Az odafigyelés szemléje

Értelmi fogyatékkal élő, parafilmes és független professzionális alkotók filmjei láthatók november 17-19. között a VI. Magyar Speciális Független Filmszemlén, melyet idén a rendkívüli jogrend miatt az Eötvös10 helyett online tartanak meg. A rendezvény sajtótájékoztatóján jártunk.

„Ez a filmszemle a speciális filmesek ünnepe immár hatodik éve, az Egyesület egész éves munkája ebben a rendezvényben csúcsosodik ki.” – hangsúlyozta az utolsó pillanatban még élőben megtartott sajtótájékoztatón Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke, hozzátéve, hogy az esemény azért is különleges a kultúrpalettán, „mert egyedüli integrált filmszemle az országban, melynek fókuszában az értelmi fogyatékkal élő emberek élete áll.” Elsősorban az ő számukra szeretnének évről évre be- és megmutatkozási lehetőséget, némi figyelmet biztosítani, de nem titkolt céljuk az is, hogy a speciális alkotók találkozhassanak olyan szakemberekkel, szakmai és közönség-visszajelzésekkel, amelyek nagyon fontosak a fejlődésük szempontjából. Erre idén ugyan csak online, de azért most is lesz lehetőségük – összesen 51 pályaművet kell a zsűrinek, illetve a filmszemle három napja alatt a közönségnek véleményezni.

 

 

 

Fábián Gábor, az MSMKE elnőke a fesztivál céljairól beszél

 

 

Varsányi Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár arról beszélt, mennyire más szempontok kell, hogy érvényesüljenek a zsűrizésnél, mint bármely más filmfesztiválon: „a témaválasztás, a hozzáállás, a lelkesedés és a szorgalom sokkal fontosabb kritérium, mint például a kamerakezelés.” A zsűriben a filmes szakemberek mellett gyógypedagógusok és pszichológusok is helyet kaptak – Szaffner Gyula az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar ügyvivő szakértője a paralimpiához hasonlította a speciális filmszemlét, „ahol a fogyatékkal élők ki tudnak lépni a szokásos mindennapjaikból. Létre tudnak hozni valamit. Meg tudnak mutatni valamit magukból. Ahol már a puszta részvétel nyertes pozíciót jelent.”

 

 

 

Szaffner Gyula a paralimpiához hasonlítja a rendezvényt, ahol minden induló nyer

 

 

A rendezvény védnöke Terézváros polgármestere. Soproni Tamás büszke rá, hogy az önkormányzat támogatja a filmszemlét, hiszen, ahogy mondta, egy szolidáris önkormányzatnál különösen fontos – főleg ebben a nehéz időszakban –, hogy mindenkire odafigyeljen. „Ami talán a legjobban hiányzik a mindennapjainkból, az a másikra való odafigyelés, egymás kölcsönös meghallgatása. Ezekben a filmekben nagyon sok szeretet és odafigyelés van. Ha erre hajlandók lennénk, már jobb hely lenne a világ” – emelte ki a speciális filmek egyik legnagyobb erényét a polgármester.

 

 

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere az egymásra figyelésben hisz

 

 

A versenyfilmeket november 17–19. között lehet megtekinteni a www.msmke.net oldalon, a legjobbakra november 18-án délig a közönség is leadhatja szavazatait. A díjakat ugyanaz nap, szintén online, 14 órakor adják át.

 

Szöveg: Cs. O.

Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség