Az Avilai Nagy Szent Teréz templomban már a pápa látogatására készülnek

Az Avilai Szent Teréz templom épületének állapotáról, környékének rendjéről, a keresztény közösségek értékéről és a magyar katolikus egyház legnagyobb eseményéről, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról is szó esett Horváth Zoltán protonotárius kanonok, esperes plébános Soproni Tamás polgármester és Temesvári Szilvia közötti kötetlen hangvételű beszélgetésen.

Az önkormányzat számára rendkívül fontosak a keresztény közösségek, karitatív tevékenységükkel, a kulturális, szellemi életben betöltött szerepükkel meghatározó szerepet töltenek be Terézváros életében – hangsúlyozta Soproni Tamás, polgármester. 

 

Mint fogalmazott, az önkormányzat a maga eszközeivel igyekszik a kerületben működő egyházaknak segítséget, támogatást nyújtani, legyen szó programok megvalósításáról, épületeik felújításáról, karbantartásáról. –  Erről szól az egyházak részére kiírt, idén 17 millió forintos pályázati lehetőség is – vette át a szót Temesvári Szilvia, környezetvédelemért és civil kapcsolatokért felelős alpolgármester.

 

Horváth Zoltán plébános, vagy ahogyan a kerületben mindenki ismeri, Zoltán atya elmondta, hogy előző évben is éltek a lehetőséggel, az oltár egyes elemeinek restaulása, a vizesedés miatt megrongálódott falak rekonstrukciója, díszítő festésének helyreállítása bár a járványhelyzet miatt kissé elhúzódott, de most már lényegében befejeződött, csupán az utolsó simítások vannak hátra. A plébános megosztotta a városrész vezetőivel azt az információt, hogy nagy valószínűség szerint a falak vizesedését a templom körüli vízáteresztő díszburkolat okozza. A polgármester és az alpolgármester ígéretet tett arra, hogy a városüzemeltetési osztálynak jelzik a problémát és igyekeznek rá megoldást találni.

 

Zoltán atya örömteli változásnak nevezte, hogy érzékelhetően javult a köztisztaság a templom környékén.  – Ez egy nagyon jó visszajelzés – mondta a polgármester, hiszen a korábbinál sokkal több pénzt és figyelmet fordít az önkormányzat a kerület tisztaságára. Új, korszerű eszközök beszerzésével és nem mellékesen a napi egyszeri helyett kétszeri takarítással igyekeznek fenntartani a rendet.

 

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a plébános szeretné, ha az utca neve megváltozna, és már maga az elnevezése is jobban kötődne a templomhoz. A polgármester nyitott volt a felvetésre, és mint mondta, a változtatás lehetőségét mindenképpen megvizsgálják.

 

 

Zoltán atya az eucharisztikus kongresszus előkészületiről is tájékoztatta Soproni Tamás polgármestert és Temesvári Szilvia alpolgármestert

 

Zoltán atya a szeptember 5-12 közötti eucharisztikus kongresszus előkészületeiről is beszámolt, hiszen azok Terézvárost is érintik. Szavai szerint az eseményre jó eséllyel a hazai híveken túl, a világ minden országából rengeteg zarándok, vallási turista érkezik majd. Tájékoztatása szerint Ferenc pápa szent miséjére az Oktogonnál lesz majd a beléptetés. Temesvári Szilvia felvetette, hogy az Eötvös10-ben vízvételi és pihenési lehetőséget biztosítanának a zarándokoknak.

 

A beszélgetésen szóba került még az is, hogy a hagyományos terézvárosi búcsú helyett az önkormányzat az Andrássy úton egy kulturális fesztivál megrendezését tervezi.

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu