Cigányzene szólt a Hunyadi téren

A Romano Glaszo koncertjével ért véget a Tér/Zene–Zene/Tér koncertsorozat idei évada szeptember 29-én.

A közönséget és a fellépő művészeket Simonffy Márta, Terézváros kultúráért és humánterületért felelős alpolgármestere köszöntötte, aki a program megálmodója és 2013 óta legfőbb őrzője. Az alpolgármester rövid beszédében a Romano Glaszo együttest a cigányzene nagykövetének nevezte.

 

 

Simonffy Márta köszöntötte a közönséget (háttérben a Romano Glaszo egyik énekese)

 

Mielőtt felcsendültek volna a hamisítatlan cigányzene hangjai, Mata András, az 1991-ben alakult együttes egyik alapító tagja elmondta, a Romano Glaszo, Emberi Hang művészeti csoport itthon és külföldön a magyarországi cigány népdalokat szeretné megismertetni és megszerettetni a közönséggel. Repertoárjukban azonban más nemzetiségek autentikus népzenéje és azok feldolgozása is szerepel.

 

Mata András arról is beszámolt, hogy a Hunyadi térre egy németországi koncertsorozatról érkeztek, a zenekar másik fele „igazoltan van távol”, ők ugyanis a hétvégén Düsseldorfban lépnek fel.

 

Egy szám erejéig az együttes három generációja is jelen volt a színpadon

 

A szavak után a zenéé lett a főszerep. A kiváló művészek professzionális előadásukkal értékes zenei élménnyel ajándékozták meg közönségüket. Az egymást követő dalokkal a zenekar bepillantást engedett a cigányság gazdag és színes kultúrájába.

 

A műsorban oláh és beás cigány népdalok is helyet kaptak. A számok végén felzúgó taps jelezte, hogy közönség az első perctől az utolsóig nagyon élvezte a koncert minden pillanatát.

 

A roma nemzetiségi önkormányzat ajándékműsora méltó lezárása volt a tavasztól őszig tartó műsorfolyamnak.