Becsben tartott terézvárosi fák

Az önkormányzat célja, hogy jobb, egészségesebb feltételeket teremtsenek a terézvárosi fáknak – hangzott el azon a sétán, amelyen az érdeklődök megismerhették a Hunyadi, a Liszt Ferenc tér és a Szófia utca fáinak helyzetét. Azon túl, hogy az érdeklődök saját szemükkel láthatták a problémákat, Rigó István főkertésztől, Müller Gergely favizsgáló szakembertől, Dóka Szabolcs kertészeti vezetőtől és Temesvári Szilvia zöldügyekért felelős alpolgármestertől kérdéseikre is választ kaptak.

„Terézvárosban tavasszal ért véget a közterületeken lévő teljes faállomány átfogó vizsgálata. Ennek eredményeként elkészült az a nyilvántartás, amely az összes kerületi fa legfontosabb jellemzőiről – életkorától, koronájának, törzsének, gyökérzetének állapotától, a növény értékétől kezdve – nagyon sok fontos és naprakész információt tartalmaz. A felmérés alapján a szakemberek a fák részletes egészségi állapotát is feltérképezték és meghatározták azt, hogy életük meghosszabbítása, egészségük megóvása érdekében milyen ápolási, gondozási feladatokat kell elvégezni. Ezenkívül azokat az egyedeket is nevesítette a felmérés, amelyek öregségük vagy betegségük miatt cserére szorulnak” – mondta Rigó István a kerület főkertésze azon a találkozón, amely során az érdeklődök részletesen megismerhették a Hunyadi tér és a Liszt Ferenc tér, valamint a Szófia utca fáinak problémáit és az azok megoldására született javaslatokat.

 

Terézvárosban fővárosi viszonylatban is kevés fa van, ezért minden egyes példányt nagy becsben tart az önkormányzat – mondta az itt élők bevonásával tartott bejáráson Temesvári Szilvia. A zöldügyekért felelős alpolgármester elmondta, a kerület igyekszik kedvezőbb, egészségesebb körülményeket teremteni számukra és ahova csak lehet új fákat, bokrot, cserjét ültetni.

 

Beteg japánakácok

 

A Hunyadi tér fáinak többsége viszonylag jó állapotban van, de akad közöttük néhány, amelyikkel nagy a baj, mondta a főkertész. Müller Gergely favizsgáló pedig megmutatta azokat a japánakácokat, amelyek a törzs belső korhadásával járó nektriás kéregrákban szenvednek, emiatt cserére szorulnak. A jelenlévők megismerkedhettek az akusztikus tomográf, népszerű nevén fakopp működésével is, ami egy magyar fizikus, dr. Divós Ferenc találmánya. Az érzékelők felszerelése után meg kell kopogtatni a fát, az okos készülék egy értékelő program segítségével a hang terjedési sebessége alapján színes ábrát készít a fa belsejéről, így anélkül, hogy bármilyen sérülést okoznának, a szó legszorosabb értelmében láthatóvá válik minden rendellenesség.

 

 

Rigó István főkertész elmagyarázta, mit jelentenek a fa belsejéről készült felvételen a különböző színek

 

A Hunyadi téri japánakácok betegsége azonban szabad szemmel is érzékelhető, a kérgük megrepedt, törzsük üregessé vált, az egész fa megdőlt. A szakember elmondása szerint életük sem koronájuk csonkolásával, sem törzsük megtámasztásával nem hosszabbítható meg, megtartásuk nem biztonságos. Pótlásukról az önkormányzat gondoskodni fog, hangsúlyozta Rigó István. A főkertész szerint színesíteni kellene a tér jelenleg döntően japánakácból, néhány kőrisből, mezei juharból és néhány éve ültetett kaliforniai szárnyas diófából álló állományát. Ugyanis, ha egy területen sokféle fa él egymás mellett, akkor a betegségek kevésbé tudnak terjedni, nem kell attól tartani, hogy egy agresszív fertőzés letarolja a teljes állományt.

 

Vágni is kellett

 

A Szófia utcai fákat illetően a főkertész emlékeztetett rá, hogy néhány fa veszélyessé vált, ami miatt korábban ki kellett vágni őket, egy pedig ki is dőlt egy nyári nagy viharban. A hiányzó egyedek pótlására legkésőbb tavasszal sor kerül, de a fákat eredeti helyükön vagy annak közelében pótolni egyáltalán nem egyszerű feladat. Új egyedek ültetésekor a termőföld cseréje is szükséges, ültetéskor ezen a szakaszon a 40 centiméteres mélységben található aszfaltdarabokkal teli sittes réteget is el kell távolítani. A szakember megjegyezte, a kivágott fák gyökerei nem tudtak ezen a tömör rétegen áthatolni, emiatt is válhattak instabillá.

 

 

A Liszt Ferenc téri platánfák állapotáról is részletesen beszámolt a kerület főkertésze

 

Szerencsére a Liszt Ferenc téren a platánok többsége jó egészségnek örvend, de közülük is sajnos az egyik belül nagyon elkorhadt – megmentésére már nincs esély. Távolról sem ilyen kedvező a helyzete az Andrássy út felőli részen álló, termetes közönséges akácoknak, az egészségi állapotfelmérésük után a favizsgáló a fák cserjét javasolta.   

 

Dilemma: fák vagy biztonság?

 

A jelenlévők két táborra szakadtak, akadt, aki azonnal a fák védelmére kelt és aziránt érdeklődött, muszáj-e mind a hét akácot egyszerre kicserélni; akadt olyan vélemény is, hogy legyen bármilyen szép is egy fa, ha emberéletet veszélyeztet, akkor nem szabad a megtartásával járó kockázatot vállalni. A főkertész egyértelművé tette: a biztonság elsőbbséget élvez. Azt nem ígérte meg, hogy az akácok helyére csak platánokat ületnek majd, de pótlásukra igyekeznek értékes és szép fajtákat választani. A találkozó résztvevőinek megmutatta, hogy a tavasszal elültetett platánok milyen szépen megfogantak, szemmel láthatóan remekül érzik magukat.

 

A Liszt Ferenc téren Temesvári Szilvia alpolgármester elmondta, hogy az ott lévő cserjéket és aljnövényzetet is felújítják, a tervezésbe pedig bevonják a Kertészeti Egyetem tájépítész hallgatóit. Pótolják a belső úton a lámpákat, rendezik az átjárást, hogy a gyalogosok ne az úttesten közlekedjenek.  A zöldfelületek megújításával várhatóan egy év múlva készülnek el.

 

Szöveg. Dobi Ágnes
Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu