Egészségnap: fókuszban a légzési megbetegedések

Az idei első egészségnap sikeresen zajlott le.
Az idei első egészségnap sikeresen zajlott le.

Ez alkalommal a légzési megbetegedések szűrésével egészült ki az önkormányzat és a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat együttműködésével az Eötvös10-ben, április 12-én megtartott egészségnapon a – már hagyományosnak nevezhető – szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőire összpontosító vizsgálatsorozat. A jól bevált előjegyzési rendszernek köszönhetően a résztvevők röpke félórás ráfordítással nemcsak aktuális egészségi állapotukról kaphattak pontos képet, de a szakorvosok és védőnők életviteli tanácsokkal is ellátták őket.

 

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató-főorvosa elmondta: tavasszal és nyáron az asztmaszerű, a szűkülettel járó tüdőbetegségek több problémát okoznak. Az egészségnap programjának összeállításakor a szokásos vizsgálati paneleket a kilégzési csúcssebesség mérésével, a légzési megbetegedések szűrésével egészítettük ki. A vizsgálat során azt mérjük, hogy egy adott korú, testsúlyú ember milyen sebességgel tudja kifújnia maximálisan beszívott levegőt . Az egyszerűsített légzésvizsgálattal az asztma és a bronchitisz, a tüdő obstruktív, szűkülettel járó betegségeit lehet szűrni

Hangsúlyozta: a vércukor- és a koleszteringyorsteszt, a testsúly, a vérnyomás, a vér oxigéntelítettségének mérése, a testtömegindex meghatározása, az egycsatornás EKG-vizsgálat a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek esetében egyfajta vészcsengőként működik. A normálistól eltérő eredmények ugyanis jelzik, hogy az illetőnél megjelent az említett betegségek egy vagy több kockázati tényezője. Ez azért fontos dolog, mert ilyenkor még életmódváltással, az étrend átalakításával többnyire megelőzhető a kórós állapot kialakulása.

Simonffy Márta, dr. Czermann Imre, a TESZ igazgatója a légzésvizsgálatot végzőkkel konzultál

Simonffy Márta, a terézvárosi önkormányzat humánterületért felelős alpolgármestere örömmel számolt be arról, hogy négy esztendő múltával is rendkívül népszerű a lakosság körében az ingyenes szűrővizsgálatok egész sorát kínáló egészségnap. A betegségek megelőzését, a már meglévő betegségek korai felismerését szolgáló kezdeményezésről egyértelműen kijelenthető, hogy sokak számára vált természetessé, hogy élnek a felkínált lehetőséggel és rendszeresen részt vesznek a szűrővizsgálatokon. Tájékoztatása szerint a következő egészségnapra előreláthatóan júniusban kerül sor. Természetesen idén nyáron sem marad el a szépkorúak részére hagyományosan a Széchenyi Gyógyfürdőben megtartott strandnap.

Dr. Szabó Katalin, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat orvos-igazgatója a nap tapasztalatait összegezve elmondta, az idei első egészségnap zökkenőmentesen, sikeresen zajlott le. Tájékoztatása szerint az előzetesen regisztrálókon kívül a helyszínen is sokan jelentkeztek be a vizsgálatsorozatra. A vártnál is nagyobb érdeklődés kísérte a légzési betegségekre irányuló szűrést. Mint mondta, néhány esetben kóros esetekre bukkantak. Ismételten bebizonyosodott, hogy az egészségnap nemcsak a betegségek megelőzésére, de a már kialakult problémák feltárására is jó szolgálatot tesz.