Cukit fogadta örökbe Terézváros

A madarak és fák napja kapcsán ingyenes állatkerti sétára invitáltuk május 11-én a terézvárosiakat.

A Fővárosi Állat- és Növénykert elefántos kapujánál reggel 9-től fogadták a kerületi lakosokat, akik lakcímkártyájuk felmutatása után díjmentesen léphettek be a parkba, sőt az önkormányzat munkatársai még kis elemózsiával, üdítővel és müzliszelettel is ellátták az érkezőket.

 

 

Az érkező terézvárosiakat Hassay Zsófia polgármester fogadta az állatkert kapujában
 

Hassay Zsófia polgármester fogadta a madarak és fák napja alkalmából megrendezett állatkerti program résztvevőit. Jöttek kicsik és nagyok, sok gyermek, sok család, de az idősebb korosztály képviselői is örömmel fogadták a meghívást.

 

A budapesti állatkert hagyományteremtő módon, több mint 20 évvel ezelőtt indította el örökbefogadási programját. Természetesen az állatkák nem vihetők haza, az örökbefogadók adománnyal támogathatják a veszélyeztetett fajok képviselőit, amit oklevél is tanúsít.

 

 

Ezen a szombati napon minden hatodik kerületi lakos ingyenesen látogathatta meg az állatkert lakóit
 

Terézváros önkormányzata az utóbbi években bekapcsolódott ebbe a programba is, így az idén a Cuki névre hallgató Derby-kenguru lett a kerület állatkája. Hassay Zsófia a vendégek fogadása után meg is látogatta az apró kis erszényest, aki társaival együtt vidáman szaladgált a napsütéses tavaszi időben a tágas kifutóban.

 

 

Az idősebb korosztály is szép számmal képviseltette magát a madarak és fák napja kapcsán rendezett programon
 

Az ingyenes állatkerti séta jó alkalom volt a terézvárosiak számára is, hogy testközelben találkozzanak az őshonos és egzotikus állatokkal, valamint megcsodálják a világ számos helyéről származó növényeket is. Az első madarak és fák napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon, 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a madarak és fák napja megszervezését minden iskola számára. A nap célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse.

Bemutatkozik Cuki, a derby kenguru

- Cuki vagyok, 13 éves, nőstény derby kenguru, akit Terézváros fogadott örökbe. A kúszóerszényes-alakúak rendjébe, ezen belül a valódi kenguruk családjába tartozom. Dél, illetve Délnyugat-Ausztrália, valamint néhány közeli sziget a természetes élőhelyem. Új-Zélandra az 1800-as években telepítettek be. Bozótosokban, száraz erdőkben fordulok elő, ahol a nappalokat a sűrű részeken pihenve töltjük társaimmal együtt, éjszakánként pedig a nyíltabb, füves területeket keressük fel táplálkozás céljából. Az újszülöttek nálunk is - mint minden erszényesnél - nagyon fejletlenek, anyjuk erszényébe másznak, ahonnan az első hónapokban elő sem bújnak. Bár állományunk nincs közvetlen veszélyben, szerencsére szigorú védelem alatt állunk, mivel élőhelyünk az emberi tevékenységek hatására csökkent.

Malovetz Lászlóné és unokája, Gergő

Malovetz Lászlóné már 1952 óta él Terézvárosban, a Bajza utcán, s ha csak teheti, mindig részt vesz az önkormányzat által szervezett programokon. Szívesen jár a Hunyadi téri koncertekre, ott volt a virágosztáson és az állatkerti sétát sem hagyják ki unokájával. Gergő 7 éves, idén kezdte az iskolát és sokat van nagymamájánál a hatodik kerületben. A madarak és fák napjáról már hallott a tanórákon és szombaton már alig várta, hogy az állatkertben végre felkeressék kedvencét, az oroszlánt és persze a majmocskákat is.

Gyuricza Balázs és családja

- Gyuricza Balázs feleségével, Hajnival és a gyönyörű, kétéves kis Hannával érkezett a Rippl Rónai utcából az állatkertbe. Érdeklődésünkre elmondták, hogy figyelemmel kísérik a kerületben zajló programokat, az állatkertbe pedig az utóbbi években mindig eljöttek, hiszen szeretik a természetet. Maguk is környezettudatosan igyekeznek élni, s a kis Hannát is erre tanítják. Mivel az állatok és növények szeretetét nem lehet elég korán a kicsikbe táplálni, természetes volt, hogy kislányukat is már egészen pici kortól magukkal hozzák az állatkerti sétákra. Hanna már a bejárat mellett tanyázó vízilovakat is óriási csodálattal nézte, de – mint megtudtuk – nagy kedvence a zsiráf, így odasietett elsőként a család.