Dézsa vagy kandeláberfa?

A terézvárosi önkormányzat kiemelt céljai között szerepel a kerület zöldítése, ennek egyik fontos eleme a Szondi utca térségének fásítása. A szükséges közműegyeztetések megtörténtek, így már a megvalósítható lehetőségeket mutathatták be a szakemberek az érdeklődőknek egy online fórum keretében február 11-én.

A fő kérdés, hogy a Szondi, a Szinyei, az Eötvös, a Vörösmarty és a Csengery utcák egyes szakaszain hova és milyen módon tudnak fákat ültetni. A helyzetet leginkább a földben meghúzódó közművezetékek nehezítik, de az is fontos szempont, hogy minél kevesebb parkoló szűnjön meg a fák telepítése miatt.

 

Az online fórumon Temesvári Szilvia, Terézváros zöldügyekért felelős alpolgármestere vezette fel az eseményt, ismertette az előzményeket, majd Grabner Balázs, a Korzó Tervezési Stúdió Kft. ügyvezetője mutatta be a terveket.

 

 
A különféle megoldások egy látványterven

 

 

A prezentációjában szereplő látványtervek segítségével a fórum közönsége megismerhette, miként mutatnának az utcák az egyes tervek megvalósulása után, s azt is megtudták, hogy ezek mennyibe kerülnének, illetve hány parkoló „beáldozásával” járnának.

 

A megoldásokból négyet kínálnak a szakemberek: A) faültetés közműkiváltással, B) faültetés közművek közé, gyökértereléssel, C) dézsás megoldás, D) kúszónövényes kandeláberfa.

 

A táblázatokból egyebek mellett kiderült, hogy a legolcsóbb megoldás a dézsás fa, ám a szakemberek azt is elmondták, hogy ezek a planténerek leginkább akkor jelentenek jó megoldást, ha hőszigeteltek, egyébként azokban a növények nem annyira „boldogok”.

 

 

Így néz ki a kendeláberfa

 

 

 

A legideálisabb a közművek kiváltása után a földbe ültetett fa, ám ez a legköltségesebb megoldás is, egy-egy példány kihelyezése akár a 8 millió forintot is meghaladhatja. A megoldások között szerepel még gyökérterelők alkalmazása, amivel azt gátolják meg, hogy a növény elérje a vezetékeket, ezzel a módszerrel szakaszosan lehetne facsoportokat ültetni az utcákba.

 

Érdekes megoldás az úgynevezett kandeláberfa. Ez tulajdonképpen egy speciális technikával felállított vasváz, amelyre kúszónövényt futtatnak, az pedig egy fához hasonlatos képet mutat. Ennek a költsége valamivel több, mint a dézsás növényeké, ám jóval olcsóbb, mint a közművek áthelyezése. A kimutatások szerint a zöldítés után a parkolók 92-97 százaléka maradnak meg az érintett utcákban.

 

Az online fórum második részében a résztvevő önkormányzati képviselők és a lakosok kommentekben, illetve élő bejelentkezéssel kérdezhettek. Lindmayer Viktor képviselő arra hívta a figyelmet, hogy tudomása szerint a Szondi utca egy szakaszán az esővíz-elvezetés igen problémás, nagy viharok után áll a víz a járdán, úttesten, így a növények telepítése előtt ezt kéne megoldani a csatornázási műveknek.

 

Több hozzászóló jelezte, hogy a kerületben már most gondot okoz autóval megállni, ezért jó lenne minél kevesebb parkolót elveszíteni a fásítás miatt. Ezzel kapcsolatban Heltai László önkormányzati képviselő emlékeztetett arra, hogy a helyi lakosok hamarosan kizárólagosan használhatnak egyes parkolóhelyeket este 6 és reggel 6 között. Ehhez már csak a szükséges engedélyeket kell megvárni. Ugyancsak javíthat a helyzeten, hogy a kerületben épülő szállodák közül néhánnyal olyan tárgyalást folytat az önkormányzat, aminek eredményekét a terézvárosiak használhatnák a hotelek mélygarázsait.

 

Mint az az online fórumon kiderült, a szakemberek minden utcaszakaszon külön-külön megvizsgálták az egyes megoldások megvalósíthatóságát, költségeit. Temesvári Szilvia alpolgármester összegzésül emlékeztetett arra, hogy a végleges döntést a lakossági vélemények és a rendelkezésre álló költségvetési keret ismeretében már a képviselő-testületnek kell meghozni.

 

A  lakossági fórum prezentációs anyaga itt található:  /uploads/images/Lakossági fórum_20210211.pdf

 

Gajdács Emese