik képtelenek felszedni az állat után a végterméket. Ez lehet pozitív ösztönzőkkel vagy büntetéssel. Ez utóbbihoz azonban tetten kell érnünk azokat, akik – szó szerint – magasról tesznek a köztisztaságra.

 

A helyi egészségügyet jó állapotban vehette át 2019-ben, azonban ez is egy olyan téma, amelyre soha nem juthat túlzónak mondható figyelem és forrás.

 

Fontos, hogy az előző vezetés pozitívumairól is szó essék: az intézményeinket jó állapotban adták át, folyamatban volt egy felújítási program. A háziorvosi rendelők mellett ez igaz az óvodáinkra is. A helyi egészségügyre jelentős összegeket fordított korábban a kerület, nagyszerű munkát végez dr. Czermann Imre főigazgató, mi pedig ezen a megkezdett úton haladunk tovább. Az Egészséges Budapest Program jóvoltából megoldjuk az akadálymentes bejutást a TESZ főbejáratán, lift is épül, megújul a szakrendelő hűtés-fűtési, valamint informatikai rendszere és nagy összegű orvosieszköz-beszerzést is indítunk. Ezen a téren mintakerület vagyunk és azok is maradunk.

 

 

Terézváros elválaszthatatlan része a kultúra, mit hozott ezen a téren az elmúlt két esztendő?

 

Fontos számomra, hogy közelebb vigyük a kultúrát az emberekhez, hogy az ne kevesek, a tehetősek kiváltsága legyen, hanem férjen hozzá mindenki. Ennek érdekében kiállításokat vittünk ki az utcára. Egyszer a Kodály köröndön, máskor a Hunyadi téren nyílik szabadtéri tárlat. Az Andrássy úton pedig az idén augusztus végén megtartottuk az első Terézvárosi Fesztivált, ahol sok ezer ember búcsúztatta együtt a nyarat. És mindebben kiváló munkát végez Gálvölgyi Dorka, az Eötvös10 új vezetője, valamint a területért felelős alpolgármester, Miyazaki Jun.

 

Egy évvel ezelőtt a politikai tapasztalatokat összegezve azt mondta: még mindenkinek tanulnia kell a választások után megváltozott felállásban az új – kerületvezetői vagy éppen helyi ellenzéki – szerepét. Hogyan látja most ezt?

 

Nekem a testületben potenciálisan tizennégy szövetségesem van – minden képviselőre így tekintek, amennyiben elsődlegesen a terézvárosiakhoz lojális. A helyzet annyiban bonyolódott, hogy jelenleg gyakorlatilag két ellenzéki párt ül a testületben. A Fidesz képviselői szakpolitikai kritikákat fogalmaznak meg – néha harsányan –, és konstruktív ellenzékként viselkednek. Az MSZP politikusai viszont személyeskedő, a hivatal munkatársait támadó és kevésbé szakmai vitákat folytatnak.

 

Jól értem, hogy az MSZP-t a helyi ellenzék részének tekinti?

 

Tudja, ha egy madár úgy jár, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor azt én kacsának hívom. De van erre a helyzetre a politikában egy egyszerű hüvelykujjszabály: az a párt, amelyik nem szavazza meg a költségvetést, az ellenzéki.

 

Játsszunk el a gondolattal: hol látja két év múlva ilyenkor Terézvárost?

 

Most kezd el beérni a tavaly elkezdett tervezési folyamat, így két év múlva készen leszünk a közterület-fejlesztéseink nagy részével, és ennek is köszönhetően zöldebbek, tisztábbak lesznek az utcáink, könnyebb lesz parkolni. Jó lesz itt sétálni, dolgozni, szórakozni, élni. Ha mindezzel megleszünk, akkor nagyon büszke leszek, mert ekkora városfejlesztési projekt nem futott ebben a kerületben az elmúlt 30 évben.

 

Szöveg: Csepregi Botond

Fotók: Ancsin Gábor/képszerk.hu