Családbarát Önkormányzat Díjat kapott Terézváros

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 2006 óta díjazza azokat az önkormányzatokat, amelyek a településükön intézkedéseikkel növelik a családok biztonságérzetét. A Családbarát Önkormányzat Díjat Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere vette át szeptember 4-én a Parlament Vadásztermében.

Nem a díj motiválta az önkormányzatokat, hanem elkötelezettségük a családok és az általuk alkotott közösség iránt. Azon a településen, ahol a családok jól érzik magukat, aktív tagjai lesznek a helyi közösségeknek – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke.

 

 

A Családbarát Önkormányzat Díjakat szeptember 4-én a Parlament Vadásztermében megrendezett ünnepségen adták át

 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a díjátadón úgy fogalmazott, a települési önkormányzatok bevált családbarát programjait az egész Kárpát-medencében ismertté kellene tenni, hogy bárhol bevezethetők legyenek.  Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára szerint azért fontos ez a díj, mert egy olyan civil szervezet kezdeményezte, amelyik tudja, a család az alapja annak, hogy a társadalom jól működhessen. Az önkormányzatok feladata, hogy biztonságot teremtsenek a családok számára. Ha a családok jól érzik magukat helyben, az az egész településen látszik – szögezte le az államtitkár.

 

A terézvárosi önkormányzatot a családok biztonságérzetének növelése érdekében bevezetett intézkedései miatt díjazták. A kerület vezetése számára prioritást élvez, hogy a fiatal nemzedékek számára is vonzóvá tegye Terézvárost. Ezért olyan egyedülálló szociális rendszert alakított ki, amely nemcsak a fővárosban, hanem országos szinten is kiemelkedőnek számít.

 

 

Terézváros Újszülöttje idén Berecz Merse lett, a képen: Hassay Zsófia polgármester, Berecz Zsombor, Berecz-Jakubecz Lilla és Szili Kovács Tibor képviselő

 

Terézváros újszülöttje címet adományoz a 6. hó 6-án született babáknak, nekik az oklevél mellé 60 ezer forintos babautalvány is jár a 22 ezer forint értékű ajándékcsomaggal együtt. Minden terézvárosi újszülött szülei megkapják a következő támogatásokat az önkormányzattól: 60 ezer forint születési támogatás, 22 ezer forint értékű babacsomag, ugyanakkor az állami életkezdési, 42 ezer 500 forintos támogatást ugyanekkora összeggel toldjuk meg az önkormányzat.

 

Ajándékcsomaggal lepik meg az óvodát és az iskolát kezdő gyerekeket, tanévkezdési támogatással segítik csökkenteni az iskolakezdés költségeit, támogatják a tehetséges fiatalokat és diákokat, a vezetői engedély és a nyelvvizsga megszerzését.

 

A bárányhimlő, a rotavírus és a pneumococcus baktérium elleni védőoltás mellett a jövőben a meningococcus B típusú védőoltás költségeit is átvállalja az önkormányzat. Ingyenes kikapcsolódási lehetőségeket is kínál a kerület vezetése a Hunyadi téri programokkal, a Fővárosi Nagycirkusz előadásaira és az állatkerti látogatásokkal.