Befejeződtek a tavaszi tanfolyamok

Összesen százegy hallgató vehette át oklevelét az önkormányzat tavaszi ingyenes tanfolyamainak ünnepélyes záróeseményén. A különböző szinteken számítástechnikából, angol és német nyelvből sikeresen végzetteket Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere köszöntötte. A Bajza utcai Általános Iskola néptáncosai a tréfás csúfolódó versikékben bővelkedő lakodalmas előadásával nagy tetszést arattak.

Hassay Zsófia rövid beszédében tiszteletét és nagyrabecsülését fejezte ki mindazok iránt, akik az ingyenes tanfolyamokat – kitartva célkitűzéseik mellett – sikeresen elvégezték, s eljutottak az oklevél megszerzéséig.  

Tájékoztatása szerint angol nyelvből a 29., informatikából a 23. térítésmentes tanfolyami szemeszter ért véget. Kitért arra is, hogy az évek során az igények figyelembevételével a képzési szerkezet gazdagodott és változott. Példaként említette, hogy közkívántra az önkormányzat németnyelv-tanfolyamot is indított, a kezdő és a haladó szinteken megjelentek a beszédközpontú kurzusok, az informatikában pedig a számítógépes szöveg- és képszerkesztés, a táblázatkezelés.

 
A tanfolyam sikeres elvégzését igazoló oklevelet Hassay Zsófia adta át a hallgatóknak

 

A polgármester Karinthy Frigyest idézte, aki szerint munkának azt a tevékenységet nevezzük, amit nem örömmel végzünk. Mint mondta, ebben nem ért egyet a nagyrabecsült mesterrel, a tanulás ugyanis mindenképpen erőfeszítést igényel, ám az ismeretszerzés sikerélményt és sok örömet adó tevékenység.

 

 
Volt olyan hallgató, aki párhuzamosan három különböző tanfolyamot végzett el

 

Hassay Zsófia kifejtette: életkorától függetlenül ma már mindenkinek el kell fogadni azt, hogy az idegen nyelv és az alapvető számítógépes ismeretek elsajátítása elvárássá vált nemcsak a munkaerőpiacon, de a mindennapi életben is. A kapcsolattartás, a közösségi média, a turizmus, a banki vagy egyéb ügyintézés elképzelhetetlen az említett alapképességek nélkül.

 

 
Mint a suliban, a „bizonyítványosztás” után a hallgatók körbevették a tanárukat

 

Hangsúlyozta: Terézvárosban úgy tűnik, nemcsak a felnőttek, de a diákok is szívesen tanulnak, a jövő héten ugyanis száznál is több olyan tanulónak adhat át elismerést, aki országos vagy fővárosi versenyen dobogós helyet szerzett. Ezenkívül az önkormányzat hónapról hónapra döntéseket hoz a különleges tehetséggel megáldott fiatalok nagy összegű támogatásáról.

 

Beszédének végén a polgármester a tanfolyam hallgatóinak jó vakációt kívánt, majd elmondta, az önkormányzat költségvetésének kihagyhatatlan tétele a térítésmentes lakossági tanfolyamokra szükséges pénz biztosítása. Az ősszel induló kurzusokon minden tanulni vágyó kerületi lakost újabb kihívások, kiváló tanárok, közösséggé, gyakran baráti társasággá váló csoportok várják.

 

 
 
A tanfolyamok hallgatói nagy örömmel fogadták a Bajza utcai Általános Iskola diákjainak műsorát

Molnár Krisztina

A középhaladó angol csoport tanára nemcsak felnőtteket, de „civilben” a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban fiatalokat is tanít. Nagyon szeretem a csoportomba járó hallgatóimat. Nemcsak abból a szempontból hasznos számukra a tanfolyam, hogy ismereteket szereznek, de kimozdulnak otthonról és gyakorolják a nyelvet. Ráadásul új barátságok köttetnek, olyan kis közösségek alakulnak ki, akik az órán kívül is szívesen találkoznak. Számomra hihetetlenül nagy élmény volt, amikor felfedeztem, hogy a csoportom tagjai egymás között is próbálnak angolul beszélgetni. Arra kértek, hogy adjak nekik nyárra is feladatot. Így megígértem, hogy egy könnyített olvasmányból, történetesen egy krimiből minden héten küldök nekik egy részletet. Azt is megbeszéltük, hogy az őszi kurzus elindulása előtt már szeptemberben minden héten találkozunk, elmegyünk egy kiválasztott helyszínre, amiből valamelyikük felkészül, és angolul bemutat a többieknek. Fantasztikus, hogy időskorban ilyen érdeklődők és ennyire dinamikusak.

Martikán Beatrix

Martikán Beatrix, amikor éppen nem felnőtteket tanít, a kerület egyik legnépszerűbb iskolája, a Terézvárosi Magyar–Angol, Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola igazgatója. Némettanárként második éve kapcsolódtam be a felnőttképzésbe. Most lett végzős az első csoportom. Nagyon büszke vagyok rájuk, mert gyakorlatilag az egész csoport, amely két évvel ezelőtt elkezdte a nyelvtanulást, végigment a négy szemeszteren és be is fejezte a tanfolyamot. Nagyon szomorúak, hogy véget ért a képzés, abban bíznak, hogy lesz folytatás. Nemcsak ők, de én is nagyon jól éreztem magam velük. Egy kezdő és egy továbbhaladó csoport is hozzám tartozott. Az órákat ugyanazokon a napokon egymás után tartottam. Gyakran előfordult, hogy a második csoportom nagyon nehezen jutott be a tanterembe, mert az előzőek nem akartak még elindulni, szerettek volna ottmaradni beszélgetni, gyakorolni. Gyakorlatilag udvariasan és kedvesen ki kellett őket tessékelni a teremből, hogy a másik csoportnak is elkezdődhessen az óra.

Dr. Barsi András

Nagyon szívesen tanulnám még magasabb szinten a német nyelvet, most végeztem el a negyedik kurzust. Mi, végzősök nagyon szeretnénk, ha Martikán Beatrix tanárnő továbbvinne bennünket. Szívből remélem, hogy az önkormányzat megteremti ennek a lehetőségét. Nem csak németül tanultam az ingyenes lakossági tanfolyamokon, három számítógépes kurzust is elvégeztem. Korábban pedig a kezdő, a továbbhaladó és a haladó angol nyelvű tanfolyamot csináltam végig. A kerület finanszírozásában lehetőségünk volt arra is, hogy C típusú nyelvvizsgát tegyünk. Akkor még aktív állatorvos voltam, nyolc éve már nyugdíjban vagyok. Habitusomból adódóan a munkának nem tudtam és nem akartam hátat fordítani, jelenleg a budapesti állatkertben hetente kétszer a kisállat-simogatóban animátorként dolgozom. A tanultakat otthon és a munkahelyemen is használom. Mivel költő is vagyok, a verseimet már jó ideje számítógépen írom.