Biciklizni jó! – Már a Nagykörúton is

Három szomszédos kerület polgármestere, alpolgármesterei, képviselői és a hozzájuk csatlakozók közösen bringázták végig a Corvin-negyed és a Nyugati pályaudvar közötti utat a bő két héttel ezelőtt felfestett kerékpársávban. A járvány alatti dermedtségből éledező fővárosban egyelőre úgy tűnik, az autósok és a biciklisták jól megférnek egymással, még a Nagykörúton is.

 
A kerékpáros léptékkel cseppet sem megterhelő táv megtétele után a jókedvű csapat a Nyugati téren váltott egymással néhány szót

 

A főpolgármesterrel és a mellettem álló polgármesterekkel nem ígértünk mást, csak egy élhetőbb várost – mondta Soproni Tamás, Terézváros polgármester. Ennek az élhetőbb városnak, legyen szó a VI., a VII. vagy a VIII. kerületről az egyik alapfeltétele, hogy a légszennyezettség nem olyan magas, mint a „betonember” Tarlós-érában az elmúlt tíz évben – fűzte hozzá. Hangsúlyozta, programjuk megvalósításának része, hogy megvizsgálják, hol lehet kerékpárutat, kerékpársávot létesíteni. Több zöldet, több lombot szeretnénk látni városainkban, kerületeinkben. A Teréz, Erzsébet és József körúti biciklisáv annak a tesztje, hogy megnézzük lehet-e ilyen módon is emberléptékűvé tenni a várost, többen választják-e autózás helyett a bringázást.

 

 

Soproni Tamás felidézte, polgármestertársaival elkötellezettek az iránt, hogy városrészükben tisztábbá és egészségesebbé tegyék a levegőt

 

Pikó András, Józsefváros polgármestere személyes élményét megosztva arról beszélt, éveken keresztül, amikor minden reggel a Klub Rádióba menet sokszor eszébe jutott, milyen jó lenne, ha az utat biztonságos, kijelölt kerékpársávban tehetné meg. – Végre valahára ez megadatott nekem, ráadásul polgármestertársakkal együtt. Ez egy kis lépés volt Budapestnek és egy nagy tekerés nekünk. Nagyon élveztük. Ki ne hagyják! Próbálják ki! – mondta Józsefváros polgármestere.

 

 

Pikó András elmesélte, a nagykörúti biciklisáv létesítésével régi álma vált valóra

 

Az elmúlt fél órában, rájöttem arra, amit mindig is tudtam, hogy biciklizni jó – jelentette ki Niedermüller Péter. Különösen jó egy olyan városban, amit úgy ismerek, mint a tenyeremet, de mindig villamosról, buszról vagy néha autóból látom – tette hozzá Erzsébetváros polgármestere. Szavai szerint elhatározta, vesz egy biciklit. Ugyan csak tíz percre lakik a hivataltól, de ezt az utat a biciklivel fogja megtenni – jegyezte meg. Mintegy zárszóként Niedermüller Péter is arra biztatott mindenkit, szakítsanak korábbi szokásaikkal és pattanjanak nyeregbe.

 

 

Niedermüller Péter ismét felfedezte, hogy biciklini jó

 

Fotó: Dimény András/kepszerk.