Egy év Terézvárosban

Képekkel illusztrált visszatekintésre kértük Soproni Tamás polgármestert arról, hogy szerinte melyek voltak 2021 legfontosabb történései, lépései és mozzanatai Terézváros, valamint az önkormányzat életében.

Tisztább Terézváros Sokat teszünk azért, hogy tisztább legyen Terézváros, de eleget sosem lehet. Közel megdupláztuk a köztisztasági cégünk költségvetését, új munkatársakat vettünk fel, bevezettük a délutáni takarítást,vadonatúj kutyapiszokgyűjtőket helyeztünk ki. Miután az FKF arra kényszerült, hogy 150 közterületi kukát leszereljen Terézváros utcáiról, mi úgy döntöttünk, hogy az itt élők nem érezhetik meg a kormányzati elvonások kárát, ezért saját forrásból kék színű kukákat szereltünk fel az elvitt zöldek helyett. Egyébként is az jellemzi a köztisztasághoz való hozzáállásunkat – mondhatom ezt a területért felelős alpolgármester, dr. Beleznay Zsuzsanna nevében is –, hogy nem azt nézzük, kihez tartozik egy közterület, az a fontos, hogy a terézvárosiak a lehető legtisztább utcákon térhessenek haza. Ennek érdekében köztisztasági cégünk reggel 6-tól este negyed 10-ig tart ügyelet – kérjük, jelezzék, ha bármi bosszantót látnak, megoldandó problémába botlanak.

 

Zöldebb Terézváros A belvárosban, abban a kerületben, ahol a legkisebb az egy főre a jutó közterületi zöldfelület, minden egyes négyzetméter, amit növényzet borít, létszükséglet a számunkra. A Rózsa utcában egy önkormányzati tulajdonú foghíjtelken Temesvári Szilvia zöldügyekért felelős alpolgármester kezdeményezésére előbb közösségi kertet alakítottunk ki, majd megnyílt a Rózsakert pihenőpark, és más helyszínen is tervezünk hasonló fejlesztést. Az idén elfogadtuk a kerület zöldfelületeinek következő négyéves fejlesztéséről szóló programunkat, amely 17 projektet foglal magában, többek között az utcafásítást, a faültetésre nem alkalmas utcák zöldítését, a Benczúr-kert rendbetételét. Döntöttünk arról is, hogy a tavaly felszedett Andrássy úti műfű alatt a Főkert tervei szerint megújul a zöldsáv, és erre a kerület is áldoz költségvetéséből.

 

 

Együtt erősebben Büszke vagyok arra, hogy Terézvárost nem egyedül, hanem egy kitűnő csapattal együtt vezethetem. A Rózsakert pihenőparkban készült képen az alpolgármesterekkel együtt vagyunk láthatók, de ha ráfértek volna, az egész polgármesteri hivatalnak és az önkormányzati cégeinknek is helye lenne itt. Csapatmunkában vezetjük, szolgáljuk a kerületet, és ebben része van Terézváros országgyűlési képviselőjének, Oláh Lajosnak is. Arra is büszke vagyok, hogy egy olyan összefogást képviselhetek, amelynek a pártjai az ősszel demokratikus, átlátható módon, az emberek bevonásával döntötték el, hogy ki induljon a színeikben a tavaszi parlamenti választásokon. Mindenkivel együtt tudok dolgozni, akinek Terézváros az első, aki a saját érdekeit nem helyezi az itt élők érdekei elé.

 

 

Ugyanazt a levegőt szívjuk Terézvárosiként, itt élőként vagyok polgármester, ami azt jelenti: ugyanabba a közértbe járok vásárolni, ugyanahhoz az állatorvoshoz viszem a macskám és ugyanazt a járdát koptatom, mint a kerületiek – mindig nyitott vagyok arra, hogy a hozzám fordulókkal a gondjaikról, észrevételeikről beszélgessünk, hogy meghallgassam az ötleteiket, amivel jobbá, élhetővé tehetjük a városunkat. Az ajtóm is nyitva áll: minden hónapban fogadónapot tartok, amikor reggeltől estig érkeznek hozzám ügyeikkel a terézvárosiak. A nyitottság nem csak rám igaz, intenzívebbé tettük az önkormányzat és a kerületiek közti kommunikációt, amit már az itt élők is érzékelnek.

 

 

Rendezettebb Terézváros Az élhetőbb Terézváros az élhetőbb utcákkal kezdődik, ezért újragondoljuk a közterületeinket. Teljes szélességükben alakulnak át utcák, ahol még vannak, eltűnnek a macskakövek, új funkciók jelennek meg – például a pihenés –, ahol lehet, fákat ültetünk, ahol nem, oda más növényeket teszünk. Csökkentjük a forgalmat, ezt azonban nem az autók kitiltásával érjük el, hanem azzal, hogy Győrffy Máté városfejlesztésért felelős alpolgármester vezetésével megmutatjuk, lehet máshogyan is közlekedni, és ehhez a feltételeket is megteremtjük. Az autósokat szintén segítjük: augusztus óta Belső-Terézvárosban kizárólagos lakossági parkolóhelyekkel (hamarosan az egész kerületben kijelöljük ezeket), valamint a kedvezményes parkolóházi bérletek lehetőségével. Arról döntöttünk, hogy elindul a kerület elmúlt harminc évének legnagyobb közterület-fejlesztési programja. Közben pedig folyik a Jókai tér megújítása – amely a magyar irodalom tereként születik újjá –, és zajlik a sokáig leharcolt Bajza–Bulcsú-alagút felújítása.

 

Az összeállítást készítette: Csepregi Botond
Fotó:Adrián Zoltán, Ancsin Gábor, Berecz Valter, Szabó Balázs/kepszerk.hu