Célegyenesben a kerületi klímastratégia

A környezetvédelmi programot és a klíma akciótervet mutatták be online fórum keretében.

Terézváros önkormányzata kötelezettséget vállat arra, hogy a kerületi szén-dioxid-kibocsátást 40 százalékkal csökkenti, ennek érdekében átfogó klímastratégiát és akciótervet készít. A környezetvédelmi program és a klíma akcióterv konkrét megvalósításának kidolgozásával a VIBROCOMP Kft-t bízták meg. A Klíma Cselekvési Terv és a Környezetvédelmi Program célja, hogy 2030-ig csökkenjen a kerület CO2-kibocsátása, és ezáltal Terézváros élhetőbb, fenntarthatóbb, jobb hely legyen.

 

A két dokumentum elkészült, de a véglegesítés előtt széles körű társadalmi egyeztetésre is sor került. A szakemberek szeptemberben az Eötvös10-ben megtartott workshopon mutatták be az anyagot, amit online és személyes kérdőívezés előzött meg, a kerületi lakosok javaslataikat az önkormányzat honlapján is eljuttathatták a döntéshozókhoz.

 

Ennek a folyamatnak volt része a november 10-én online megtartott fórum, ahol elsőként Temesvári Szilvia köszöntötte az érdeklődőket. Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy korunk legégetőbb problémái között van a klímaválság. „Ha nem történnek meg sürgősen a szükséges intézkedések, komoly veszély fenyegetheti az emberiséget, azért a politikusoknak is minden eszközzel a megoldáson kell dolgozni. Ma nincsen ennél fontosabb feladat” – fogalmazott Temesvári Szilvia.

 

 A következőkben Szőke Balázs, a VIBROCOMP Kft. részéről röviden ismertette az eddig elkészült anyagokat, majd az eseményt a világhálón követő érdeklődők kérdezhettek, mondhatták el véleményüket. Emődy Barbara, a Magyar Kerékpárosklub részéről üdvözölte, hogy Terézvárosban is elkészült a klímastratégia, amit át is tanulmányozott. Kérése, javaslata az volt a kerékpáros közlekedés támogatását érintő javaslatok kapjanak nagyobb hangsúlyt az anyagban, jelenjenek meg konkrét intézkedések formájában is. Véleménye szerint ugyanis a levegőszennyezés csökkentéséhet az egyik legfontosabb út, ha az emberek egy részét sikerül az autó helyett biciklis közlekedésre ösztönözni.

 

A környezetvédelmi program és a klíma akcióterv elfogadása most már a képviselő-testületre vár, a képviselők döntése után pedig megvalósulhatnak a fontos intézkedések.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu