Csodamasinák a fülészeten

Két új vizsgálóegységet használhatnak néhány hete a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) fül-orr-gégészetén dolgozó szakemberek.

 

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat fül-orr-gégészete a legforgalmasabb szakrendelések közé tartozik. Most, a járvány miatt bevezetett óvintézkedések következményeként szinte kizárólag előjegyzés után, időpontra érkeznek a betegek, így nem alakul ki tömeg a váróteremben, nem kell tartani attól, hogy a páciensek itt fertőzik meg egymást. Rendelésenként így is átlag 20-25 beteget vizsgálnak meg az itt dolgozó orvosok, a meghűléses, influenzajárványos időszakban pedig előfordult, hogy negyvenen is megfordultak a rendelőben.

 

„Az új vizsgálóegység nemcsak számunkra tartogat számos előnyt, de a betegeknek is sokkal kényelmesebb, komfortosabb. Stabilan ülhetnek benne, lábtartót is használhatnak, így elviselhetőbb a vizsgálat. Számunkra az a legfontosabb, hogy ez a berendezés sokkal többet tud, mint az előzőleg használt. Az eszközök jóval modernebbek, mindennek helye van, minden kézre esik, így az orvos is szaladgálás nélkül végezheti el a különféle vizsgálatokat, beavatkozásokat” – mondja el dr. Lőrincz Anikó.

 

 

 

 

A TESZ fül-orr-gégészetének szakrendelés-vezető főorvosa megmutatta a rendkívül pontos képet adó mikroszkópot, amelyet egy mozdulattal lehúzhat a szeméhez a használó. 

 

Ugyancsak a vizsgálóegység szerves része a fibroszkóp, amely nem sok kerületi szakrendelésen található meg. Ezzel a száloptikás gégészeti vizsgáló műszerrel tekint be az orvos az orrgaratba, például nyelési nehézségek okát keresve, de a gégerák szűrését is ezzel végzik. Gyakorta mossák át a paciensek fülét a vizsgálatokkor. Ehhez eddig a betegnek a fejénél kellett tartani a kis tálkát, amelybe a mosás során használt víz kicsorgott, és ez bizony nem mindig sikerült „elázás” nélkül. Az új eszközben beépített fülmosó egység oldja meg ezt a problémát. Ezzel könnyen, kényelmesen elvégezhető a beavatkozás, a víz pedig azonnal, higiénikusan távozik egy csatornán keresztül.

 

A Csengery utcai rendelőintézetbe két ilyen, egyenként 18 millió forintos modern vizsgálóegység érkezett, amelyek a korábbi, több mint tízéves gépeket váltották fel.

 

 

 

 

„A terézvárosi önkormányzat az egészségügyi szolgálatnak a működési támogatáson kívül eszközbeszerzésre is biztosított közel 70 millió forintot, de a főváros és a kormány megállapodása alapján az Egészséges Budapest Program keretében végül ennél is több forráshoz jutottunk. Így lehetett az, hogy a tervezett egy fül-orr-gégészeti kezelőegység helyett mindkét rendelőbe sikerült közbeszerzés útján megvásárolni az eszközöket. Pályázati forrásból az idén már vásároltunk a laboratóriumba szünetmentes áramforrást, az ifjúsági fogászatra amalgámleválasztót, a kardiológiára új EKG-t és kerékpár-ergométert. Most kötöttük meg a legnagyobb értékű szerződést két új röntgenre, emellett folyamatban van motoros vizsgálóágyak és várótermi padok beszerzése is. Március végén zárul le a közbeszerzési eljárás a tüdőgondozóba szánt átvilágító-képerősítő berendezésre, valamint egy-egy speciális szemészeti és urológiai orvosi diagnosztikus műszer beszerzésére” – sorolja a folyamatban lévő fejlesztéseket dr. Czermann Imre.

 

A TESZ igazgató főorvosa megemlíti, hogy az orvosi eszközök beszerzésén kívül még egy jelentősebb összeget, több mint félmilliárd forintot tesz ki a vagyonkezelő által elnyert forrás, amelyből megvalósulhat a várótermek hűtő-fűtő rendszere, a liftek felújítása, sőt egy új lift kiépítése is. Az energetikai megújulás része az épület egy részének szigetelése, a tűzjelző rendszer korszerűsítése és a tető felújítása is.

 

 

 

Szerző: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség