Boris Vian tizenegy sanzonja egy revüben

Különleges revübemutatóra készül az Operettszínház, s erről a Boris Vianról elnevezett Liszt Ferenc téri étteremben tartottak rendhagyó sajtótájékoztatót február 4-én.

Az esemény nyitányaként a Panaszdal a fejlődésről című szerzeményt Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Kocsis Dénes és Cseh Dávid Péter adta elő, majd az Üss meg, Dzsoni című dal következett Györgyi Anna, Kékkovács Mara, Gubik Petra és Széles Flóra előadásában, zongorán kísért Kovács Adrián.

 

A hangulatos felütés után egy rövidfilm idézte meg a 20. századi Európa irodalmának egyik legeredetibb figuráját, aki mérnök, jazztrombitás, műfordító, forgatókönyvíró, kritikus, zenei szerkesztő és mindenekelőtt író volt egy személyben.

 

Boris Vian Franciaországban született, 1920. március 10-én, a Párizs melletti Ville-d’Avray-ban egy tehetős, de hamarosan elszegényedő középosztálybeli család második gyermekeként. Gyermekkorában derült ki, hogy súlyos szívbeteg, ezért egész élete, művészi pályafutása egyfajta versenyfutás volt az idővel. Keveset élt, de rengeteget alkotott.

 

 

Az alkotók és a szereplők                                                                                                                                                                                      (Fotó: Németh Anna)
 

Az Operettszínház négy színészre és kiszenekarra komponált előadása Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömét idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. A Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, magyarul első ízben felcsendülő dalokkal.

 

A sajtótájékoztatón Kiss-B. Atilla főigazgató elmondta: „Önök előtt most megszületett az életérzés, amelyet szeretnénk átadni előadásunkkal: a viani életérzés. Mi így tisztelgünk a 100 éve született szerző előtt, aki a 20. század egyik legragyogóbb csillaga. Amikor a rendező, Kiss Csaba megkeresett az ötlettel, hogy Boris Vian több mint  ötszáz dala közül 11 sanzont szeretne bemutatni, azt gondoltam, hogy ez az előadás tökéletesen illik a Kálmán Imre Teátrumba, amely egy különleges adottságú színpadi tér. Ennek a helynek szelleme van! Ezért bízunk benne, hogy a Tajtékos dalok című produkció ugyanolyan nagy sikernek örvend majd nézőink körében, mint a Párizsi randevú című dinner show, amelyet tavaly ősszel mutattunk be.”

 

 

A sajtótájékoztató közönsége ízelítőt kapott a darabból

 

 Az eseményen tiszteletét tette Frédéric Rauser, a Francia Intézet igazgatója is. A rendező, Kiss Csaba Jászai Mari- és József Attila-díjas alkotó elárulta, hogy tízévesen olvasta először Boris Vian talán legismertebb könyvét, a Tajtékos napokat, amely már akkor magával ragadta. A rendezvény végén Müller Péter Sziámi költő és énekes – a sanzonok egyik fordítója – mesélt a Dezertőr című dalról, amely ezt követően fel is csendült.

 

A darab premierje: március 10-én lesz a Kálmán Imre Teátrumban. A Kiss Csaba által rendezett előadás szereposztása: Györgyi Anna/Kékkovács Mara, Földes Tamás/Pálfalvy Attila, Gubik Petra/Széles Flóra, Kocsis Dénes/Cseh Dávid Péter.