Biztonságot is adunk a bringák mellé

Hasznos közlekedésbiztonsági és elsősegély-nyújtási tanácsokat kaptak az önkormányzattól kerékpárra pályázó fiatalok az augusztus 4-ei oktatáson.

Az Andrássy út Hatker Korzóvá alakult részén találkoztak pénteken délután a szervezők, az előadók és azok a fiatalok, akik egy nyertes pályázatnak köszönhetően hamarosan új kerékpárok boldog tulajdonosai lesznek. Tizennégy és húsz év közötti, ifjú terézvárosiak foglaltak helyet a FabLab vidám utcabútorain. Míg a kezdésre várakoztunk a mellettem helyet foglaló Ropos Ivettet kérdeztem arról, milyen gyakran jár két keréken, illetve mit vár ettől a programtól?

 

 

Dr. Czermann Imre, a TESZ igazgató főorvosa bevonta a közönséget is előadásába

 

 

„Dolgozni és iskolába is kerékpárral járok, ha tehetem, szívesen bringázok a ligetben is. Édesanyám vette észre a kerületi újságban, hogy az önkormányzat pályázat keretében ad bicikliket, s mivel megfeleltem a kiírásnak, én is jelentkeztem. Jó ötletnek tartom, hogy mielőtt átvesszük a bringát, elméleti és gyakorlati oktatáson is részt kell venni. Biztos lesz olyan dolog, amit itt tanulhatunk meg, érdeklődéssel várom az előadásokat” – mondta el Ivett, majd együtt hallgattuk Temesvári Szilviát, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármesterét.

 

„Én kezdeményeztem a terézvárosi fiataloknak járó kerékpárvásárlási támogatás bevezetését, s nagy örömömre ebben Soproni Tamás polgármester és a képviselő-testület is mellettem állt. A pályázatban feltételként szabtuk meg, hogy a nyertesek részt vegyenek egy kerékpáros KRESZ tanfolyamon, elsősegélynyújtó oktatáson, valamint a gyakorlati, forgalmi oktatáson is. Remélem, hogy minél több terézvárosi fiatal juthat így biciklihez, ami mellé ezekkel az oktatásokkal biztonságot is adunk”  – hallhattuk Temesvári Szilvától.

 

 

Sziráczki Levente hadnagy a balesetmentes közlekedéshez adott jótanácsokat

 

 

Az első előadó dr. Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) igazgató főorvosa volt, aki elöljáróban elárulta, hogy ő maga 50 éve biciklizik és 30 éve baleseti sebész.

 

A TESZ vezetője előadásába bevonta a hallgatóságot is, így a fiatalok aktív részesei lettek az oktatásnak. Sorra vettük, mi a teendő egy esetleges baleset helyszínén, mit érdemes tenni és mit tilos a segítőknek. Kiderült például, hogy bármilyen erősen vérző sebbel is találkozunk, nem szabad szorítókötéssel próbálkoznunk, mert azzal sokkal többet ártunk, mint használunk.

 

Megtudtuk, hogy a kerékpáros balesetek közül a legtöbb az úttesten történik, ezt követik a csomópontok, a járdák, a gyalogátkelőhelyek, s a legkevesebb ütközés a kerékpárutakon következik be.

 

 

Temesvári Szilvia apolgármester, a kerékpáros pályázat kezdeményezője is részt vett a programon

 

 

Azt már Sziráczki Levente rendőr hadnagy mondta el, hogy kerületünkben jelenleg a Teréz körúti kerékpársáv használata kíván fokozott figyelmet. Ez az új forgalmi helyzet a gépjárművezetőktől, a biciklisektől és a gyalogosoktól is az átlagosnál nagyobb óvatosságot követel. A hadnagy ismertette, milyen feltételek megléte esetén vehet részt valaki kerékpárral a közlekedésben, mivel kell felszerelni a járgányokat, illetve mikor kötelező láthatósági mellény vagy sisak használata.

 

A közel kétórás foglalkozáson a fiatalok igen aktívan vettek részt, s búcsúzóul azt is megtudták, hogy szeptember 12-én újra találkoznak, akkor egy gyakorlati oktatás keretében tekernek majd egy jót az oktatók vezetésével.

 

Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu