Botlatókövet kapott a nyilasok által meggyilkolt sportvezető az Andrássy úton

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezésére botlatókövet helyeztek el december 10-én az Andrássy út 9.-es számú ház előtt, Brüll Alfréd sportmecénás egykori otthonánál.

Az eseményen elsőként Szegedi Péter sporttörténész idézte fel Brüll Alfréd életét, munkásságát. Mint megtudtuk, a zsidó származású nagyiparos a magyar sport egyik legnagyobb mecénása, számos sportegyesület elnöke vagy tiszteletbeli elnöke volt. A sport támogatásán túl ő maga is versenyzett, így például – mivel az elsők között volt tulajdonosa személygépkocsinak – autóversenyen is részt vett, de súlyemelőként is elindult old boy kategóriában. Először 1903-ban tett felajánlást sportcélokra, 1924-ben pedig az MTK elnöke lett. Végrendeletében Andrássy úti bérházát is szeretett klubjának, az MTK-nak ajánlotta fel.

 

 

Soproni Tamás: „Brüll Alfréd egy igazi magyar hazafi volt”
 

Terézváros polgármestere, Soproni Tamás beszédében kijelentette: „Brüll Alfréd egy igazi magyar hazafi volt, akit elárult saját hazája és elárultak vezető politikusai. Huszonhét éves korában csatlakozott a nyitottságáról és elfogadásáról híres MTK-hoz. Nagyiparosként temérdek pénzt áldozott magánvagyonából a MTK számára, hogy a sport, akkori nevén testgyakorlás mindenki számára elérhető legyen. A tehetségben hitt, a fair playben, nem pedig a faji vagy anyagi különbségekben. Vagyonát nem pazarolta, hanem a kevésbé szerencséseken segített és erős közösséget épített. Brüll Alfréd élete követendő példa mindenki számára.”

 

 

Deutsch Tamás beszédében Brüll Alfréd munkásságát, nagyvonalúságát méltatta

 

Az eseménynek helyt adó kerület vezetője feltette a kérdést: „Hogyan hálálta meg mindezt a haza?” – majd meg is adta a szomorú választ:

– Harminc év áldozatos munkája után a zsidótörvények miatt le kellett mondania a klub vezetéséről, sőt, Svájcba menekült, az életét féltve. Amikor tévesen azt az információt kapta, hogy biztonságban visszatérhet szeretett hazájába, itthon elfogták és kivégezték. Egyike volt azon százezreknek, akiket saját nemzetük árult el, akiknek hiába kellett meghalniuk. Nem számított, mit hozott létre, nem számított, hányan valósíthatták meg az álmaikat miatta, nem számított, hogy tisztességes, becsületes, magyar ember volt. Egyedül a stigma számított, ami végül ítélet lett.

 

 

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész Kertész Imre gondolatait tolmácsolta
 

Soproni Tamás leszögezte, ezért tartja problémásnak, amikor magyar politikusok azt a Horthy-rendszer éltetik, amelynek zsidótörvényei elől Brüll Alfrédnak külföldre kellett menekülnie.

Mint mondta: „Ezért tartom veszélyesnek, hogy 2019-ben bármely politikus – legyen kormányon vagy ellenzékben – a politikája középpontjába azt állítja, hogy zsidó nagytőkés áskálódik Magyarország ellen. Nem hiszem, hogy Magyarországon a zsidó állampolgárok közvetlen veszélyben lennének, de azt tudom, hogy a világot háttérből irányító zsidó nagytőkés képe a negyvenes évek közbeszédjének ugyanúgy része volt, mint a mai politikának. És ez baj.”

 

A polgármester végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a gravírozott kis emlékművek (a botlatókövek) újra nevet adnak az arctalan tömeg tagjainak, és szimbolikusan visszakerülnek a közösségbe.

– Brüll Alfréd botlatóköve egy emlékeztető emberségről és kegyetlenségről, nagyságról és stigmáról, származásról és tettről, amelyet nem felejthet senki. Álljon itt az örökkévalóság számára tanulságul – fogalmazott Soproni Tamás.

 

Az MTK jelenlegi elnöke, Deutsch Tamás megemlékező beszédében ugyancsak Brüll Alfréd munkásságát, nagyvonalúságát méltatta, mint mondta, a legnagyobb magyar sportmecénások egyike egyszerre volt univerzális és generális. A sportvezető kitért arra is, hogy vélekedése szerint a sport a kultúra része, s mint ilyen, megőrzésre és megújításra méltó. A most lerakott botlatókő is erre emlékeztet. Nem engedi elfeledni Brüll Alfréd személyét, aki magyarként volt zsidó és zsidóként volt magyar – hallhattuk Deutsch Tamástól.

 

A program zárásaként Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész Kertész Imre gondolatait tolmácsolta a jelenlévőknek, akik virágot és az emlékezés köveit helyezték el a botlatókő mellett.