Betonból zöldet

Aki kertet alkot, az szépséget, maradandóságot teremt, tartják sokan, azonban a városi kertek a legtöbbször nem fennkölt gondolatok mentén születnek. Az elszánás és a véletlenek mellett Terézvárosban az önkormányzat támogatása is segít, hogy beton helyett fák, virágok és gyep szépítse a társasházak udvarát.

Terézvárosban kincsnek számít a lakóházon belül kialakított kert, hiszen a kerület a zöldterületeket tekintve ínséget szenved, egy lakosra vetítve kevesebb mint egy négyzetméternyi közpark jut. Szabad terület híján a kopár udvarok hangulatos zöldfelületté alakítása jelent esélyt. Éppen ezért az önkormányzat pályázat útján, komoly anyagi támogatással segíti azokat a társasházakat, amelyek udvaraikban kisebb-nagyobb zöldoázis teremtésére vállalkoznak. Négy olyan háznál jártunk, ahol már jelentős változásokra került sor vagy éppen a munkák előtt járnak a támogatás elnyerése után.

 

Viharból született kert

 

Meglepő és lebilincselő az, amit első pillantásra látunk a Vörösmarty utca 24/B udvarában: a kertet uraló pázsit üde zöldjébe virágzó és más-más árnyalatban zöldellő növényszigetecskék visznek színeket. A levendulák, liliomok, rózsák, muskátlik tarkaságát nemcsak jól egészítik ki, hanem mozgalmasabbá is teszik az itt-ott kiemelkedő bokrok, az ágaskodó árnyékliliomok és a fagyalból kialakított sövény. A kert hátsó traktusában lévő kiülős rész és a parányi játszótér arról tanúskodik, hogy a ház lakói nemcsak gyönyörködnek benne, de használják is ezt a gyöngyszemet. Az igazi truváj azonban az a jól megkonstruált, L alakban mintegy negyven méteren át, a belső kerítésen és a szomszéd épületen futó falfestmény, amely lényegesen tágasabbnak láttatja a teret. Álomba illő, mondhatnák, pedig egy hatalmas viharral kezdődött minden.

 

 

Sok évi munkával született meg a kert, ahova érdemes kiülni

 

„Amikor ideköltöztünk, az udvaron két hatalmas, az épületnél is magasabb fa állt itt. A szemben lévő falig sem lehetett ellátni, mert mindenféle, ad hoc jelleggel elültetett vagy éppen magról kelt bokor nőtt az udvaron, közöttük pedig embermagasságú volt a gaz. Az első gondolatom az volt, hogy kezdjünk vele valamit, de reálisan felmérve teljesen reménytelennek tűnt a helyzet. Majd egyszer csak jött egy vihar, és a tomboló szél szabályosan kettétörte az egyik fa lombját. A baleset utáni vizsgálat kiderítette, hogy a másik is teljesen elkorhadt, ki kellett vágni őket. A társasház soron következő közgyűlésén kezdeményeztem, hogy tegyük rendbe a kertet” – meséli Bárány Szabolcs, a kert ötletgazdája és legfőbb gondozója.

 

Minden perc, minden fillér megérte!

 

A tulajdonosok többsége támogatta a javaslatot, azzal a kitétellel, hogy ne kerüljön sokba az átalakítás. Mivel Szabolcs kertfenntartással foglalkozik, tudta, az emberek többségének semmilyen víziója nincs arról, milyen kertet szeretne, és általában azzal sincsenek tisztában, hogyan viselkednek a növények, mit érdemes egymás mellé ültetni. Ezért szakemberhez fordultak, megterveztették a kertet és nekiláttak a kivitelezéshez. Fokozatosan haladtak: Szabolcs saját beruházásával kezdődött a folyamat, aztán ahogy formálódott a kert, a tulajdonostársak is egyre szívesebben áldoztak rá pénzt és vették ki a részüket a munkából. Kiépítették az öntözőrendszert, füvesítettek, elültették a növényeket, egy profi falfestő céggel befestették a kerítést és a tűzfalat. Lekövezték a hátsó részt, odavezették az áramot, bútorokat vettek, így a kert végében a ház lakói vagy egy lakótárs baráti, családi társasága grillezhet. A minijátszótérnek külön története is van. „Amikor megszületett a kislányom, azt a célt tűztem ki magam elé, hogy mire abba a korba ér, hogy hintázhat, addigra szép kertben tudjon játszani” – árulja el Szabolcs.

 

A több ütemben végrehajtott kertépítés során az önkormányzat pályázatain elnyert források nagy segítséget jelentettek – mondta a ház közös képviselője, Weimann-Berecz Rozália, azonban még így is sok millió forintot emésztett fel a munka. Szerinte Szabolcs agilitása, fáradhatatlanul végzett munkája és az önkormányzat támogatása nélkül aligha nézne ki így a kert. „Három év munkájába, sok-sok pénzbe került, de minden perc, minden fillér megérte!” – mondja Szabolcs, miközben végigpásztázza tekintetével a ház birodalmát.

