Döntéselőkészítés: Otthonról intézhető a parkolóengedély

Idén utoljára találkoztak az online térben (Döntéselőkészítő Tanács) Terézváros vezetői és képviselői, hogy fontos ügyekben hozzanak döntéseket. Ilyen volt elektronikus parkolási matricák bevezetése, az idősek szemüvegvásárlásának támogatása, a társasházi felújítási pályázatok elbírálása, illetve az Életjáradék lakásért program elindítása.

Otthonról intézhetjük a parkolási engedélyt

 

Az idei parkolási engedélyek a járvány miatt március 31-ig érvényesek. Egyelőre tehát nincs teendő, de a későbbiekben sem kell személyesen bejönni a hivatalba annak, aki meg szeretné újíttatni engedélyét. Január 1-jétől Terézvárosban a lakossági várakozási hozzájárulásokat már elektronikus úton is lehet igényelni, nem lesz szükség többé a matricákra.

 

A kerület önkormányzata célul tűzte ki, hogy az állampolgárokat érintő legfontosabb ügyeket minél szélesebb körben lehessen elektronikusan intézni. A közterület-használati ügyeket már lehet elektronikusan intézni, január 1-től a lakossági parkolási engedélyeket is, ezután pedig a gazdálkodói, egészségügyi, méltányossági engedélyek kerülnek sorra.

 

A kérelem benyújtása otthonról intézhető lesz, az eljárás díja utalással vagy bankkártyával azonnal fizethető, az engedélyt pedig elektronikus úton kapják meg a jogosultak.

 

 

 

Az ülést Soproni Tamás polgármester vezette

 

 

Szemüvegre kapnak támogatást az idősek

 

Szász Károly idősügyi tanácsnok és Miyazaki Jun alpolgármester kezdeményezésére elfogadták a képviselők a szemüvegvásárlási támogatásról szóló előterjesztést. A döntéssel terézvárosi kisnyugdíjasok juthatnak majd kedvezményesen jó minőségű szemüveghez az önkormányzat segítségével.

 

A támogatásra 65. életévüket betöltött, terézvárosi lakóhellyel rendelkezők pályázhatnak, amennyiben családjukban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 120 ezer forintot, illetve egyedülálló személyeknél a 150 ezer forintot.

 

Első körben 100 főt támogat az önkormányzat (a pályázatok beérkezésének sorrendjében), a további jelentkezők várólistára kerülnek majd.

 

A benyújtott pályázatokról a Humán Bizottság dönt, pozitív elbírálás esetén a pályázó optikai vizsgálatot követően egy darab szemüvegkeretre, illetve egy pár szemüveglencsére kap támogatást, összesen bruttó 25 ezer forint értékben.

 

 

 

Dr. Mogyorósi Sándor jegyző és dr. Vilics Csilla aljegyző munka közben

 

 

Ajándék a 18 éveseknek

 

Soproni Tamás polgármester javaslatára a következő évtől kezdődően minden 18. évét betöltő terézvárosi lakost ajándékcsomaggal köszönt az önkormányzat.

 

A csomagban 2 darab, egyenként 1600 forint értékű Budapest Film artmozikban beváltható mozijegyet, illetve egy darab 20 ezer forint értékű vásárlási utalványt találnak majd a nagykorúvá válók.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester hozzászólás közben
 

 

Társasházak fejlesztését segíti az önkormányzat

 

A társasházi felújítási pályázat keretében 37 társasházat segít az önkormányzat összesen 91 millió forint visszatérítendő, illetve 33,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással. További 8 társasház jutott 18 millió forint visszatérítendő, illetve 8 millió vissza nem térítendő támogatáshoz a döntés értelmében, amennyiben teljesítik az önkormányzat feltételeit.

 

 

 Indul az Életjáradék lakásért program

 

A jövőben Terézváros 65 évnél idősebb lakosainak lehetősége lesz arra, hogy a tulajdonukban lévő lakást életjáradékért cserébe, felajánlják az önkormányzatnak. A lakásukat felajánlók az önkormányzattól havi járadékot kapnak, illetve mentesülnek az ingatlan fenntartási költségei alól, a lakást pedig életük végéig használhatják.

 

Jövő év elején részletes tájékoztatást teszünk közzé az igénylésről a honlapon.

 

 

 

Az ülés résztvevői online tanácskoztak és hoztak döntéseket
 

 

Emléktábla Hofi Gézának

 

Szilágyi Erika (MSZP) javaslatára 2021. július 2-án, Hofi Géza születésének 85. évfordulója alkalmából emléktábla kerül a művész egykori lakhelyére, az Anker köz 1-3. homlokzatára.

 

EGY MONDATBAN

 

  • A novemberi veszélyhelyzet kihirdetését követően döntött úgy a testület hogy év végéig a pneumococcus elleni oltóanyagra nemcsak a 70 év felettiek, hanem a 65 év felettiek is kérhetnek támogatást, aA december DET ülésén pedig arról határoztak, hogy ez a lehetőség nemcsak ebben az évben, hanem a következő években is nyitva áll majd a jogosultak előtt.

 

  • Négy civil nőszervezet (Jól-Lét Alapítvány, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Patent Egyesület, NANE) által készített képzési programot támogat az önkormányzat 3 millió 230 ezer forinttal.

 

  • Készül a Benczúr utcában kivágott fák pótlási terve, a tervben több megoldást kell felvázolnia a koncepciót készítő cégnek, ezek közül a lakosság bevonásával választják ki a végleges tervet.

 

  • 3 millió forinttal támogatja az önkormányzat jövő évi költségvetésből a cigány származású, részben állami gondozásból kikerülő fiataloknak szóló TámogatLak programot, amely az érintettek társadalmi integrációjának esélyét hivatott segíteni.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu