Egy asztalnál a stratégiai partnerek

Terézvárosban a civileket az önkormányzat értékes és támogatandó partnerének tartja. A pandémia miatti szünet után másodszor összeülő civil kerekasztal a kapcsolatok erősítésén túl arra is szolgált, hogy a résztvevők együtt gondolkodjanak a készülő civil stratégia alapelveiről, tartalmáról és a közös munkáról.

„Bár a helyi civilszervezetekkel intenzív kapcsolattartásra készültünk, sajnos a Covid keresztülhúzta terveinket. A személyes találkozások lehetősége – lassan két éve – minimálisra redukálódott, azonban a civilek szerepe még inkább felértékelődött a járványidőszakban. Ugyanis nagyon sokat segítettek az embereknek és az önkormányzatnak egyaránt – mondta elöljáróban Temesvári Szilvia, Terézváros a közösségi részvételért, a civil ügyekért is felelős alpolgármestere. Hozzátette, az önkormányzat a civileket fontos „erőforrásnak” tartja, nagyra becsüli a társadalomban betöltött szerepüket, ezt is kifejezi a most készülő civil stratégia. – Minél többet szeretnénk megtudni arról, hogy a szervezetek hogyan élték meg ezt az időszakot, hogyan tudnánk a jövőben még hatékonyabban együttműködni.”

 

Amiben igazán jók

Két évvel ezelőtt a civil kerekasztal résztvevői úgy köszöntek el egymástól, hogy a következő évben folytatják a közös munkát – idézte fel Szilágyi Erika, Terézváros civil kapcsolatokért felelős tanácsnoka –, az élet azonban felülírta ezt az elhatározást. Hozzátette, a személyes találkozás hiányában is tartották a kapcsolatot, és a számukra kiírt pályázatokkal segítette az önkormányzat a munkájukat.  „Most úgy tűnik, rövidesen újfent az online térbe kényszerülünk, csak azt sajnálom, az élet ismét akadályokat gördít az elé, amiben igazán jók vagyunk, az együttműködés erősítésében, a támogatások célirányosabbá tételében.”

 

 

 

A civil stratégia dilemmái

Arról, hogy hol tart a terézvárosi civil stratégia ügye, a dokumentum előkészítője, Csongor Anna, az ELTE Szociális Tanulmányok Intézetének tanára, az Autonómia Alapítvány elnöke számolt be. Az egyik legnehezebb feladaton lassan túl vannak: a KSH-nál elérhető – csak nagyjából fele részben valós – adatok frissítésével és pontosításával sikerült egy megbízható adatbázist felállítani a terézvárosi civil szervezetekről. E szerint mintegy 600-700 civil szerveződés dolgozik aktívan a kerületben. Ebből a sokszínűségből az asztalnál helyet foglalók is ízelítőt adtak, hiszen oktatási, kulturális, városvédő, karitatív, a látássérültek életét, a társadalmi együttélést segítő szervezetek képviselői egyaránt jelen voltak.

 

A stratégiaalkotásban a következő állomás az a civilek és az önkormányzat közötti kapcsolat, illetve az együttműködés csatornáinak felmérése és annak a megismerése lesz, hogy a civil szervezetek milyen változásokat szeretnének e téren. Annak kell kiderülnie, hogyan tudnak a civil szervezetek és az önkormányzat a köz javáért még eredményesebben együtt munkálkodni.

 

 

 

Temesvári Szilvia, civil ügyekért felelős alpolgármester szerint a civilek az önkormányzat stratégiai partnerei

 

„Szükségünk van egymásra”

Az együtt gondolkodás során a civil szervezetek nagyon sok előrevivő javaslatot fogalmaztak meg. Felvetődött, a civil stratégia adjon iránymutatást arra is, hogy a közfeladatokat ellátók hogyan, és milyen mértékben vonhatják be tevékenységükbe a civileket, mindez hogyan valósítható meg úgy, hogy a feladatvállalás közös szolgáltatásként is működhessen. Akadt, aki a civil szervezetek közötti együttműködés kiaknázása érdekében egymás megismerését segítő fórumok, információs adatbázisok létrehozására tett javaslatot. Szóba kerültek a jelenlegi támogatási rendszer újragondolásának lehetőségei is.

 

A jó hangulatú egyeztetést a kreativitáson túl valamiféle összetartozás, a „szükségünk van egymásra” érzése jellemezte, és ez alkalommal is a közös munka folytatásának ígéretével ért véget.  

 

Szöveg: D.Á.
Fotó: Ancsin Gábor/kepszek.hu