Hova lettek az FKF kukái?

Az önkormányzatokat érintő kormányzati elvonások miatt a Főváros költségcsökkentő lépésekre kényszerül: a budapestiek számára az első érezhető változás a köztéri személtgyűjtők számának jelentős csökkentése, illetve az utcai takarítók számának megfelezése. Terézváros önkormányzata és a köztisztaságért felelős cége azon dolgozik, hogy a kerületben minél kevésbé lehessen érzékelni a fővárosi változásokat.
A kerület saját hulladékgyűjtői a helyükön maradtak

Az elmúlt hónapokban már számtalan alkalommal jelezte Budapest vezetése, hogy a járványhelyzet és a kormányzati elvonások (pl. gépjárműadó elvétele, az iparűzési adó csökkentése, az ingyenes parkolás, a szolidaritási adó) következtében fellépő bevételkiesés miatt hamarosan veszélybe kerülhetnek Budapest közszolgáltatásai, sőt „csődbe mehet” Budapest.

Közel 90 milliárd forinttal csökkent a Főváros bevétele, köztisztasági feladatokra 1,4 milliárd forinttal kevesebb lesz idén, egyebek mellett nem jut elég pénz az utcák takarítására és az utcai kukák ürítésére, ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) felére csökkentette a kézi takarítást végzők számát, megszüntette a hétvégi takarítást, illetve a közterületi szemétgyűjtők 30 százalékát leszerelte.

A kukák – ideiglenes – felszámolásakor figyelembe vették a helyi adottságokat, például hogy elérhető közelségben legyen más hulladékgyűjtő edény.

„Pár hónapon belül nagyon komolyan érzékelni lehet majd az elvonás következményeit a fővárosban – mondta dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Terézváros köztisztaságért felelős alpolgármestere. – Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a kerületünkben fenn tudjuk tartani az elmúlt év során fokozatosan javuló köztisztasági helyzetet. Nem nézzük a területi hatásköröket, ha arról van szó, hogy tiszták, rendezettek legyenek Terézváros közterei. Hónapok óta besegítünk a takarításba a fővárosi kezelésű területeken is: az Oktogonon, a Körúton, az Andrássyn és a Podmaniczky utcában.”

Bár az elmúlt évben az önkormányzatnak köszönhetően jelentősen nőtt a kerületben a kukák száma és idén is folytatódik a program, a 140 fővárosi hulladékgyűjtő edény eltűnését megérzi Terézváros. Éppen ezért a kerület köztisztaságáért felelős Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft Beleznay Zsuzsanna alpolgármesterrel egyeztetve intézkedési tervet dolgoz ki a helyzet kezelésére. „Megvizsgáljuk, hogy hogyan tudjuk pótolni a leszerelt kukákat, racionalizáljuk a korábbi elhelyezésüket és megszervezzük a fővárosi kezelésű utcák takarítását, hogy a kerületben minél kevésbé lehessen érzékelni a fővárosi megszorítások következményeit. Az egy éve hivatalba került önkormányzati vezetés programjának egyik legfontosabb eleme a köztisztasági helyzet javítása, ez továbbra sem változik, csak nehezebb a megvalósítása" - tájékoztatott az alpolgármester.

A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. arra kéri a kerületieket, hogy jelezzék, amennyiben a lakókörnyezetükben is leszerelték a közterületi hulladékgyűjtő tartályt

  • a +36-1/3323962 telefonszámon, hétköznap 07.00 és 15:00 között,

  • az info@koztisztasag.hu email címen.

 

Szerző: KA

Fotó: Képszerkesztőség