Délszláv zene és tánc a Hunyadi téren

Táncházzá változott a Hunyadi tér a Babra együttes és a Tabán Szerb Folklórcentrum fellépése után.

Táncházzá változott a Hunyadi tér a Babra együttes és a Tabán Szerb Folklór Néptánccsoport fellépése után. Bár a naptár szeptember elsejével az ősz beköszöntét jelezte, a művészek a temperamentumos dallamokkal és táncokkal olyan felszabadult, fantasztikus hangulatot teremtettek, hogy a közönségnek láthatóan eszébe sem jutott azon búsongani, hogy immár megfellebbezhetetlenül véget ért a nyár.

 

A szerb nemzetiségi önkormányzat által felkért kiváló fiatal muzsikusokból álló öttagú zenekar a Duna menti településeken, Szentendrén, Budapesten, Ráckevén, Mohácson, Baján, illetve Szeged és Pécs környékén élő szerbek sokszínű és gazdag zenei örökségéből válogatta össze műsorát. Jó döntésnek bizonyult, hogy a többségében vidám, pergő ritmusú délszláv dallamokból álló repertoárban egy-két lírai, érzelmesebb zeneszám is helyet kapott, amelyekben Varga Veronika különlegesen szép énekhangja is méltó teret kapott.

 

 

A Babra zenekar percek alatt remek hangulatot teremtett

 

Kétség nem fért ahhoz, hogy a balkáni népzene iránti elkötelezettségen túl a sokféle hangszert megszólaltató zenekar tagjai – Koller Dániel (prímtambura, basszprímtambura, brácstambura, ének), Pozsonyi Dávid (basszprímtambura, derbuka, ének), Réti Benedek (harmonika), Babcsán Bence (brácstambura, szaxofon, tárogató, klarinét, furulyák, ének), Varga Veronika (nagybőgő, ének) – gyökereikben is kötődnek e kultúrához. Mindenképpen említést érdemel az a tökéletes és hiteles hangzásra törekvő, lendületes muzsika, amely – függetlenül attól, hogy éppen önállóan álltak a színpadon vagy „csak a táncosoknak” szolgáltattak zenei alapot – a koncert minden pillanatát jellemezte.

 

 

A Tabán Szerb Néptánccsoport előadása nagy tetszést aratott

 

A népviseletbe öltözött táncosokat első pillanattól fogva imádta a közönség. Ez nem véletlen, hiszen az együttes művészeti tevékenységét a hazai és külföldi színpadokon, fesztiválokon elért sikerek és rangos szakmai díjak sokasága fémjelzi. Vallomásuk szerint titkuk nem csupán a tánc- és a hagyományok iránti szeretetben rejlik, hanem a tagok összetartásában, a közös fejlődés lehetőségeiben és a jó hangulatú, baráti együttlét megteremtésében is.

 

A néptánccsoport fellépése után táncba hívta a jelenlévőket, akik közül sokan boldogan eleget tettek a kedves invitálásnak, s nagy igyekezettel próbálták elsajátítani többek között a szerb kóló lépéseit.

 

 

A közönség örömmel csatlakozott a táncosokhoz

 

A táncházzal együtt bő kétórás program végén az előadók és a közönség is elmondhatta: ez igazán jó mulatság volt.