Egészségnap: Mi az a „kirakatnéző” betegség?

Az Eötvös10-ben június 18-án déltől kezdődő és egészen kora estig tartó, az egészségmegőrzést szolgáló programra előzetesen mintegy 120-an bejelentkeztek, s mint azt dr. Szabó Katalintól, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) orvos igazgatójától megtudtuk, sokan a helyszínen jelezték, hogy szeretnék elvégeztetni a vizsgálatokat, így összesen 160 embert fogadtak.

 

 
A TESZ szakemberei egymás után fogadták az előre bejelentkezett pácienseket

 

Egymást követték a már megszokottnak mondható „állomások” az Eötvös10 nagytermében, mint a vércukor- és a koleszteringyorsteszt, a testsúly, a vérnyomás, a vér oxigéntelítettségének mérése, a testtömegindex meghatározása és az egycsatornás EKG-vizsgálat. Mindezek a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri problémák felfedezését szolgálják.

 

A hétfői egészségnapon olyan berendezések is segítették a TESZ szakembereit, melyek eddig nem voltak elérhetők az ingyenes szűrőprogramokon. Mint azt dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató főorvosa érdeklődésünkre elmondta, ezúttal az alsó végtagi érbetegségek szűrésére fókuszáltak kollégái.

 

 
Az egészségnapon Hassay Zsófia is ott volt, s felhívta a figyelmet a Széchenyi fürdőben július 3-án tartandó programra 
 

– Az alsó végtagi érszűkület elsősorban az idősebb korosztálynál fordul elő, de ma már javasolt a szűrés fiatalabbak esetében is, főként, ha a betegség rizikófaktorai közül több is jelen van a páciensnél. Ezek között van a dohányzás, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás, az elhízás és a családban előforduló érbetegség. Nagyon gyakori, hogy a betegség sokáig tünetmentes marad, de az is előfordul, hogy valami másnak tulajdonítják a lábszár izmaiban jelentkező fájdalmat, a fáradékonyságot, és csak akkor jut el a beteg orvoshoz, amikor az ér már majdnem teljesen elzáródott. Pedig fontos lenne minél korábban diagnosztizálni, mivel kezdeti stádiumban gyógyszerrel, életmód-változtatással, műtéti megoldással még orvosolható a probléma, nem kéne eljutni az amputációig. Szomorú, hogy a statisztikai adatok szerint hazánkban háromszor annyi végtagot távolítanak el, mint az európai uniós átlag.

 

 
A végtagokon is megmérték a vérnyomást

 

Mint megtudtuk, a lábak érszűkületét „kirakatnéző betegségnek” is nevezik manapság. Hogy miért, arra dr. Rembeczki László érsebész főorvostól kaptunk választ:

 

– A betegség ezt a nevet onnan kapta, hogy az érintettek séta közben egyszer csak kénytelenek megállni, mert a lábszáruk fáj, elgyengül. Kis kényszerpihenő, a fájdalom enyhülése után tudnak csak továbbhaladni, mintha a kirakatok nézegetése miatt torpantak volna meg. A fájdalom terhelésre jelentkezik, ami lehet egyszerű utcai séta is. A betegnél bizonyos távolság (50–300 méter) megtétele után lábikragörcs alakul ki, ezért újra meg újra meg kell állnia, megpihennie. Amikor elmúlik a kínzó, görcsös fájdalom, el tud indulni, de kezelés nélkül ez a jelenség egyre rövidebb szakasz megtétele után ismétlődni fog.

 

 
Bár sokan voltak az ingyenes szűréseken, nem kellett hosszasan várakozni

 

Az érszűkületes területen romlik a szövetek vérellátása, kevesebb tápanyag és oxigén jut el a sejtekhez, és nem működik megfelelően az anyagcseretermékek elszállítása sem. A felhalmozódó méreganyagok gyulladáshoz vezethetnek, amely további érfalkárosodást eredményezhet. A perifériás keringés zavara leggyakrabban a lábikra területén kezdődik, először csak járás közben, majd nyugalomban is jelentkezik a húzó fájdalom, ami mozgáskorlátozottsághoz, sántításhoz vezet. Amikor előrehaladott a folyamat, kisebb sebek, majd nehezen gyógyuló fekélyek alakulhatnak ki, a szövetek elhalása, üszkösödés is bekövetkezhet, ami amputációt is szükségessé tehet. Ezért nagyon fontos, hogy már az első tünetek jelentkezésekor mielőbb forduljon a beteg szakorvoshoz.