Egy igazi hős tere

Puczi Béla roma származású, erdélyi menekült nevét viseli a mai naptól a Nyugati pályaudvar melletti tér. Ő vezette azt a cigány emberekből álló csapatot, amely 1989-ben a marosvásárhelyi magyarok segítségére sietett a román ellentüntetőkkel szemben. Akkor hangzott el az azóta már szállóigévé lett kiáltás: „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”

A terézvárosi képviselő-testület a közelmúltban támogatta a főváros kezdeményezését, így a Nyugati pályaudvar melletti – jelenleg még parkolóként, de később közparkként funkcionáló – terület az idei nemzetközi romanapon Puczi Béla nevét vette fel.

 

A tér avató ünnepségén, április 8-án Karácsony Gergely főpolgármester arra emlékeztetett, hogy ez az esemény sajnos nem a felhőtlen örömről és büszkeségről szólt, sokkal inkább a szégyenről: „Puczi Béla az a hős volt, aki megmentette a magyarokat Marosvásárhelyen, de az a hős is, akit kora egyáltalán nem tisztelt, ezért mi még mindig adósai vagyunk, s vele együtt mindenkinek, akit bármilyen megkülönböztetés ért származása vagy nemzetisége miatt. Puczi Béla sorsa felkiáltójel a számunkra, mert azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben hány minőségében bukott meg a magyar állam emberségből. De az, hogy ma teret neveztünk el róla mégis esélyt ad arra, hogy legalább felismerjük a hibáinkat, és próbáljuk ezeket orvosolni.”

 

 

Karácsony Gergely főpolgármester szégyenteljesnek nevezte, ahogyan Puczi Bélával kortársai bántak
 

 

A főpolgármester háláját fejezte ki mindazoknak a roma szervezeteknek, amelyek megkeresték a Fővárosi Önkormányzatot a tér Puczi Béláról való elnevezésének ötletével.

 

Közéjük tartozik Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője, aki felidézte azokat az időket, amikor ő maga huszonéves fiatalemberként éppen itt, a Nyugati előtti téren találkozott Puczi Bélával, aki hajléktalanként élt. Mint mondta, az akkori kormány és kortársai is méltánytalanul bántak vele, így csak most, utólag tudunk emléket állítani neki ezzel megkövetve őt.

 

 

Setét Jenő huszonéves korában találkozott a hajléktalanként élő roma hőssel

 

 

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az avatóünnepségen arról beszélt, hogy a főváros mindent megtesz annak érdekében, hogy előre mozdítsa a romák helyzetét. Ezért a civil szervezeteket és döntéshozókat bevonva megújítják a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot, egy olyan intézményt létrehozva, amely benne van a roma mindennapokban, segít a roma identitás megerősöitésében.

 

 

Győrffy Máté, Terézváros alpolgármestere az avatóünnepségen

 

 

„Puczi Béla Magyarországtól nem kapta meg azt a tiszteletet és elismerést, ami járt volna neki, pedig társaival önzetlenül, saját életét is kockáztatva Marosvásárhelyen rengeteg magyar életet mentett meg. A politikának az lenne a dolga, hogy támogassa azokat az embereket, akikből akár Puczi Bélához hasonló hősök lehetnek, de segítség nélkül elkallódnának” – ezt már Győrffy Mátétól, Terézváros alpolgármesterétől hallhatták a jelenlévők. A kerület alpolgármestere beszédében utalt a TámogatLak programra, amellyel Terézváros évente öt roma fiatalt támogat anyagilag és mentorálással is.

 

Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu