DET: A járvány alatt senki nem veszítheti el otthonát

A Döntés-előkészítő Tanács (DET) mostani ülésén a képviselők döntöttek többek között a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról, üres önkormányzati ingatlanok bérbeadásáról, valamint a kerületi rendészeti feladatok átvételéről a fővárostól. A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt, amíg a képviselő-testület nem ülésezhet, a DET biztosítja, hogy demokratikus döntések szülessenek a VI. kerületben. Az online megtartott üléseken a polgármester, az alpolgármesterek és a jegyző mellett a kerületben képviselettel rendelkező pártok frakcióvezetői, illetve az általuk megbízott képviselők vesznek részt.

 

November 15-ig tart a kilakoltatási moratórium

 

A képviselők döntése alapján november 15-éig hosszabbították meg Terézvárosban a kilakoltatási moratóriumot az önkormányzat tulajdonában lévő lakóingatlanok esetében. Eddig az időpontig magánszemélyeket nem lehet kiköltöztetni önkormányzati lakásaikból, a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat felfüggesztik és az önkormányzat ezt kéri a bíróságoktól is. A moratórium nem vonatkozik az önkényes lakásfoglalókra.

 

Mint közismert, jelenleg a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében az ország egész területén különleges jogrend, veszélyhelyzet van érvényben.  A veszélyhelyzetet a kormány az idei év őszéig meghosszabbította, erre tekintettel döntött a DET is a kerületi moratóriumról. A járvány okozta gazdasági visszaesés miatt sokan kerültek ugyanis nehéz anyagi helyzetbe a kerületben is. Bár a Terézváros melléd a program keretében az önkormányzat segítséget nyújt a bajbajutottaknak, sokak számára így is komoly gondot jelenthet a bérleti díj fizetése.

 

A kilakoltatási moratórium meghosszabbításával nemcsak az emberek lakhatásáról gondoskodik az önkormányzat, hanem közvetett módon hozzájárul a koronavírus-járvány terjedésének csökkentéséhez is, hiszen így az emberek az otthonaikban maradnak, ott tudják tartani őket, távol az alkalmi vagy hajléktalanszállóktól.

 

 

Az online ülést Soproni Tamás polgármester vezette
 

 

Könnyítik a védőoltások felvételét

 

Az önkormányzat által támogatott védőoltások közé tartozik a gyermeknek adható rotavírus és meningococcus B baktérium elleni vakcina is. Ezekkel kapcsolatban probléma volt, hogy eddig az oltást igénylő kérelmet a gyerekek hathetes, illetve két hónapos korában adhatták be a szülők. Ez az időpont viszont egybeesett a védőoltás-sorozatok első részének aktuálissá válásával, így késleltette az első oltás beadását. Ennek megszüntetése érdekében a kérelem benyújtás a jövőben már nem lesz életkorhoz kötött.

 

További változás még, hogy az említett oltásokat a szülők mostantól a Terézvárosi Védőnői Szolgálatnál (Király utca 88.) vehetik fel.

 

 

Az önkormányzat a Patrona óvodát is támogatja

 

Az önkormányzat úgy döntött hogy újabb egy évre köznevelési szerződést köt a Boldogasszony iskolanővérekkel a Patrona Hungariae óvoda további működtetéséről.

 

Az óvoda eddig is részese volt Terézvárosban a köznevelési feladatok ellátásának, felvették a körzetbe tartozó óvodásokat, sőt ellátták a sajátos nevelési igényű gyermekek integrált óvodai nevelését is.

 

A Patrona évek óta jól működik együtt a többi, önkormányzati fenntartású óvodával, a nyári zárás ideje alatt pedig fogadja más óvodákból is a gyermekeket. Az sem mellékes, hogy Terézvárosban az óvodai nevelés feladatait (figyelemmel az óvodaköteles gyermekek számára) a meglévő, önkormányzati óvodák a Patrona közreműködése nélkül nem tudnák ellátni. Szükség van tehát az együttműködésre a továbbiakban is. A szerződés szerint az önkormányzat biztosítja a Patronába járó gyermekek részére mindazon juttatásokat, amelyeket az önkormányzati óvodába járó gyerekek megkapnak, ezen felül az intézmény évi 40 millió forintos működési hozzájárulást kap a kerülettől.

 

 

Németh Helga Anna, a Momentum frakcióvezetője
 

 

A rendőröknek is sok munkát ad a járvány

 

Az elmúlt év a rendőrség számára is új feladatokat adott, újszerű intézkedések bevezetést tette szükségessé - derül ki egyebek mellett a terézvárosi rendőrkapitányság elmúlt évi tevékenységét bemutató beszámolóból, amelyet a DET-en egyhangúlag fogadtak el a képviselők.

 

A dr. Kecskés Tamás ezredes által összeállított anyagból kiderül, hogy 2020-ban jelentősen csökkent Terézvárosban a regisztrált bűnesetek száma, ezzel párhuzamosan pedig a bűnügyi fertőzöttség is sokat enyhült. Tavaly kerületünkben nem történt emberölés és az olyan erőszakos cselekményből is sokkal kevesebbnél intézkedtek, mint a testi sértés, vagy garázdaság. Soproni Tamás polgármester hangsúlyozta, örömmel látja, hogy a kerületi kapitányság minden hozzájuk érkező lakossági jelzésre gyorsan és megnyugtató módon reagál.

 

 

A képviselők online szavaztak az előterjesztésekről
 

 

A fővárostól vesznek át feladatot rendészeink

 

A rend hatékonyabb megteremtése érdekében a jövőben a Ferdinánd hídon és környékén, valamint a Nyugati téren a terézvárosi rendészek teljesítenek szolgálatot. Ezek a területek eddig a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartoztak.

 

Kerületünk hosszas tárgyalások után érte el, hogy az illetékesség Terézvároshoz kerüljön, így ugyanis a helyi rendészeti osztály hatékonyabban tudja majd ellátni a fővárosi tulajdonú közterületek felügyeletét.

 

A jövőben tehát a kerületi egyenruhások intézkednek például a közterületen tilosban parkoló autók ügyében, ők végzik a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának ellenőrzését és szankcionálnak más közlekedési szabálysértéseket.

 

 

Gyermekorvos jelentkezését várják

 

Az 5-ös számú házi gyermekorvosi körzet ellátására ír ki pályázatot az önkormányzat. A korábban ott dolgozó orvos 2018 nyarán mondta fel a praxisjogot, azóta ennek a körzetnek az alapellátásában a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat működött közre. Az önkormányzat annak érdekében, hogy sikerüljön gyermekorvost hozni a kerületbe, egy szolgálati lakást is felajánl a pályázat majdani nyertesének.

 

 

Lindmayer Viktor, a Fidesz frakcióvezetője

 

 

Helyiséget kapnak a kerületi polgárőrök

 

Együttműködési megállapodás jött létre az önkormányzat és a Terézváros Biztonságáért Polgárőr Egyesület között, amelynek eredményeként a civil segítők saját helyiséget kapnak a kerületben. Az indoklásból kiderül, hogy a csapat tagjai rátermetten végzik önkéntes munkájukat, együttműködnek a rendőrséggel, közterület-felügyelettel, és járőrözéseikkel segítik a közbiztonság javítását. A polgárőrök irodája a kerületi rendészet telephelyén, a Szív utca 40. szám alatt lesz.

 

 

Bérlőket keres az önkormányzat

 

Az önkormányzat bevételeinek növelése érdekében 224 darab üres, nem lakás céljára szolgáló helyiséget ad bérbe az ezeket kezelő Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. Nyilvános pályázaton öt évre vehetők bérbe az ingatlanok.

 

 

Kiválasztották a klímastratégia elkészítőjét

 

A beérkező négy ajánlat közül a testület a VIBROCOMP Kft. anyagát találta a legmegfelelőbbnek a kerületi környezetvédelmi program és a Klíma/Éghajlatváltozási Cselekvési Terv elkészítésére. A széleskörű társadalmi egyeztetést is magában foglaló anyagok a helyzetelemzés mellett konkrét intézkedéseket is megfogalmaznak majd.

 

 

Szüntesse meg a kormány az ingyenes parkolást!

 

A Demokratikus Koalíció terézvárosi képviselő csoportjának javaslatára Terézváros vezetése kezdeményezi a kormánynál az ingyenes parkolás megszüntetését.

 

A várakozási díjak eltörlésével Terézváros önkormányzata is jelentős forrástól esik el, havonta 120 millió forinttal csökken a kerületi költségvetés. Ugyanakkor ma már egyértelmű, hogy az ingyenes parkolás nem segítette elő a járvány megfékezését, jelentősen megnövekedett viszont az autós forgalom a belvárosban, ami komoly levegőszennyezés okoz, ezáltal rontja az itt élők életminőségét, egészségét.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu