Csodás terézvárosi délután

A Teréz templom mögötti téren Iszkiri-koncert, bűvész-show és marionett-bábszínház, a Hunyadin pedig kabaréjelenetek, némi orfeumhangulat és 21. századi táncdalok várták Terézváros napján a végre együtt lenni és szórakozni vágyó közönséget. Egy délutánra, estére, ahogy Farkas Gábriel is énekelte, egy kicsit „megáll(t) az idő…”

Hatodik hó hatodikán minden adott volt ahhoz, hogy a hatodik kerület lakói tartalmas, vidám délutánt töltsenek végre együtt a pandémia okozta bezártság után. A közönség jócskán ki volt már éhezve a kerületünkben megszokott, nívós eseményekre, ezt mutatta az is, hogy mindkét helyszínen folyamatosan gazdára találtak az ülőhelyek.

 

 

A lelkes közönség tapssal jutalmazta az előadókat

 

 

Sokan voltunk, de a megengedett létszámot sehol sem haladta meg a résztvevők száma. Végre együtt ünnepelhetett a kerület, ezt emelte ki köszöntőbeszédében, Soproni Tamás polgármester is:

„Jó itt lenni, jó végre együtt lenni, és nagyon jó látni az arcokat. Mondják, hogy a szem a lélek tükre, de az utóbbi hetekben azért okozott fejtörést, hogy a maszk mögött vajon ki mire gondol, nevet-e, vagy éppen sírásra görbül a szája. Amint látjátok, én most örülök, hiszen csaknem másfél év után ez az első olyan rendezvény, ahol végre találkozhatunk” – fogalmazott a polgármester, majd arról beszélt, hogy a pandémia alatt volt módunk tanulni is: „Tanultunk türelmet, toleranciát, tanultunk bízni, hinni valami rossznak a végében, volt részünk csendből és magányból. Eközben mi próbáltuk egy percre sem feledtetni, hogy Terézvárosban senki sincs egyedül a bajban, Terézváros a segítségre szorulók mellé áll. És most vegyünk egy nagy levegőt maszk nélkül, hiszen eljött végre a beszélgetések, az újbóli találkozások, a kikapcsolódás ideje. Ez a nap a miénk, terézvárosiaké.”

 

 

Soproni Tamás polgármester is együtt ünnepelt a kerületiekkel ezen a szombaton

 

 

A közönség számos jelét adta annak, hogy egyetért a polgármesterrel, igazán élvezi az együtt töltött időt, a szabadtéri programokat. Az Eötvös10 által rendezett esemény egyik helyszíne a Teréz templom melletti tér volt, az ottani programok a gyerekeknek szóltak. Akadt ott minden, ami a felhőtlen szórakozáshoz szükséges: az Iszkiri zenekar a Macikat a magasba címet viselő lemezük dalaival mozgatta meg a kicsiket; Kelle Botond bűvésztrükkökkel vezette a mágia világába a közönséget, a Marica Produkció pedig zenés előadást mutatott be marionett bábokkal. Emellett a gyerekek játszhattak is, hiszen a Terézvárosiak napjába őket is aktívan bevonták a szervezők.

 

 

Nagy szeretettel fogadta a közönség a rég nem látott színészeket: Benedek Miklóst és Fesztbaum Bélát is

 

A Hunyadi tér inkább a felnőtteké volt ezen a délutánon, de jókedvből, játékosságból itt sem volt hiány. Mindenki felszabadultan élvezte a változatos programokat a színpadon, amelyhez a tér káprázatos rózsabokrai és a legszebb, legzöldebb formájukat mutató, árnyas fák adtak díszletet.

 

 

Farkas Gábriel és a Showband fergeteges hangulatot varázsolt a Hunyadi térre

 

Soproni Tamás polgármester köszöntője után elsőként Maczó Balázs várostörténész mesélt a pesti kabaré gazdag múltjáról, arról, hogy Terézváros, a pesti Broadway milyen fontos szerepet játszott a műfaj kialakulásában és fennmaradásában. Őt a kabaré „nagyágyúi”, Benedek Miklós, Kossuth-, és Jászai Mari-díjas, valamint Fesztbaum Béla, Jászai Mari-díjas színészek követték múlt századi vidám jelenetekkel, történetekkel.

 

 

Petrusa koncertje zárta az események sorát a tőle megszokott magas színvonalon

 

 

A színvonalas humor percei után egy fergeteges koncert következett, ami még táncra is perdítette a közönség egy részét. A kerületünkben élő Farkas Gábriel és showbandje olyan hangulatot hozott a Hunyadi térre, ami a visszakapott szabadságot, felhőtlen jókedvet idézte meg. Az emberek az örökzöld dalokat meghallva együtt énekeltek, táncoltak, tapsoltak.

 

 

Lelkesedésből nem volt hiány, mindenki élvezte a szabadságot és együttlétet

 

 

A záró koncertet is sokan várták: a fiatalabb korosztály kedvence, Petruska ugyancsak emlékezetes élményt nyújtott, produkciója méltó befejezése volt az idei Terézvárosiak napjának, s ezt nem csak a mindenki által jól ismert, Lövölde tér című dal garantálta.

A nap végén mindenki boldogan és feltöltődve térhetett haza azzal a melengető érzéssel, hogy végre visszakaptuk az életünket!

 

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/képszerk.hu