Bölcsődék és óvodák: kezdésre készen

A felújítások befejeződtek, a karbantartási munkák időben elkészültek a szeptemberi tanévkezdésre a terézvárosi önkormányzati nevelési-oktatási intézményekben, azaz minden készen áll a gyerekek fogadására – összegezték a látottakat a kerület vezetői, miután valamennyi intézménybe ellátogattak augusztusban.

Soproni Tamás polgármester, Miyazaki Jun, humán ügyekért felelős, Győrffy Máté városfejlesztésért felelős alpolgármester, Németh Helga Anna, a Humán Bizottság elnöke és dr. Bodnár Zoltán, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója műszaki, építész szakemberek kíséretében ellenőrizte az intézményeket. A látogatásokon jelen volt Horváth Zoltánné, a Terézvárosi Egyesítettek Bölcsődék vezetője, de az egyes tagintézményekben is elmondták észrevételeiket a felkeresett bölcsőde- és óvodavezetők.

 

Megújult játszókert a Szondi utcában

 

A bölcsődék közül két helyszínen is véget értek már augusztus közepére a karbantartási munkálatok. A 2-es számú bölcsődében (Szondi utca 88.) már egy szépen rendbe hozott udvar várta a látogatókat. A kerti padok, asztalok és játékok karbantartása történt meg és megújult a játszókert oldalfalának eddig omló vakolata is – mutatta be a változásokat Németh Éva, a tagintézmény vezetője, míg a konyhában dolgozók a munkájukat nagyban segítő két új hűtőnek és az aprítógépnek örültek.

 

 

Jámbor Zsuzsanna a Mesevilág óvodában kalauzolta a vendégeket
 

 

Az 1-es számú bölcsődében (Aradi utca 17.) Jakab Ferencné mutatta meg a nyáron elvégzett karbantartási, festési munkákat. A bölcsődéhez tartozó Szondi utcai játszóudvart is útba ejtették az önkormányzat vezetői. A házak között megbújó kis kertben villanyszerelők dolgoztak, most zajlik a játszókert csatlakoztatása az ELMŰ vezetékhálózatra.

 

A másik két bölcsiben a bejárás idején még nagyban dolgoztak.A Városligeti fasor 40. alatti, műemléki védettségű épületében működő 3-as számú bölcsődében Szotákné Ács Viktória számolt be a munkálatokról. A játszókertet kellett rendbe tenni, miután a beton gumiburkolása balesetveszélyessé vált, és javításra szorultak a kerti padok, asztalok és játékok is. De a karbantartása érintette az altatóteraszt, a babakocsi tárolót, a csoportszobák fa ajtórácsait és a fa játékokat is.


A 4-es számú bölcsődében (Dózsa György út 104.) Bajkó Szilvia, a tagintézmény vezetője elmondta, hogy a karbantartási munkák zömével már végeztek, a tisztasági festés és vakolatjavítás (lépcsőház, alagsor) van még hátra.

 

Dolgoznak az óvoda tornaszobájában

 

Néhány éve teljes felújítást kapott, így most csak festési, javítási munkákat kellett sürgősen elvégezni a Munkácsy utca 10. szám alatt található Mesevilág Óvodában. A szép, világos épületben Jámbor Zsuzsanna fogadta az érkezőket.

 

A Bajza utcai Kincseskert Óvoda egy olyan épületben működik, amely 90 százalékban az önkormányzat tulajdona, s mint azt Palatinné Kanizsai Zsuzsa vezető óvónő elmondta, 1950 óta nevelik itt a 3-6 éves korosztályt. Az emeletre ma már lifttel lehet feljutni, itt kapott pár éve egy jókora fejlesztőszobát az óvoda, amit remekül ki tudnak használni. Az intézmény részéről igényként merült fel az udvar megújítása, ami kapcsán Soproni Tamás polgármester elmondta, terveik szerint jövőre a bölcsődék és óvodák fejlesztésére szánnak nagyobb keretet a költségvetésből, így van esélye az ilyen fejlesztésekre.

 

 

A Játékvár óvodában Horváth Zoltánné vezette körbe az önkormányzat csapatát
 

 

A Lendvay utcai Játékvár Óvoda vezetője, Horváth Zoltánné kiemelte, hogy a javításokat végző szakemberekkel folyamatos az egyeztetés, aminek nagyon örülnek. Itt a legjelentősebb változás a pincében lévő tornaszoba burkolatának cseréje, amin a bejáráskor is éppen dolgoztak. Az 52 férőhelyre most 48 gyerek jut, a régi műemléképületbe összesen 16 nemzet apróságai járnak.

 

Odafigyelnek a problémákra

 

A karbantartások, javítások ellenőrzése mellett több helyen megoldásra váró problémákról is beszámoltak az intézményvezetők. A Szív utcai óvoda vezetője, Szakácsné Nagy Zsuzsanna elmondta, az alagsori helyiségeik az udvar felől beáznak, ami sürgős megoldást kíván. A Városligeti fasor 28. szám alatt, a Fasori Kicsinyek Óvodájában az alagsori könyvtárhelyiség akadálymentes megközelítése okoz gondot. Az épület alsó szintje ebben az intézményben is beázik. A vagyonkezelő munkatársai szerint a beázást az utca felőli közcsatornából beáradó víz okozza nagy esőzések során. Mindkét óvodában elhangzott, hogy a vagyonkezelő munkatársai keresik a megoldást a beázásra.

 

 

Dr. Bodnár Zoltán, a vagyonkezelő vezérigazgatója (jobbról) a Patrona óvodában

 

 

Nem az önkormányzat, hanem a Boldogasszony Iskolanővérek a fenntartója a Szondi utcai Patrona Hungariae Óvodának, amit ennek ellenére egy több mint félmilliárdos beruházás keretében a VI. kerületi önkormányzat újított fel. Ekkor emeletráépítéssel bővült az épület, modern, szép, tornaszobával, tálalókonyhával, fejlesztő szobával gazdagodott az óvoda, a belső udvar is átváltozott, új játékokat szereltek fel ide, s még egy mini focipályát is kaptak a gyerekek. A vezető óvónő, Farkasné Egyed Zsuzsanna most az átadás óta jelentkező hibákra hívta fel a projektet lebonyolító vagyonkezelő munkatársainak figyelmét. Dr. Bodnár Zoltán, a cég vezérigazgatója elmondta, a felsoroltak mind a garanciális javítások körébe tartoznak, így azokat a kivitelező végzi majd el.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán, Hartyányi Norbert /képszerk.hu