DET: A Covid-árvákat is segíti Terézváros

Nyílászárócsere, kerékpárvásárlás, állattartók segítése – több, a lakosságot segítő támogatásról határozott a döntés-előkészítő tanács (DET) május 27-i ülésén. A veszélyhelyzet alatt, amíg a képviselő-testület nem ülésezhet, a DET biztosítja, hogy demokratikus döntések szülessenek a VI. kerületben.

Az elvonások ellenére is stabil a pénzügyi helyzet

 

A 2020-as év zárszámadását tárgyalták meg és fogadták el az ülésen elsőként a pártok képviselői. Soproni Tamás polgármester felvezetőjében elmondta, hogy a járvány komoly terheket rótt a kerületre. A kormányzati elvonások közel  kétmilliárd forintos bevételkiesést okoztak, ugyanakkor nőttek a kiadások. Az önkormányzat folyamatosan segítette a járvány miatt nehéz helyzetbe került lakókat, vállalkozókat, de a járvány elleni védekezésnek is komoly költségei voltak. Mindezek miatt néhány fejlesztést (pl. Hunyadi téri csarnok belső felújítása) halasztani kell, de ezek is megvalósulnak később. Mindezekkel együtt sikerült a kerület pénzügyi helyzetét stabilan tartani.

 

 

Heltai László LMP-s képviselő

 

 

Anyagi támogatás a koronavírus árváinak

 

A koronavírus miatt Magyarországon több mint 800 gyerek veszítette el édesanyját vagy édesapját. Az ilyen tragédiát elszenvedett terézvárosi családok megsegítésére önálló támogatási formát hozott létre az önkormányzat. A koronavírus miatt árván maradt 18 év alatti terézvárosi gyerekek egyszeri, 500 ezer forintos támogatáshoz juthatnak.

 

Terézváros önkormányzata ezen felül 2 millió forinttal járul hozzá a Covid-árvák megsegítésére létrehozott Regőczi István Alapítvány támogatási keretéhez azzal a kikötéssel, hogy azt kizárólag terézvárosi árvák megsegítésére lehet fordítani.

 

Támogatás a faablakok, -ajtók cseréjére

 

Terézváros közel 90 százaléka a világörökségi védőzónában helyezkedik el, ahol a régi, fa nyílászárók is védettséget élveznek. Ezek korszerűsítése sok pénzbe kerül az itt élőknek, ezért döntött az önkormányzat a pályázati támogatásról, melyre 2021-ben 10 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben.

 

A mintaprogram célja, hogy javuljon a lakások zaj- és hőszigetelése, ugyanakkor az épületek eredeti építészeti karaktere is megmaradjon. A támogatás elsősorban a meglévő, faszerkezetű nyílászárók felújítását, illetve cseréjét célozza, de műanyag ablakokat, ajtókat is lehet faszerkezetűre cserélni. 

 

A pályázatra a kerületben lakó magánszemélyek jelentkezhetnek. A támogatás vissza nem térítendő, és a költségek maximum bruttó 30 százalékáig, szociálisan rászorulók esetében maximum 50 százalékáig elnyerhető.

 

 

Kecskés Balázs, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője

 

 

Idén is lehet kerékpárra pályázni

 

A terézvárosi fiatalok idén is pályázhatnak 50 ezer forintos támogatásra biciklivásárláshoz. A támogatás feltétele, hogy a pályázó eredményesen vegyen részt az önkormányzat ingyenes közlekedéselméleti és -gyakorlati, valamint elsősegélynyújtási képzésén. A pályázatok benyújtásának határideje június 17-e, a részletek az önkormányzat honlapján – a közlemények között – már megtalálhatók.

 

Segítség az állattartóknak

 

A kerületben a kedvtelésből tartott háziállatok, különösen a kutyák száma igen magas és folyamatosan nő. A rossz anyagi körülmények között élőknek az évi kötelező oltás és az esetleges ivartalanítás is komoly pénzügyi terhet jelent, ezért az állatok ivartalanítására és veszettség elleni, illetve kombinált oltásaira a jövőben önkormányzati támogatás igényelhető. A költségek teljes összegére a rászoruló kerületi lakosok pályázhatnak, a többiek pedig 50 százalékos segítségre számíthatnak az önkormányzattól.

