Családi programok a búcsún

A családok éve jegyében telt az idei Terézvárosi búcsú, ahol nemcsak színes programok, ragyogó napsütés, de rengeteg finomság és kézművesvásár is várta az érdeklődőket.

A kétnapos programot a Búgócsiga Zenede gyerekprogramja nyitotta, majd a kerület óvodásai, iskolásai vették birtokba a színpadot. A gyerekek produkciója után a népszerű Rippel testvérek szó szerint elkápráztatták produkciójukkal a nézőket. Nagy tetszést aratott, amikor a közönség soraiból önként jelentkezőkkel bemutatták, hogy nem is annyira bonyolult a mutatványuk. A Tihanyi Tóth Csaba, Bognár Rita színművész-énekes házaspár olyan népszerű dalokkal készült, amelyeket a közönség is jól ismert és velük együtt énekelt.

 

 

A hagyományokhoz híven szombat délelőtt a kerület óvodásai, kisiskolásai léptek színre

 

A délutáni program főszereplői ismét a gyerekek voltak, az Apacuka zenekar interaktív műsorába szinte minden kisgyerek bekapcsolódott. Kárász Eszter családi körben énekelt a színpadon, és Inhof Katalin is a kisfiával mutatott be flamencotáncokat. A Benyus Testvérek kamaraegyüttese a komolyzene kedvelőinek szerzett örömteli pillanatokat, majd Badár Sándor humorista jóvoltából vidám percek következtek. Fia, Badár Tamás bűvészelőadással lepte meg a közönséget. Az estét az Ocho Macho együttes koncertje zárta, a zenészek fergeteges hangulatot teremtettek.

 

 

 

A Rippel fivérek produkciója ezúttal is káprázatos volt

 

A vasárnap ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Cserháti Ferenc esztergom–budapesti segédpüspök celebrált. A hagyományokhoz híven a szertartás után a körmeneten az idén is sokan vettek részt. A színpadon a Kifli zenekar és a Bab Társulat: Három kívánság című műsorával szórakoztatta a megjelent családokat. Táncbemutató, majd Terézváros testvérvárosainak a bemutatkozása következett: a Kerka Táncegyüttes, a Kiskerka és Hermann Gréti Lentiből, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Néptáncegyüttese és a Dalárda Temerinből, valamint a The Crazy Plumbers zenekar Kézdivásárhelyről. A Söndörgő népzenei műsora után a The Biebers együttes zárta a kétnapos rendezvényt.

 

 
A családok éve jegyében megrendezett búcsú gyermekprogamjait nagyon élvezték a kicsik

 

A programok mellett természetesen ebben az esztendőben is számos árus hozta el portékáját a búcsúba, a házi készítésű lekvárok, szörpök mellett finom kolbászokat, sajtokat kóstolhattak a látogatók, de egyedi készítésű ajándéktárgyakat, kézművestermékeket is vásárolhattak. A SportPont munkatársai különféle ügyességi feladatokkal, a kerületi rendőrkapitányság munkatársai pedig játékos közlekedésbiztonsági tesztekkel várták az érdeklődőket. A TEKA óriási kirakós játékkal készült, és a búcsúba kilátogatók a népszerű kerékpár-regisztrációt is igénybe vehették.

 

***

 

Szikrázó napsütés, gyönyörű szép őszi idő várta a búcsúba érkező vendégeket vasárnap is. A testvérvárosok elfogadták a VI. kerület meghívását, így a terézvárosi városünnepen ott volt Kézdivásárhely és Lenti delegációja Derzsi Gyula alpolgármester, Horváth László polgármester vezetésével, míg Temerin küldöttsége Sziveri Béla képviselővel az élen.

 

 

Az Ocho Macho együttes szombat este zárta a programot

 

A kétnapos esemény legemelkedettebb programja minden évben a kitüntetések átadása, nem volt ez másként az idén sem. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere ünnepi beszédében egyebek mellett arról szólt, ez az alkalom különösen jó arra, hogy az itt élők együtt köszöntsék városrészük és templomuk védőszentjének névnapját, érezzék a helyhez, a saját helyükhöz tartozás élményét, lehetőségét, nem csupán földrajzi, de erkölcsi értelemben is.

 

 

A Teréz-templomban megtartott ünnepi misén a kerület vezetői és a vendégdelegációk is megjelentek

 

– Ha éves városünnepünk lényegét egy szóban kéne megragadni, az nem volna más, mint az összetartozás. Hiszem, hogy a közösség legjobbjainak köszöntése is a közöttünk lévő kötelékeket erősíti – fogalmazott Hassay Zsófia. A Hatoscsatorna stábja által készített kisfilmek amellett, hogy bemutatták a kitüntetetteket, azt is egyértelművé tették, miért lehet büszke a kerület a díjazottakra, s a képviselő-testület miért éppen őket választotta a sok kiváló jelölt közül.

 

 

Hassay Zsófia polgármester adta át a díszpolgárnak járó díjat dr. Prugberger Tamás professzornak
 

Az idei esztendőben Terézváros posztumusz díszpolgára nemzetünk egyik legnagyobb színésze, Darvas Iván, aki a Lilomfi című film főszereplőjeként szerzett országos ismertséget. Díszpolgári címet kapott dr. Prugberger Tamás jogászprofesszor. Személyét négy egyetemi város: Szombathely, Szeged, Debrecen és Miskolc is a magáénak érzi, ám ő büszke terézvárosinak vallja magát. Többszörös tanszékvezető, egyetemi tanárként kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, a fiatal szakemberek nevelésére, a Kárpát-medence magyarságának sorskérdéseire. A Terézvárosért díjat az idén két köztiszteletben álló ember nyerte el. Bódi Csilla, a Bajza Utcai Általános Iskola igazgatója valamennyi munkatársa és diákja ajánlásával állhatott ki az ünneplők elé. Aki ismeri, tudja, hogy él-hal az iskoláért, név szerint ismer minden gyermeket.

 

A másik kitüntetett, Herczlné Rohonyi Olga egy fogyatékkal élő embereket segítő társadalmi szervezet helyi vezetője. Azt mondják, a legaktívabb és a legmelegebb szívű valamennyi fővárosi kollégája közül.


A Fromm Pál Egészségügyért Emlékérem idei díjazottja, Nagy Sándor negyedszázada háziorvos Terézvárosban, betegei rajonganak érte. 


Terézváros mestere, Zámbori Vilmos kisgyermekkora óta tanulja és műveli szakmáját, az ortopéd cipészet minden csínját-bínját ismeri. Mestersége az élete, az üzletbe még hétvégén is bejár, munkáját felesége is segíti.

 

 

A vasárnapi sztárvendég a Biebers együttes volt

 

A Terézváros Sportolója díjat ezúttal egy olyan kiválóság nyerte, aki sportágában, a maratoni kenuzásban tizenhétszer lett a világ legjobbja. Csabai Edvin ízig-vérig terézvárosi, születése óta a kerületben él.

 

A kitüntetettek ikonjai annak a tehetségnek, emberségnek, elhivatottságnak, ami Terézváros közösségében szerencsés módon oly gyakran megtestesül.

 

A családok éve jegyében tartott kétnapos, díjtalanul látogatható programokat az idén is a terézvárosi önkormányzat megbízásából a Terézvárosi Kulturális Közhasznú Nonprofit Zrt. állította össze és rendezte meg.