DET: Jöhet az Airbnb szigorúbb helyi szabályozása

A Döntés-előkészítő Tanács (DET) márciusi ülésén döntött a rövid távú lakáskiadás szabályozásáról, a cégvezetők premizálásának feltételeiről, az online oktatásban résztvevők megsegítéséről és a társasházi udvarok zöldítésének támogatásáról. A tanácsot Soproni Tamás polgármester hozta létre, aki a pártok képviselőivel havonta online ülésezik, amíg a képviselő-testület a veszélyhelyzet miatt nem hívható össze.

Zárt ülésen tárgyaltak Bálint György visszahívásáról

 

Az ülés napirendjének tárgyalásakor Lindmayer Viktor, a Fidesz frakcióvezetője azt indítványozta, hogy ezen a fórumon foglalkozzanak Bálint György ügyével is.

 

Mint ismeretes, a napokban sajtóhírek jelentek meg arról a bírósági döntésről, mely szerint  a szocialista képviselő valószínűsíthetően fiktív szerződéssel próbálta menteni az MSZP kerületi elnökének, Hatvani Csabának a vagyonát, akit az Andrássy úti ,,palotaperben” jogerősen elítélt a bíróság. Mivel ezzel vélhetően  Bálint György több mint 14 millió forintos kárt okozhatott volna az önkormányzatnak, Soproni Tamás polgármester a nyilvánosság előtt felszólította, hogy amíg nem tisztázza magát, mondjon le az önkormányzati tisztségeiről.

 

Lindmayer Viktor javaslatára a Döntés-előkészítő Tanács napirendjére vette a kérdést, és zárt ülés keretében támogatta a polgármester javaslatát, hogy a tulajdonosi bizottság elnöki tisztségéről és a vagyonkezelő feb elnöki pozíciójáról a veszélyhelyzet utáni első képviselő-testületi ülésen tárgyaljanak. 

 

 

 

A fővárosban elsőként Terézvárosban szabályozzák a rövid távú lakáskiadást

 

Az átláthatóságot, elérhetőséget és a most elfogadott szabályok betartását szabja a folyamatos üzemelés feltételéül a terézvárosi önkormányzat rövid távú  szálláskiadásról szóló koncepciója. Azoknak, akik ilyen formában adnák ki lakásukat, a társasház engedélyén és a szálláshely bejegyzésén túl többek között folyamatosan elérhető diszpécserszolgálatról, házirendről is gondoskodniuk kell, amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal és a Kormányhivatal is jóváhagyja a terézvárosi képviselők javaslatát.

 

A terézvárosi önkormányzat az első Budapesten, amely megalkotta a rövid távú lakáskiadás szabályrendszerét az országgyűlési felhatalmazás után. A koncepció kialakításának első lépéseként az önkormányzat kérdőíves felmérést indított a lakosság és a közös képviselők körében tavaly, illetve szakmai kerekasztal-beszélgetést szervezett, hogy megismerje a lakók és az ágazat képviselőinek véleményét is. Az önkormányzat vezetése folyamatosan egyeztetett a szabályozás kialakításáról a szomszédos VII. kerülettel is, hiszen a cél az egységes szabályrendszer kialakítása a belvárosban. A most elfogadott tervezetet a terézvárosiak is véleményezhetik a végleges elfogadás előtt.

 

 

Siófoki nyaralás a terézvárosiaknak

 

A képviselők az önkormányzat siófoki üdülőjének használatához is új szabályrendszert alkottak.  A jelentkezőknek pályázni kell majd.

A jelentkezések alapján a humán bizottság választja ki az egyhetes turnusokban üdülő személyeket, családokat. A rendkívül kedvezményes üdülési lehetőségre elsősorban a kerületben élő rászoruló, gyermekes családok, idősek, rokkantnyugdíjasok vagy egészségkárosodott személyek jogosultak. A főszezonon kívül, emelt összegű díjért a jövedelmi határon túli kerületi lakosok is pályázhatnak a siófoki nyaralásra.

 

 

 

Cirkusz helyett parkot 

 

Mint közismert, a kormány anélkül döntött a cirkuszművészeti központ Nyugati pályaudvar mögötti megépítéséről, hogy kikérte volna a lakosság, az önkormányzat, a szakmai szervezetek véleményét. Mindezek miatt a testület koalíciós pártjai kezdeményezik a kormánynál a nemzeti cirkuszművészeti központ elhelyezésével összefüggő határozat visszavonását, és felkérték dr. Oláh Lajos (DK) országgyűlési képviselőt, hogy szólaljon fel annak érdekében, hogy a cirkusz helyett a Nyugati pályaudvar mögötti területen park legyen.

 

 

Puczi Béla tér lesz a Nyugatinál

 

A fővárosi önkormányzat kezdeményezésére és a terézvárosi önkormányzat támogatásával a Nyugati pályaudvar-Váci út mellett elhelyezkedő közterületet Puczi Béláról nevezik el. A cigány származású, erdélyi magyar menekült 1990-ben, a marosvásárhelyi pogrom idején a hidegvölgyi romák egyik vezéralakjaként védte a magyar tüntetőket.

 

 

Kiválasztották a Hofi emléktábla alkotóját

 

Szilágyi Erika (MSZP) képviselő kezdeményezésére döntött úgy a testület tavaly decemberben, hogy az Anker köz 1-3. számú társasház homlokzatán Hofi Géza születésének 85. évfordulójára emléktáblát helyez el. A tábla elkészítésére az önkormányzat nyílt pályázatot hirdetett, amelyre huszonketten jelentkeztek. A tanács most a szakmai zsűri javaslatára Megyeri Jánost kérte fel az emléktábla elkészítésére. 

 

 

Csak pluszmunkáért kaphatnak prémiumot a cégvezetők

 

A képviselők döntöttek az önkormányzati cégek vezetőinek idei teljesítmény-követelményeiről. A konkrét elvárások rögzítése garantálja, hogy senkit sem illethet meg prémium pluszmunka nélkül. 

 

 

Terv szerint halad a vásárcsarnok belső felújítása

 

Közbeszerzési eljárást indít az önkormányzat a Hunyadi téri csarnok belső felújítására vonatkozó tervdokumentáció elkészítésére. A cél, az eredeti funkció megtartása mellett egy, a mai kor igényeinek megfelelő, jól kihasználható piac kialakítása, ami egyben közösségi térként is működhet. 

 

A Czigler Győző tervei szerint megépült Hunyadi téri vásárcsarnok, eredeti szerkezeteivel, díszeivel a felújítás után ismét Közép-Európa egyik legszebb, autentikus és élő műemlék vásárcsarnoka lehet. A közbeszerzési eljárás keretében a piacot használók igényeit is beépítik a végleges koncepciótervbe.

 

 

Legyen szebb a kerület!

 

Az önkormányzat is érdekelt abban, hogy a társasházak utcai homlokzatának felújításával szebb legyen a kerület. Ezért a tervezési munkákra maximum 60 százalékos (társasházanként legfeljebb 700 ezer forint) vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

A helyi védelem alatt álló házak lakóközösségei idén április 1. és november 15. között pályázhatnak, a kerület költségvetéséből ebben az évben erre a célra 5 millió forint áll rendelkezésre.

 

 

Zöldüljenek a belső udvarok! 

 

Az önkormányzata  társasházak belső udvarainak ,,zöldítésére” is pályázatot hirdet.  A társasházi közösségek a 15 milliós önkormányzati keretből 100 ezer és 2 millió forint közötti támogatáshoz juthatnak, s ehhez mindössze 10 százalék önrésszel kell rendelkezniük. A pénzből igazi zöld udvarokat, közösségi tereket alakíthatnak ki a társasházak.

 

 

 

Gyümölcsprogram az óvodákban, iskolákban 

 

Idén is lesz gyümölcs és zöldség program a kerület óvodáiban, általános iskoláiban. Az iskolás gyerekek a tanév során az önkormányzati támogatásból 653 ezer forint, míg az óvodások több mint 1 millió forint értékben kapnak zöldséget és gyümölcsöt.

 

 

Laptopot kaphatnak a diákok

 

A Terézváros melléd áll! program keretében az önkormányzat ismét laptopokkal segíti a digitális tanrendbe kényszerült, rászoruló, kerületi diákokat. A pályázatra április 16-ig lehet jelentkezni. Az önkormányzat az internettel nem rendelkező pályázók részére havi 3 ezer forint összegű támogatást is biztosít otthoni internet előfizetésre.

 

 

Rugalmasabb keretek a civil pályázatnál

 

Az elmúlt és az idei, járványtól terhelt évek tapasztalatait figyelembe véve a Döntés-előkészítő Tanács módosította a civil szervezeteknek és egyházaknak szóló támogatások pályázati rendszerét.

Mostantól a kiírás, a beadás és az elszámolás konkrét időpontjait mindig az adott évi pályázatban határozzák majd meg. Ezzel elkerülhető a rendkívüli helyzetek (pl. pandémia) miatti sorozatos rendeletmódosítás.

 

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/kepszerk.hu