 

A kerület fizeti a Kodály körönd virágosítását

 

A Kodály körönd virágosítását a fővárost érintő kormányzati megszorítások miatt a FŐKERT Nonprofit Zrt. idén nem tudja elvégezni. Hogy a körönd mégis szép és zöld legyen, Gaár Iván Zsolt (MSZP), Győrffy Máté (Momentum), Kecskés Balázs (DK), Miyazaki Jun (DK), Sajószegi Péter (Momentum) és Szász Károly (DK) képviselők kezdeményezték, hogy a virágosítást az önkormányzat részben a közösségi fejlesztési keretből végezze el. 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester és Soproni Tamás polgármester saját keretéből további  400-400 ezer forinttal támogatja a Kodály körönd virágosítását. A munkálatokat  a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. végzi el hamarosan.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester

 

 

Megkezdődik a térfigyelő rendszer rekonstrukciója

 

Terézváros térfigyelő kamerarendszere mára elavult, korszerűsítésre szorul. Fontos a megfelelő működése, hiszen a megelőzésben és a felderítésben is segíti a közterület-felügyelet és a rendőrség munkáját, illetve növeli az itt élők biztonságérzetét. A képviselők most a kivitelezéshez szükséges tanulmányterv elkészítésére kiírt beszerzési eljárásról döntöttek.

 

Elfogadták a településfejlesztési koncepciót 

 

Több szakmai és lakossági egyeztetés után a képviselők elfogadták Terézváros településfejlesztési koncepcióját. A koncepció számos kisebb, önkormányzati hatáskörű és nagyobb léptékű, fővárosi vagy állami együttműködést igénylő beavatkozást jelöl ki, de ami még fontosabb, olyan szemléletet mutat be, amely Terézváros életének és fejlődésének kihívásaira újszerű és innovatív választ ad.  

 

 

Soproni Tamás polgármester a hivatal épületéből vezette a DET ülését

 

 

Visszahívták a képviselőt

 

Hosszas vitát követően a döntés-előkészítő tanács Bálint György (MSZP) képviselőt május 31-i hatállyal visszahívta a környezetvédelmi és a tulajdonosi bizottságból, valamint azonnali hatállyal a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságából. A polgármester felszólította Bálint Györgyöt arra is, hogy mondjon le önkormányzati képviselői mandátumáról és vonuljon vissza a közéletből.

 

Minderre azért került sor, mert kiderült, hogy egy, a terézvárosi ingatlanpanamákhoz kapcsolódó végrehajtási eljárásba Bálint György be akart csatlakozni, hivatkozással egy régi kölcsönügyletre közte és Hatvani Csaba, az MSZP jelenlegi terézvárosi elnöke között. A Fővárosi Törvényszék jogerős végzése kimondta: a Hatvani Csaba ellen folyó végrehajtásba Bálint György valószínűsíthetően egy fiktív kölcsönszerződésre hivatkozással, jogellenesen akart bekapcsolódni. Ezzel több, mint 14 millió forintos kárt okozhattak volna az önkormányzatnak.

 

A Bálint György visszahívásáról szóló voksolásnál a momentumos, az LMP-s és a fideszes képviselők igennel, az MSZP-frakció nemmel szavazott, a Demokratikus Koalíció képviselői pedig nem szavaztak.

 

Régi új vezetők önkormányzati intézmények élén

 

A döntés-előkészítő tanács 2026. augusztusáig Kecskés Andreát bízta meg a Terézvárosi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának vezetésével. A Játékvár Óvodát Horváth Zoltánné irányíthatja mostantól öt éven keresztül. Mindkét pozícióra pályázatot írt ki az önkormányzat, mindkét nyertes jelenleg is ugyanezt a pozíciót tölti be.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu