Döntés-előkészítés: Lemondanak költségtérítésükről a képviselők

A döntés-előkészítő tanács második ülésén a költségvetés módosításáról, a Podmaniczky utca felújításáról döntöttek a képviselők, de felajánlották azt is, hogy lemondanak saját költségtérítésükről a járvány miatt nehéz helyzetbe került terézvárosiak javára.

 

Soproni Tamás: A hosszú távú ügyekben közösen hozunk döntést

 

A virtuális tanácskozás elején Soproni Tamás polgármester a frakciók vezetőit, illetve a pártok delegáltjait emlékeztette a döntés-előkészítő ülés lényegére:

 

- A járványhelyzet idején is fontosnak tartottam fenntartani a demokratikus működést. Nem hiszem, hogy a katasztrófavédelmi törvény által hozzám rendelt jogköröket mindenféle egyeztetés nélkül lehetne használni mindenre. Azt gondolom, hogy ez csak arra hatalmaz fel, hogy elsősorban a járványhelyzet kezelésével kapcsolatos, gyors döntéseket meghozhassuk.

 

Idetartoznak például a szociális intézkedések, így született meg az alpolgármesterek és a szakmai főosztályok közreműködésével a Terézváros melléd áll program. A képviselőket arra bíztatom, hogy bármikor keressenek javaslataikkal, és ezeket a lehetőségekhez mérten beépítjük az intézkedésekbe. Ugyanakkor a hosszú távú ügyekben továbbra sem szeretnék egyedül dönteni, éppen ezért ezen az ülésen a frakciók közreműködésével határozunk szavazással – bocsátotta előre a polgármester.

 

 

A virtuális tanácskozást a hivatal épületéből Soproni Tamás polgármester vezette
 

 

Jelentősen „átírja” a kerületi költségvetést a járvány

 

A képviselőknek néhány ponton módosítani kellett az idei költségvetést, mert a a kormányzati intézkedések következtében Terézváros bevételektől esett el, illetve a koronavírus-járvány miatt olyan kiadások keletkeztek, amelyek az eredeti tervezésben nem szerepelhettek. Ezek kifizetésére most kiadási előirányzatot kell képezni, melynek forrása a tavalyi költségvetési maradvány egy része lesz, és innen kell fedezni a kieső bevételeket is.

 

Az már most látszik, hogy a kerületnek a tavalyi költségvetési maradványból 1,1 milliárd forintot fel kell használnia a járvány miatt. A gépjárműadó elvonása miatt 115 millió, az idegenforgalmi adó kiesése miatt 751 millió forinttól esik el az önkormányzat, ugyanakkor jelentősen nőnek a kiadások. A Terézváros melléd áll programra például 200 millió forintot, a védekezésben résztvevők elismerésére pedig 10 millió forintot szán a kerület vezetése.

 

A mostani előterjesztésbe kizárólag a már konkrétan ismert bevételkiesés és a kiadási növekedés került be. A későbbiekben a járvány miatt természetesen további bevételcsökkenésre lehet számítani, ezért az idei évi költségvetés további módosítására lesz szükség.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester a Podmaniczky utcai felújításról is beszélt

 

 

A lakossági észrevételeket is figyelembe vették a tervezők

 

Mint arról már hírt adtunk, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a főváros megbízásából a Podmaniczky utca, Teréz körút és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakasz és a járdaburkolat felújítását tervezi.

 

A terézvárosi önkormányzat tulajdonosi bizottsága felkérte a BKK Zrt-t, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogyan lehetne a területen még több fát ültetni. A felújításra vonatkozó elképzeléseket lakossági fórumon idén februárban már ismertették az érdeklődőkkel.

 

A konstruktív vita során az alábbi javaslatok merültek fel: két rakodóhely kijelölése az áruszállítóknak, pad és hulladéktároló edény kihelyezése a dohánybolt előtt, fák megerősített védelme, kerékpártámaszok létesítése a kereszteződéseknél, a Jókai utca és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszon a fák között 50-60 méterenként egy-egy kerékpártámasz kihelyezése, illetve több hulladékgyűjtő edény kihelyezése.

 

Ezeket a javaslatokat a BKK elfogadta és a lakosság igényeinek megfelelően beépítette a tervekbe. A projektvezető tájékoztatása szerint a járdák és az úttest műszaki felújításán túl fákat is ültetnek. A közvilágítás korszerűsítése is része a projektnek, a járdákra csúszásmentes, a fatörzsek köré pedig vízáteresztő térkő burkolatot tesznek. A Jókai utcánál jelzőlámpás gyalogátkelőhelyet, a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában pedig egy fás, utcabútoros miniteret terveznek. A munka 2021-ben kezdődhet.

