Díjnyertes fotón a horroralagút

A terézvárosi rendőrkapitányság egyik körzeti megbízottja, Gortva István fotópályázatot nyert a közelmúltban egy olyan képpel, amelyen a Bajza–Bulcsú utcai aluljárót örökítette meg. Gyerekkora óta érdekli a fotózás, amikor épp nem járőrözik, lelkesen keresi a témát, ami, mint tudjuk, „munkahelyén”, az utcán hever. Mostanában igen sűrű az élete, egy beszélgetésnyi időt alig tudtunk lecsípni belőle, ráadásul azt is csak telefonon, István ugyanis, érthető módon, nem mozdult előző nap megszületett kisbabájuk és ugyancsak a terézvárosi rendőrkapitányságon dolgozó felesége mellől. Örül a díjnak is, de igazán a kis családjára büszke, mely a 3100 grammos és 49 cm hosszú Lionel megérkezésével bővült háromfősre.

„Még a nyár elején olvastam egy felhívást arról, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság fotópályázatot hirdet, amelyen egyfelől a rendőri munkával kapcsolatos, másfelől szabadon választott témában indulhattunk. Több kollégám, felettesem is felhívta a figyelmemet a pályázatra, mert tudják, szívesen fotózom, ez az egyik hobbim” – elevenítette fel Gortva István főtörzsőrmester annak a fényképnek a történeti előzményeit, amellyel a Terézvárosban dolgozó rendőr nemrég díjat nyert.

Kiállítása eddig nem volt, a képeit szűkebb környezete, családja, barátai, kollégái láthatták, illetve a közösségi oldalakon osztotta meg, így például a police.hu Instagram-oldalára kerültek fel az általa készített felvételek. Az itt dolgozó szakemberekkel beszélte meg azt is, hogyan válogasson a pályázatra. Mivel az értékelés után pár napig nem kapott hívást, István már-már feladta a reménykedést, mire kiderült: egyik képével kategóriagyőztes lett. A fotó a Bajza–Bulcsú utcai aluljáróban készült, amit az önkormányzat kezdeményezésére nemrég kezdtek el felújítani.

 

 


 

Művészi hajlamok

 

„A fotózás gyerekkorom óta érdekel, mindig nyitott szemmel jártam, szerettem megörökíteni a szép pillanatokat, de rajzolni is szívesen rajzolok. A művészeti hajlamot talán édesapámtól örököltem, akinek üvegcsiszoló volt a munkája. Jó fényképezőgépet még nem sikerült beszereznem, de a mobiltelefonok vásárlásánál már mindig az a fő szempont, hogy sok mindent tudjon a kamerája – sorolja lelkesen a győztes fotó készítője, aki jelenleg az 1-es körzet körzeti megbízottja. – A szolgálatok legnagyobb részét itt töltöm, és mivel a telefon mindig nálam van, munka közben is meg tudom örökíteni a szép, érdekes pillanatokat, és ez a kép is így készült. Egy téli éjszakán jártunk a Bajza–Bulcsú utcai aluljárónál, mivel ezt a helyet visszatérően ellenőrizzük. Megtetszettek a fények, gondoltam, csinálok róla egy fotót, ami ezek szerint jól sikerült” – mondta szerényen Gortva István.


 

Terézváros, a második otthon

 

A főtörzsőrmester még csak 33 éves, de már 2009 óta Terézváros a második otthona. Nógrád megyéből, Pásztóról származik, a miskolci rendészeti iskola elvégzése után azonnal Budapestre jött, felszerelése óta a VI. kerületben dolgozik. Kedvence a diplomatanegyed a szépsége és a Nagykörút a mozgalmassága miatt.

 

Munkája lényege, hogy körzeti megbízottként élő kapcsolatot tartson a lakossággal, fogadja a beérkező panaszokat, jelen legyen, segítséget nyújtson. Ehhez kiterjedt hely- és személyismeretre van szükség, ezért aztán a körzete minden szegletét jól ismeri. Nem jelent problémát számára a kapcsolatteremtés, szívesen kommunikál, örül, ha bizalma van felé a lakosoknak, és a problémákra is igyekszik mindig reagálni, ami nem mindig könnyű, hiszen, ahogy mondja, „az emberek a legkülönfélébb gondokkal keresik meg a rendőröket, tőlünk várják a segítséget”.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotók: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség (portré) és Gortva István