Bartók flashmob Terézvárosban

Európa-szerte villámcsődületekkel emlékeztek a zenészek Bartók Bélára a zeneszerző halálának 75. évfordulóján. A köztereken a világhírű művész dallamai csendültek fel. A terézvárosi Tóth Aladár Zeneiskola (TAZI) növendékei és tanárai is csatlakoztak a külföldi magyar kulturális intézmények kezdeményezéséhez.

Váratlan zenei élménnyel lepték meg a borongós szombat délelőttön a járókelőket a Tóth Aladár Zeneiskola növendékei.  Bartók Béla, a magyar zenetörténet óriása ezer szállal kötődött Terézvároshoz, nem csak növendéke, de 27 esztendőn át, 1907-1934-ig tanára is volt a Zenekakadémiának.

 

„Bartók Béla 75 éve, 1945. szeptember 26-án halt meg. Emléke előtt tisztelegve a magyar kulturális intézetek egy flashmob napot szerveztek. A csatlakozó intézmények saját előadóikkal Európa-szerte különböző köztereken Bartók-műveket szólaltatnak meg” – mondta el a helyszínen Magyar Margit, a TAZI igazgatója.

 

A Tóth Aladár Zeneiskola közel huszonöt éve szoros kapcsolatot tart fent a berlini Bartók Béla Zeneiskolával, a terézvárosi flashmob szinte az ő rövid utcai koncertjük folytatása volt. A nagyszabású nemzetközi akcióról a videofelvételek összegyűjtése után Németországban egy dokumentumfilm készül. 

 

A TAZI ifjú muzsikusaiból álló a Bartók Növendékei csoport Bartók hegedűduókat adott elő, két duót pedig más hangszeren, fuvolán szólaltattak meg.

 

Az iskola bejáratánál felcsendülő zene megállította a Szív utca járókelőit.