Egészségnap: fókuszban a szembetegségek

Sokan vettek részt az önkormányzat és a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat együttműködésével az Eötvös10-ben, április 1-jén megtartott egészségnapon. Az ér- és szívbetegségek kockázati tényezőire összpontosító vizsgálatsorozat ez alkalommal a zöldhályog szűrésével egészült ki.

Az érkezőket dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató-főorvosa, dr. Szabó Katalin orvos-igazgatója és Krahlingné Micskei Aranka, az intézmény főnővére fogadta. A regisztrációt követően az egészségügyi szolgálat munkatársai 15-20 perc alatt elvégezték a testtömegindex-meghatározásból, vércukorgyorstesztből, vérnyomás-, véroxigéntelítettség-mérésből, egycsatornás EKG-vizsgálatból álló vizsgálatsorozatot. A glaukóma, zöldhályog szűrése is mindössze néhány percet vett igénybe. Az egészségnap utolsó állomásán a TESZ szakemberei összegezték és értékelték a vizsgálatok eredményeit, valamint hasznos tanácsokkal látták el a megjelenteket.

 

 
A vizsgálatsorozat életviteli tanácsadással zárult

 

Dr. Czermann Imre elmondta: az egészségnap legfontosabb célja a betegségek megelőzése, az egészségtudatos magatartás, életvitel kialakítása, megerősítése. Az igazgató-főorvos bemutatta azt a táblát, amely megjeleníti azokat a szokásokat, amelyek növelik és amelyek csökkentik a várható élettartamot. A látványos grafikonok egyértelműen láttatták, hogy amennyiben – elhagyva káros szenvedélyeinket – változtatunk az életvitelünkön, akár másfél évtizednyi, jó életminőségben eltöltött esztendővel meghosszabbodhat az életünk.

 

A fókuszvizsgálatról szólva hangsúlyozta: a zöldhályog egy meglehetősen alattomos betegség, ami a közhiedelemmel ellentétben az esetek 90 százalékában szinte észrevétlenül alakul ki. Veszélyessége is abból adódik, hogy a betegség már akkor is a látóidegsejtek pusztulásával jár, amikor még nem okoz tüneteket. A népesség mintegy 2 százalékát érintő betegség kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával jelentősen nő, előfordulásának gyakorisága a 70 év fölöttiek körében eléri a 10 százalékot is.

 

 

 
A szemvizsgálatból pillanatok alatt kiderült, hogy van-e valakinek glaukómája

 

Érdekességként elmesélte, hogy hajdanán, amikor még nem voltak ilyen okos műszerek, az orvosok első körben a csukott szemet kicsit megnyomva, tapintással ellenőrizték, hogy a páciensnek nincs-e glaukómája. Ma már azonban hozzá sem kell érni a szemhez, a non-contact tonométer egy levegőlökettel ellapítja a szaruhártyát és megméri a szemnyomást. Amennyiben a kapott eredmény eltér a normál határértékektől, úgy a pontos diagnózis felállításához további vizsgálatok elvégzésére van szükség, amelyhez a TESZ munkatársaitól a páciens helyben kaphat időpontot.

 

Az egészségnap végén dr. Szabó Katalin orvos-igazgató a résztvevők számáról szólva elmondta: előzetesen 106-an jelentkeztek be a programra, 91-en jelentek meg. Bejelentkezés nélkül 49 pácienst fogadtak, így összesen 140 fő ellátására került sor. A szemészeti glaukómaszűrésen 116-an vettek részt, masszázsszolgáltatást 35-en vettek igénybe. Sorban állás nélkül, jó tempóban zajlottak a vizsgálatok, amelyek végén láthatóan mindenki nagyon elégedetten távozott.

Dr. Szabolcs Gabriella

A szemészszakorvos tájékoztatása szerint a zöldhályog legtöbbször 40–55 éves korban jelentkezik, ezért 40 év felett mindenkinek érdemes évente egyszer elmenni egy teljes körű szakorvosi vizsgálatra. Természetesen a fiatalkor nem jelent védettséget, így a szemnyomáskontroll esetükben is javasolt. Mivel a betegség nem gyógyítható, ellenben a súlyosbodása megállítható, ezért nem mindegy, hogy milyen stádiumban történik a zöldhályog diagnosztizálása. A kockázati tényezőkről szólva Szabolcs Gabriella elmondta, az érrendszeri és a cukorbetegségben, a magas vérnyomásban szenvedők, valamint a súlyos rövidlátók kitettebbek e betegségnek. Valamint azok, akiknek a családjában már előfordult zöldhályog, ott nagyobb valószínűséggel alakul ki – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: mint szinte minden krónikus betegségről, a glaukómáról is elmondható, hogy megfelelő kezeléssel, szükség esetén műtéti beavatkozással megakadályozható a súlyosabb látáskárosodás.

Fazekas Zoltán

Viccesen azt szoktam mondani, mivel úgy dolgozom, mint a templomban a papok, folyamatos munkarendben, ahol nem számít, hogy hétvége vagy ünnepnap van, ezért idő hiányában nem nagyon járok orvoshoz. Legfeljebb, amikor lejár a jogosítványom. Az egészségnapra viszont legalább évente egyszer eljárok, mert itt percek alatt átfogó képet kapok az egészségi állapotomról. Szerencsére mindig az derül ki a vizsgálatok végén, hogy nincs semmilyen betegségem. Ez azért is fontos, mert több mint harminc éve véradóként szívesen segítek másokon, s ha beteg lennék, akkor ezt nem tehetném.

Illés Gabriella

Tavaly a TESZ-ben részt vettem egy alapos kivizsgáláson, így az egészségnapi szűrést kihagytam. Mivel nem vagyok már húszéves, úgy gondolom, az én koromban már félévente, évente illik ellenőriztetni a vércukor- és a koleszterinszintet, a vérnyomást. Nagyon jó, hogy az önkormányzat és a TESZ megrendezi az egészségnapot. Itt ugyanis több idő jut, mint a rendelőben, arra, hogy az ember váltson pár szót az orvossal vagy az életmódjával kapcsolatban tanácsot kérjen tőle. Szerencsére nincs túl sok kérdezni valóm, mert hál’ istennek jó egészségnek örvendek.