Egészségnap: fókuszban a fül-orr-gége

Június 13-án az idén már második alkalommal várták a terézvárosiakat ingyenes szűrésekre az Eötvös10-be.

Az immár hagyományosnak mondható egészségnap fókuszába ezúttal a fül-orr-gégészeti szakterület került, de számos más vizsgálatot is elvégeztethettek magukon az egészségükért tenni akaró hatodik kerületi lakosok.

 

 

Dr. Lőrincz Anikó főorvos a TESZ-ben rendel, most pedig az Eötvös10-ben fogadta a pácienseket
 

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) munkatársai déltől várták a jelentkezőket az Eötvös10 kellemesen klimatizált nagytermében, ahol dr. Czermann Imre igazgató-főorvossal is találkoztunk:

 

– Sokan éltek az előjegyzés lehetőségével, de mindenkit fogadunk, azokat is, akik időpont nélkül is érkeznek. Tapasztalataink szerint a késő délutáni órákban jönnek a fiatalabbak, a kezdéskor inkább az idősebbek érkeznek. Ahogy lenni szokott, egymást követik a már megszokottnak mondható „állomások”, mint a vércukor- és a koleszteringyorsteszt, a testsúly, a vérnyomás, a vér oxigéntelítettségének mérése, a testtömegindex meghatározása és az egycsatornás EKG-vizsgálat. Mindezek a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri problémák felfedezését szolgálják – mondta el érdeklődésünkre dr. Czermann Imre, aki elárulta azt is, hogy olyan tesztlapokat is hoztak az egészségnapra, amelyek kitöltésével az alsó végtagi érszűkület rizikóját mérhetik fel a páciensek. Ha valakinél a teszt olyan eredményt hoz, ami a betegség gyanújára ad okot, azonnal időpontot kaphat a TESZ érsebészetére egy speciális vizsgálatra.

 

Dr. Lőrincz Anikó főorvos egymás után fogadta az egészségnap alanyait, akik itt esetleges fül-orr-gégészeti betegségeikről szerezhettek tudomást. Mint azt a főorvosnőtől megtudtuk, a fül-orr-gégészet tudománya a garat, a gége, a teljes szájüreg, az ízlelő-, szagló- és hallószervek problémáival foglalkozik. A szűrésre jelentkezők panaszai között szerepelt hallásprobléma, fülzúgás, rekedtség, felső légúti gyulladás és allergiás tünetek is.

 

 

Hassay Zsófia polgármester is meggyőződhetett arról, hogy milyen kedves és profi munkatársak dolgoznak a TESZ-ben

 

– Így nyáron érdemes érdemes odafigyelni arra, hogy a légkondicionálót ne irányítsuk közvetlenül magunkra, mert ez komoly betegségeket okozhat. Az arra érzékenyek a strandokon nyugodtan használjanak füldugót, ami megóv a fertőzésektől, de ezt az úszás után rögtön távolítsák el. A fagylaltot, jeges italokat is lassan fogyasszuk, igyekezzünk elkerülni a torok gyulladását! Az allergiásoknak azt javaslom, hogy idejében forduljanak szakorvoshoz és alkalmazzák a tünetek enyhítésére szolgáló készítményeket, amelyek már nem álmosítanak, nem tesznek fáradékonnyá – hallhattuk dr. Lőrincz Anikótól. A főorvos arról is beszélt, hogy a TESZ-ben rendelkezésre áll egy olyan, modern endoszkóp, amellyel nagyon hatékonyan tudják tükrözni a gégét is.

 

Az egészségnap résztvevői a vizsgálatok után az összegző végállomáson a TESZ védőnőivel beszélhették meg az eredményeiket, valamint az egészségük megőrzését segítő táplálkozási, életviteli tanácsokat is kaptak. Természetesen az igénybe vehető lehetőségek sorából a ráadásajándék, az egész testet felfrissítő gyógymasszázs ezúttal sem maradt el.

 

Dr. Szabó Katalin, a TESZ orvos-igazgatója az eseményt értékelve elmondta: a szűrőnap ezúttal is jól sikerült. Előzetesen hatvanheten jelentkeztek be a programra, összesen hetvenhat terézvárosit láttak el. Bejelentkezés nélkül harmincnégyen jöttek. A fül-orr-gégészeti szűrés és az érsebészeti kérdőív eredménye alapján az eltérést mutató pácienseket időpont adása mellett szakorvosi ellátásra irányították. A masszázst harmincan vették igénybe. 

 

Tar Imre

Nem először vagyok itt, az egészségnapon, már többször is megvizsgáltattam magam. Ha csak tehetem, kihasználom ezt a remek lehetőséget. Itt nem kell hosszasan sorban állni, több idő jut a mérésekre és kicsit beszélgetni is van módunk. Bár már 74 éves vagyok, az eredményeim szerencsésére jól alakultak, ezért persze tenni is kell. Sokat sportolok, kerékpározom és rendszeresen látogatom a terézvárosi programokat. Egyik kedvencem a Széchenyi fürdőben megrendezendő egészségnap, már alig várom, hogy oda is mehessünk.

Csuporné Vay Klára

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy újra lesz egészségnap, mert szinte mindegyiken itt voltam. Most a kiragasztott plakáton olvastam a meghívót, de tudom, hogy a kerületi újság és a Hatoscsatorna is hirdeti. Én magam is szoktam ajánlani az ismerőseimnek, és van, aki így jutott el az ingyenes vizsgálatokra. Szerintem a szűrések mellett mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünkért. Én például hiszek abban, hogy a pozitív gondolkodás, a derű átsegít a problémákon és még a betegségeket is segít elkerülni.