COVID teszt: A fertőzöttek köztünk járnak

Négy esetben lett pozitív a COVID gyorsteszt az utóbbi három napban a TESZ-ben elvégzett, ingyenes szűréseken.

Az önkormányzat még decemberben kapta meg a fővárostól azt az 1100 COVID gyorstesztet, melyből egy alkalommal már tartottak ingyenes szűrést az Eötvös10-ben. Március 16-17-18-án a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) Csengery utcai rendelőintézetében várták a tesztelésre jelentkező kerületi lakosokat, akik ezúttal is térítésmentesen vehettek részt a szűrésen.

 

„Annak érdekében, hogy a tesztelésre érkezők ne találkozzanak a szakrendelőkben várakozó betegekkel, a szűrést a mentőbejáraton keresztül, a Király utca felől megközelíthető, különálló épület alagsorában tartottuk. Az érkezőket és az eredményükre várakozókat is elkülönítettük, hogy minél nagyobb biztonságban legyenek az itt lévő emberek” – mondta el dr. Czermann Imre.

 

 

A mintákat a TESZ orvosai és szakdolgozói vették le és elemezték

 

 

A TESZ igazgató főorvosa kiemelte az önkéntesek szerepét. Mint mondta, ők kalauzolták a jelentkezőket, közreműködtek az adatfelvételnél, testhőmérséklet-mérésnél, eredmények kiosztásánál, s mindezt nagyon lelkiismeretesen, kedvesen tették.

 

„A SARS CoV-2 vírus fehérje antigénjét kimutató gyorstesztet a TESZ orvosai, szakdolgozói végezték el. A jelentkezők orrából vettek mintát, majd 15 perc elteltével az érintettek a helyszínen megkapták az eredményt is” – tudtuk meg Czermann főorvostól.

 

A három nap alatt mintegy 180 embert szűrtek le, s közülük négynél pozitív eredmény mutatta ki a fertőzést. A vírust magukban hordozók azonnal tájékoztatást kaptak arról, mi a teendőjük, hova kell fordulniuk, illetve arról is felvilágosították őket, milyen segítséget tud nyújtani számukra az önkormányzat.

 

 

A tesztek eredményét 15 perces várakozás után megkapták a terézvárosiak

 

 

A délelőtt 9 és délután 1 óra között meghirdetett szűrésekre a fertőzésnek leginkább kitett szakmákban dolgozók (óvodai, bölcsődei dolgozók) is eljöttek a terézvárosi lakosok mellett. Voltak fiatalok és idősek egyaránt, sőt egész családok is úgy döntöttek, hogy meggyőződnek arról, nem fertőzte-e meg őket a koronavírus.

 

 „A szűrővizsgálatok célja, hogy tünet-és panaszmentes embereknél a még rejtett betegséget megtalálják, illetve kizárják a fertőzöttség gyanúját. Mivel a koronavírus fertőzésnek nincs sajátos kezelése, ezért a korai azonosítása a terápiát nem befolyásolja, viszont a járvány terjedését tudja mérsékelni. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy járnak közöttünk aktív vírushordozók, akik ezt nem is tudják magukról. A súlyos betegség, tragédiák elkerülése érdekében tehát továbbra is tartsuk be a szabályokat, óvintézkedéseket és bízzunk a védőoltásokban – javasolja dr. Czermann Imre.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Dimény András