 

A nagy lehetőségek udvara

 

Nemcsak egykori lakói – Vidovszky Béla, a híres festőművész és Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész, Terézváros díszpolgára – miatt, de kastélyszerű jellege, udvarának mérete miatt is egészen különleges ház a Munkácsy utca 27. A 412 négyzetméteres kert jelenlegi, leromlott állapotán sokat javít a méretével tiszteletet parancsoló gesztenyefa és hárs mellett szerényen meghúzódó két japán cseresznyefa. Szalay-Szakály Zsuzsanna Dóra tájépítész romantikus, kicsit angolos kertet tervezett a jelenlegi helyére. Mint kiderült, könnyen hangolódott rá a ház hangulatára, mivel gyerekkorát e falak között töltötte – kislány volt, amikor a sudár hársfát a nagypapája ültette.

 

 

Fák már vannak, tavasszal igazi kert is lesz

 

„Egy társasház udvarán elég speciálisak a körülmények: többnyire nagyon árnyékosak, a földbe szinte nem kerül be semmilyen szerves anyag, az utánpótlásról folyamatosan gondoskodni kell. A tervezéskor muszáj gondolni az egyszerű fenntarthatóságra, ez ugyanis általában gondot okoz. A körülményeket viszonylag könnyen megteremthetjük, de ahhoz, hogy egy kert sokáig szép legyen, kitartásra és rengeteg energiára van szükség” – emel ki néhányat a megfontolásra érdemes szempontok közül a tájépítész. A kert tervezésekor figyelembe vette azt az adottságot, hogy az udvar extra kevés fényt kap. Szerencsére ezt már kitalálta a természet: egy erdőben is van élet a fák alatt, mert néhány növény kifejezetten ezeket a körülményeket szereti.

 

„Jó néhány évvel ezelőtt egyszer már megterveztem a kertet, mert a lakók akkor úgy gondolták, jó lenne, ha a házba érkezőket kellemes környezet fogadná. A kaputól az udvarra és a lépcsőházba vezető folyosó el is készült, de a kertig nem jutottunk el. Az önkormányzattól elnyert 2 millió forintos támogatás és a közel ugyanennyi önerős ráfordítás most is csak az udvar felére lesz elég” – mondja a közeljövőről Szalay-Szakály Zsuzsanna Dóra.

 

A környezet kötelez

 

A hangulatos előkert és a gondozott gyep a villaépület háta mögött is folytatódik a Lendvay utca 15.-ben. Itt a közös képviselő, Kapolyi Ákos volt a kert rendbetételének a motorja. A változás alapjául szolgáló öntözőrendszer kiépítésére az önkormányzattól elnyert pénzt a tulajdonosoknak mindössze 200 ezer forinttal kellett kiegészíteniük. Kapolyi Ákos négy kerületben több ház közös képviselőségét látja el, de szavai szerint Terézvároson kívül másutt szinte egyáltalán nincs hasonló pályázati lehetőség.

 

 

Az öntözőrendszer kiépítése után a füvesítés sem maradt el

 

„Régen soha nem volt a kertnek gazdája, áldatlan állapotok uralkodtak benne. Most már kertész foglalkozik vele és folyamatosan szépül – meséli Ákos. – A ház már nem lóg ki a sorból, az udvar, a kert is méltó lett a környékhez.”

 

Régi álom válik valóra

 

A Hegedű utca 9.-ben Volf Csaba közös képviselő mesél a majdani kertről, amely tavasszal a töredezett burkolatú udvarból bújik elő. Jelenleg a kerítésre futtatott borostyán az egyetlen zöldfelület, ezért jó elképzelni, hogy egy év múlva már virágok nyílnak az őshonos növényekkel benépesített ágyásokban és a csobogó mellett üldögélni is lehet.

 

A közös képviselő elmondása szerint a ház lakói több mint 20 éve dédelgetik a gondolatot, hogy egy szép kis kertet varázsolnak az udvarra, ami az önkormányzati pályázat nélkül valószínűleg álom maradt volna. Nagy lehetőséget jelent, hogy a belső kert – megegyezés esetén – a szomszéd ház udvarával is átjárhatóvá tehető. Ez megsokszorozná a kert méretét, ami Csaba szerint mindkét fél javára válna.

 

 

A kopott kövek rövidesen eltűnnek

 

A terézvárosi önkormányzat 2020-ban 6 millió forintos keretösszeget biztosított a társasházaknak udvaraik zöldebbé tételére, kertek kialakítására. Ez a keretösszeg 2021-ben két és félszeresére, 15 millióra nőtt. A megpályázható pénzt is megduplázta az önkormányzat – 1 millió forintról 2 millióra –, miközben a pályázatnak köszönhetően eddig 39 kert született már meg, illetve készül el rövidesen.

 

Néhány jó tanács

 

Nem feltétlenül kell minden elképzelést egy szuszra megvalósítani, érdemes a munkát szakaszokra bontani – figyelmeztet Rigó István, Terézváros főkertésze. Egy kert nem lesz azonnal olyan, mint amilyennek elképzelték, évekre van szükség, amíg elnyeri a valódi arcát. A csalódásokat elkerülendő fel kell készülni arra, hogy bár az elültetett növények egy része virulni fog, mindig lesz köztük olyan, amelyik csak sínylődik, cserére szorul. Érdemes a kert tervezőjével olyan szerződést kötni, amely a megvalósítás felügyeletére és a későbbi tanácsadásra is kiterjed.

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Adrián Zoltán, Berecz Valter/kepszerk.hu