DET: Fontos döntések online

Új vezetője van a családsegítőnek, városképi tanácsnok kezdi meg munkáját a kerületben, emléktáblát kap Sas József – többek között ezek a döntések születtek a Döntéselőkészítő Tanács (DET) mai ülésén, ahol a képviselők online tanácskoztak, mivel a járvány miatt a képviselő-testület hagyományos módon nem ülésezhet.

Imre Ibolya Hedvig a családsegítő új vezetője

 

Az elmúlt év végén, dr. Kopácsy Judit távozását követően a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ vezetői posztjára pályázatot írt ki az önkormányzat. A pozícióra ketten jelentkeztek, a meghallgatás során a bizottság Imre Ibolya Hedvig kinevezését javasolta.

 

Miyazaki Jun (Demokratikus Koalíció), humán ügyekért felelős alpolgármester ma elmondta, hogy szakmailag mindkét pályázó megfelelt az elvárásoknak, majd hozzátette, hogy a megválasztott vezető már tíz éve a terézvárosi családsegítőnél dolgozik, így a remények szerint biztosítja a stabilitást az intézmény működésében.

 

Lindmayer Viktor (Fidesz) üdvözölte a döntést, és köszönetét fejezte ki a családsegítőt eddig irányító és leköszönő vezetőnek, dr. Kopácsy Juditnak.

 

 


 Városképi tanácsnokot ad a Fidesz

 

A DET tagjai városképi tanácsnoknak választották Császárné Csóka Ilona képviselőt. A Fidesz politikusa március 1-jétől látja el a tanácsnoki feladatokat.

 

A Fidesz eddig minden fórumon kifogásolta, hogy a képviselő-testület többségét adó pártok nem teszik lehetővé számukra, hogy megfelelő számú képviselővel vegyenek részt a bizottságok munkájában, illetve hogy nem kapnak helyet az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiban.

Soproni Tamás polgármester (Momentum) most megköszönte a képviselők konstruktív hozzáállását ahhoz, hogy ez a vita végre lezárulhatott, és ennek eredményeként most már a demokratikus működésnek maximálisan megfelelően minden párt hozzáférhet az általa fontosnak tartott információkhoz.

 

A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja Török Attila, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. felügyelő bizottsági tagja pedig Lindmayer Viktor lett. A Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának személyi összetételét megvizsgálják, összetételéről 2021. március 31-ig döntenek.

 

A pénzügyi és jogi bizottság tagjának Matolcsi Györgyné helyére Soós Andreát választották, a humán bizottságban pedig Török Attilát Bökönyi Anikó, az Eötvös10 korábbi vezérigazgatója váltja.

 

 

 

Sas József emléktábla a Nagymező utcában

 

Dr. Oláh Lajos Teréz- és Erzsébetváros egyéni országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció terézvárosi frakciója azt javasolta a testületnek, hogy a január 17-én elhunyt Sas József munkássága előtt tisztelegve kerüljön ki emléktábla a Nagymező utcára. A tanács mai ülésén a javaslatot támogatta.

 

Sas József 1973-ban lett a Terézvárosban található Mikroszkóp Színpad művésze, majd 1985-ben a társulat igazgatójának nevezték ki. Neve szinte összeforrt az intézménnyel, ahol több mint 35 évet töltött.

 

 

Nem kell adóigazolás a parkolási engedélyhez

 

Az előző években a kerületi várakozási engedélyek kiadásának feltétele volt, hogy az igénylő igazolja az esedékes gépjárműadó megfizetését vagy adómentességét. A kormány azonban úgy döntött, hogy a gépjárműadót elvonja az önkormányzatoktól, tehát idén azt már nem az önkormányzatok szedik be és nem a kerület büdzséjét gyarapítja.

 

Ennek értelmében az önkormányzat mostantól nem kéri, nem kérheti a befizetésről szóló igazolást az éves várakozási engedély kiváltásához.

 

A tavalyi engedélyek egyébként március 31-ig érvényesek, kiváltásuk pedig online is lehetséges: https://www.terezvaros.hu/ugyintezes?fbclid=IwAR1IH-57E80SoliSP9MXCmUFYhRsuDx2hsTDfK2sfpAUqRgmoOncV0-NY9M#parkolasi-engedely


Idén már matricát nem kell kihelyezni a járművekre.

 

 

 

Idén nyáron is lesznek ügyeletes óvodák, bölcsődék

 

A képviselők megszavazták a kerületi óvodák és bölcsődék nyári zárva tartását szabályozó rendelkezést. A napirendet előterjesztő Miyazaki Jun alpolgármester (Demokratikus Koalíció) jelezte, hogy a járvány az elmúlt évben jócskán megkavarta az előre tervezett beosztásokat, ám az az elv az idei tervezésben is megvalósult, hogy egy-egy ügyeletes óvoda és bölcsőde mindig fogadja a terézvárosi gyerekeket.

 

 

Nem lehet vasárnap házasodni

 

Február 1-jétől hazánkban már nem lehet vasárnap házasodni. Mivel erről törvény rendelkezik, a kerület anyakönyvi szabályairól szóló rendeletét is ehhez kellett igazítani. Ezt a képviselő-testület frakcióinak vezetői tudomásul vették és elfogadták, ám közülük többen is, így Heltai László (Legyen Más a Politika), Németh Helga Anna (Momentum), Szász Károly (Demokratikus Koalíció) is hangot adtak annak, hogy nem értik a kormányzati tiltás okát és nem is értenek egyet azzal.

 

 

Haladékot kapnak a civil szervezetek

 

A koronavírus járvány alatt bevezetett korlátozások miatt a kerületben működő civil szervezetek és egyházak nem minden esetben tudták úgy, és akkor felhasználni az önkormányzati támogatásukat, ahogyan az az erről szóló megállapodásukban szerepel. A képviselők ezúttal a Magyarországi Baptista Egyház és a Postakürt Egyesült kérésének megfelelően módosították a támogatási megállapodásokat, és járultak hozzá ahhoz, hogy a civilek később teljesítsék a támogatási feltételeket.

 

Újabb segítség a vállalkozásoknak

 

Soproni Tamás polgármester a döntéselőkészítő bizottság ülésén bejelentette, hogy a vállalkozók megsegítése érdekében az önkormányzat változtatni szeretne az építmény- és telekadó befizetésének határidején. A járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozók március 15 helyett majd szeptember 15-ig fizethetik be a két adót. Javaslatát a polgármester a napokban elfogadásra a testület elé terjeszti.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Kép: Tuba Zoltán/képszerk.hu