Döntéselőkészítés: Nem emelkednek a helyi adók

Nem rónak ki új közterheket a terézvárosiakra 2021-ben, nem emelik a jelenlegi helyi adókat, folytatódik a laptop pályázat és Gálvölgyi Dóra lesz az Eötvös10 új vezérigazgatója – egyebek mellett ezekben a fontos ügyekben határozott november 26-án a Döntéselőkészítő Tanács (DET).

A Covid-járvány tavaszi kitörésekor Soproni Tamás, Terézváros polgármestere az országban elsőként döntéselőkészítő tanácsot hozott létre, s most ismét erre a megoldásra kényszerültek a kerületi döntéshozók. A testületben jelenlévő pártok frakcióvezetői, illetve megbízott képviselői otthonukból online véleményezték a döntéseket és szavaztak az aktuális ügyekben.

 

 

Nem emelkednek a helyi adók

 

Soproni Tamás (Momentum) polgármester bejelentette: a fővárosban egyedüliként Terézváros önkormányzata a meglévő közterheken (idegenforgalmi, építmény- és telekadó) kívül újabb, a lakosságot és a vállalkozókat érintő adónemet nem vezet be jövő évben. Ugyancsak jó hír, hogy a meglévő adókat sem emelik.

 

 

Soproni Tamás polgármester még a járvány első hulláma idején hozta létre a döntéselőkészítő tanácsot

 

 

Egészségügyi tanácsnokot adott a Fidesz

 

A döntéselőkészítő tanács határozata szerint november 27-étől immár egészségügyi tanácsnoka is lesz a kerületnek dr. Bundula Csaba (Fidesz) képviselő személyében. A tanácsnok az adott területet felügyeli, elvégzi az ezzel kapcsolatos feladatokat, megbízatása pedig határozatlan időre szól.

 

Döntés született arról is, hogy a jövőben a képviselő-testületben frakcióval rendelkező pártok munkáját egy-egy frakciótitkár segíti majd, aki a polgármesteri hivatal állományába tartozik.

 

 

Gálvölgyi Dóra az Eötvös10 új vezérigazgatója

 

Új vezérigazgatót választott a grémium az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér élére. A pályázat nyertese a Hatszín Teátrum korábbi  ügyvezetője, Gálvölgyi Dóra lett. A vezérigazgatói megbízás november 26-ától 2022. november 25-ig szól.

 

Miyazaki Jun humán ügyekért felelős alpolgármesterként részt vett a kiválasztásban, s elmondta: 30-nál is több is pályázat érkezett az állásra, a döntést pedig öt jelölt meghallgatása után hozták meg.

 

Lindmayer Viktor ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy az intézmény tíz év után leköszönő vezérigazgatóját, Bökönyi Anikót köszönet illeti, ő alakította ki ugyanis a most működő struktúrát és a SportPontot is ő indította el. Soproni Tamás polgármester megnyugtatta a Fideszes képviselőt, hogy nem feledkeztek meg erről, Bökönyi Anikó érdemeit elismeri az önkormányzat, s méltó módon meg is köszönik ezt neki. Miyazaki Jun, kultúráért is felelős alpolgármester hozzátette: ő maga már meg is tette ezt.

 

 

A hivatal épületében Gál Antal, a szervezési fősztály vezetője, Soproni Tamás polgármester, dr. Mogyorósi Sándor jegyző és dr. Vilics Csilla aljegyző

 

 

Jövőre is felhasználható a civilek támogatása

 

A képviselő-testület idén júliusban határozott arról, hogy pályázati úton 37 civil szervezetet, illetve 6 egyházat támogat. Az erről szóló rendelet szerint az így kapott összegeket 2020. december 31-ig kell felhasználni. A nyertesek közül többen is jelezték, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, illetve bizonytalan helyzet miatt az erre az évre tervezett programjaik közül többet nem tudtak megvalósítani.

