Egy gyermek sem marad ebéd nélkül

Március 8. óta kerületünk általános iskoláiban és óvodáiban is csak ügyelet működik, azt is csupán kevesen veszik igénybe. Aki szeretné, hozzájut a „menzához” is, jelenleg higiénikus módon, dobozokban vihetik haza a főtt ételeket a családok.

Terézváros általános iskoláiban is biztosított hétköznaponként a gyermekfelügyelet, ám azt a héten a Derkovits iskolában senki sem kérte, a Bajzában változó a létszám, de 4-5 diáknál általában nincs több. Az Erkelben két testvérpárra vigyáznak a pedagógusok, a két tannyelvű iskolában is 2 és 4 között mozog a létszám, akárcsak a Vörösmartyban, ahol érdeklődésünkre elmondták, hogy két, elsős gyermek veszi most igénybe az ügyeletet.

 

Többen vannak azok, akik a gyereket nem küldik ugyan iskolába, de a közétkeztetést kihasználják. Összességében ez a szám sem jelentős, intézményenként 20 fő alatt van. A leginkább azok jönnek el a zárás alatt is az iskolákba az ebédért, akik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében eddig is ingyen jutottak a főtt ételhez. A Vörösmarty iskolába járók nem az intézményben, hanem a Tegosz Benczúr utcai telephelyén veszik át a csomagokat.

 

Az iskoláknál valamivel többen veszik igénybe az óvodák gyermekfelügyeletét, de sehol nincs zsúfoltság. A kerületi intézményekbe múlt héten összesen 368 adag ételt szállítottak ki. Itt is előfordul, hogy a szülő otthon tartja a kicsit, de a napi 3-szori étkezést már úgy oldja meg, hogy hazaviszi az adagokat. Az önkormányzat oly módon is segíti a családokat, hogy a felhasznált dobozok árát magára vállalja.

 

G. E.

Fotó: Dimény András/kepszerk.hu