 

 

Németh Helga frakcióvezető az önkéntesek áldozatos munkáját méltatta

 

 

Felajánlják költségtérítésüket a képviselők

 

Kecskés Balázs, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője indítványozta, hogy a képviselők a veszélyhelyzet idejére mondjanak le az őket megillető költségtérítésről. A képviselő szerint a járvány rendkívüli mértékben megterheli a lakosságot, az ország szociális helyzete pedig katasztrofális, a családok költségvetése minden szempontból felborult. Terézváros polgármestere és a képviselő-testület megtette a szükséges intézkedéseket, meghirdette a Terézváros melléd programot, ami sokat enyhít a nehézségeken.

 

A szolidaritás jegyében a Demokratikus Koalíció frakciója most azt javasolta, hogy testület minden képviselője a veszélyhelyzet idejére mondjon le saját költségtérítéséről, és ezt az indítványt elfogadták a pártok frakcióvezetői.

 

 

Ez volt a második alkalom, hogy a járvány miatt virtuális ülést tartott a döntés-előkészítő tanács

 

 

EGY MONDATBAN:

 

Pályázhatnak az egyházak

 

Az idei költségvetésből 17 millió forintot különítettek el a kerületben működő, vagy a városrészhez kötődő egyházaknak. Ebből a keretből pályázat útján részesülhetnek az egyházak.

 

 

Átalakul a nemzetiségi önkormányzatok támogatási rendszere

 

A nemzetiségi önkormányzatok támogatására idén 6 millió forint áll rendelkezésre, ebből az összegből a kerületben megtartott rendezvények és kiadványok számíthatnak támogatásra, s az egyszerűbb odaítélés érdekében az igénylők programtervezetet nyújtanak be.

 

 

Zöldpapírra nyomják a magazint

 

A Terézváros magazin nyomdai szerződése idén nyáron lejár, így közbeszerzéssel olyan szolgáltatót keres az önkormányzat, mely a jelenlegi minőség megtartása mellett továbbra is újrahasznosított papíron, a környezetvédelmi szempontok betartását előtérbe helyezve készíti el a kéthetente megjelenő kerületi újságot.

 


 

Vita

 

Szilágyi Erika (MSZP) azt sérelmezte, hogy bár az előző döntés-előkészítő ülés óta frakciójuk hat javaslatot is megfogalmazott, azokat most nem látja a napirendek között. Ezek között szerepelt a rendkívüli pandémiás járadék, a bérleti díj kedvezmény, parkoló-őrök foglalkoztatása, nyilatkozat a koronavírus következményeként kialakult társadalmi feszültségkeltés ellen, számítógépek beszerzése a távoktatásban résztvevő diákoknak, valamint, hogy a képviselők mondjanak le a májusi tiszteletdíjukról, költségtérítésükről.

 

Soproni Tamás (Momentum) válaszában leszögezte, hogy a döntés-előkészítő ülésre nem a járvány miatt sürgős intézkedést igénylő témák kerülnek, hanem a hosszú távú tervek. A polgármester korábban szóban tájékoztatta a frakcióvezetőt a javaslatok sorsáról, az MSZP több szakmai javaslata beépült az elmúlt hetekben hozott intézkedések közé, az utolsó javaslat kapcsán pedig leszögezte: ő polgármesterként nem szeretne egyetlen képviselő zsebében sem turkálni, nem akar erről döntést hozni, csupán bíztatni tud mindenkit arra, hogy járuljon hozzá a nehéz helyzetben lévők megsegítéséhez.

 

Lindmayer Viktor (Fidesz-KDNP) a járvány miatt átrendeződött költségvetés tárgyalása során megjegyezte, hogy Terézváros előző vezetése jelentős összegű tartalékkal adta át a kerületet, így szerencsére most van miből pótolni a kieső bevételeket. A frakcióvezető arról is szólt, hogy az egyházak támogatására szerinte a jelenlegi 17 milliós keretet az előző évi 25 millióra kellene felemelni.

 

Heltai László (LMP) a Podmaniczky utca felújításának kapcsán elmondta, hogy ő maga végigjárta az érintett útszakaszon lévő házak nagy részét, beszélt a lakók kétharmadával, üzlettulajdonosokkal. A véleményeket összegezve arra jutott, hogy a felújítás szükségességével egyetértők és a "kétkedők" fele-fele arányban vannak, ezzel együtt ő maga, a körzet képviselőjeként támogatja és hasznosnak tartja, mert ami miatt sokan most ellenzik, azon problémák nagy részét kezelni fogják a következő hónapokban, évben.

 

Németh Helga (Momentum) az önkéntesek áldozatos munkájáról beszélt, kérte a képviselőket, hogy segítsék munkájukat információkkal, és csatlakozzanak hozzájuk az onkentes@terezvaros.hu címen..