 

Ezt figyelembe véve a rendeletet úgy módosították, hogy az idén elnyert támogatásokat 2021. december végéig használhatják fel a civil szervezetek, egyházak.

 

Ennek kapcsán Lindmayer Viktor (Fidesz) szóvá tette, hogy eddig sem volt gyakorlat, s most sem tartja jónak, hogy az önkormányzat működésre is adjon támogatást. Temesvári Szilvia (Párbeszéd) alpolgármester válaszában elmondta, ez nem is lesz gyakorlat, idén a járvány miatt kialakult anyagi nehézségeken próbált ezzel is enyhíteni az önkormányzat.

 

 

Ismét lehet laptopra pályázni

 

Miyazaki Jun (Demokratikus Koalíció) alpolgármester és Bálint György (MSZP) képviselő előterjesztése eredményeként folytatódik a laptop pályázat.

 

Terézváros önkormányzata a járványhelyzet kirobbanását követően már márciusban, majd októberben is  laptoppokkal támogatta a diákokat, hogy segítsen a digitális oktatás feltételeit megteremteni a nehezebb helyzetben lévő családoknak is.

 

Most újra kiírták a pályázatot. A támogatásban azok a Terézvárosban élő tanulók (általános, középiskolás és felsőoktatásban résztvevő) vehetnek részt, akiknél az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 120 ezer forintot.

 

A rendelkezésre álló pályázati keret 20 darab új laptop, amelyeket a tanulók a tanév végéig használatba kapnak az önkormányzattól. Az internettel nem rendelkező pályázók havi 3 ezer forint támogatást is kapnak otthoni internet előfizetésére.

 

 

A frakcióvezetők, alpolgármesterek online kapcsolódtak be a munkába, a szavazás is így történt
 

 

Indul a Bulcsú utcai aluljáró újratervezése

 

Az októberi testületi ülésen született döntés arról, hogy a Bajza és Bulcsú utcát összekötő gyalogos aluljárót oly módon újítják fel, hogy az alkalmassá váljon a szabályos és biztonságos kerékpáros közlekedésre is.

 

A folyamat jó ütemben zajlik, most arról határozott a DET, hogy az árajánlatok mérlegelése után az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésével az S-tér Kft-t bízza meg.

 

 

Parkolóhelyeket kapnak a helyiek a mélygarázsban

 

Terézváros lakosságának parkolási gondjait hivatott szolgálni az a megállapodást, amelyet a Városliget Zrt-vel köt az önkormányzat a Múzeum Mélygarázs ingyenes, lakossági célú használatáról.

 

Ennek lényege, hogy az épülő háromszintes, 800 férőhelyes Múzeum Mélygarázsban korlátozott számban (összesen 200 férőhely) ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak a terézvárosiaknak hétköznapokon este 6 órától reggel 8 óráig.

 

Soproni Tamás hozzátette: ez a megoldás így önmagában még nem jár túlzottan sok előnnyel a terézvárosiak számra, de azt reméljük, hogy (miután felmérték a parkolóház kihasználtságát) több, egész nap használható helyet kaphatnak itt a 6. kerületiek.

 

 

EGY MONDATBAN:

 

Klímamoratórium jövő év végéig

A településkép védelméről szóló rendelet felülvizsgálata keretében partnerségi egyeztetés kezdődik, a klímaberendezésekre vonatkozó moratórium pedig 2022 végéig érvényben marad.

 

Állami tulajdonba kerül a rendőrség épülete

A kerületi rendőrkapitányság Szinyei Merse utca 4. szám alatti épülete állami tulajdonba kerül azzal a megkötéssel, hogy a továbbiakban itt kizárólag a terézvárosi kapitányság kaphat helyet.

 

Lakást és pénz kapunk a Kodály múzeumért

A Kodály Zoltán Emlékmúzeumnak helyt adó Andrássy úti épületet az önkormányzat eladja az államnak úgy, hogy a 219 millió forintos vételár egy részét egy Teréz körúti lakás jelenti majd.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Sajtóosztály