Amelyik kutya ugat, nem harap

A kerület utcáin dolgozó köztisztasági munkatársak számára fontos, hogy jól tudják kezelni a kutyákkal kapcsolatos esetleges konfliktusokat, mert munkájuk során sokszor találkoznak velük. Ennek érdekében a ZöldEb Egyesület közreműködésével tréninget tartottak a számukra a Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. székhelyén.

Két hatalmas kutya és egy jóval kisebb, virgonc eb várta augusztus 31-én a Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. dolgozóit a Rózsa utcai székhely előadótermében. Nem eltévedt állatokról volt szó, hanem céllal érkeztek gazdájukkal együtt a céghez a négylábúak.

 

 

 

A kutyások is hálásak a takarítóknak

 

A kerület tisztaságáért is felelős cégének dolgozói a munkavégzés során gyakran találkoznak köztereken kutyákkal, főként azok, akik a Podmaniczky utcai futtatót tartják rendben. Ezért fontos, hogy tisztában legyenek a négylábú kerületlakók természetével, lélektanával elkerülendő a munkahelyi baleseteket, sérüléseket. Szerencsére kutyatámadás még nem érte az önkormányzati cég dolgozóit, veszélyes helyzetek azonban már adódtak. Ezek megelőzését szolgálja, ha felkészültek, tisztában vannak azzal, milyen kutyás szituációk rejthetnek magukban kockázatot.

 

A tréninget Hirbek Edina, a Terézvárosban is aktívan tevékenykedő Zöld Eb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület vezetője tartotta saját kutyái, két óriásira nőtt, hetven kiló feletti német dog és egy édes, izgő-mozgó, fekete kis terrier segítségével.

 

 

 

Az már a foglalkozás elején kiderült, van olyan dolgozó, aki igencsak tart az ebektől. Ő inkább a leghátsó sorban foglalt helyet, ám az előadás végére már egészen magabiztosnak látszott.

 

Bevezetésként Hirbek Edina minden kutyás nevében köszönetet mondott azoknak, akik az utcáink tisztaságáért dolgoznak, és a felelőtlen gazdik által hátrahagyott piszkot is feltakarítják nap mint nap. A tudnivalók között az első és talán legfontosabb az volt, hogy a kutyák ösztönlények, így bizony váratlan helyzeteket is produkálhatnak. Fontos a gazdi szerepe, elvárható lenne, hogy a városi környezetben tartott ebek bármikor visszahívhatók legyenek, ne támadjanak, az alapvető magatartási szabályokat betartsák. Ez persze mindig az ember felelőssége.

 

 

 

Ok nélkül nincs támadás

 

A köztisztasági cég munkatársai meséltek olyan helyzetekről, amikor a vidáman beszélgető gazdik ügyet sem vetettek arra, hogy csapatban szaladgáló kedvenceik éppen a szemeteseket ürítő dolgozók felé rohannak fenyegetően. „Olyan nincs, hogy a kutya a semmiből, ok nélkül támad. Vagy egy hangos zaj, vagy egy rossz mozdulat, de akár egy szag is kiválthatja az agressziót” – magyarázza Hirbek Edina, aki kifejtette, néhány eb például utálja a fertőtlenítő, tisztítószerek illatát, márpedig a takarítók ezzel is dolgoznak. Tanácsként elmondta, nem szerencsés, ha a dogboxok ürítésénél egy hirtelen, hangos mozdulattal kapják ki a tiszta zsákot a munkatársak, ugyanis ez is megrémítheti a közelben lévő ebeket.

 

Az előadó egy szórólapot is adott a jelenlévőknek, amin azt szemléltetik: milyen testtartás jellemzi a nyugodt, a félős és a támadásra készülő kutyákat. Hamar kiderült, hogy a legtöbb baj abból adódik, ha a kutya megijed, fenyegetve érzi magát. Ha már az állat szeme fehérjét is látjuk, fülét hátra, farkát pedig felcsapja, testsúlyát pedig előre helyezi – no, akkor jobb, ha menekülünk, vagy egy jókora kurjantással próbáljuk hátrálásra bírni.

 

 

 

"Vigyázzunk egymásra!"

 

A sok, jó tanácsot örömmel fogadták a köztisztasági cég munkatársai, akik kérdéseket is intézhettek az évtizedes kutyás tapasztalatokkal rendelkező előadóhoz. Az elmondottakat Hirbek Edina példásan jól viselkedő négylábú társai szemléltették.

 

„A kerület, a város, az ország és a bolygó akkor lesz élhető, és kedves hely, ha a benne lévő emberek jól bánnak egymással. Az apró-cseprő bosszúságok és kellemetlenségek, felesleges konfliktusok tönkre tudják tenni az ember életét – összegzett a tréninget kezdeményező alpolgármester, Temesvári Szilvia a foglalkozás végén. – Egy sűrűn lakott, belvárosi területen sokan osztoznak, többek között kétlábúak és négylábúak. Ez időnként konfliktussal is jár, melyek megelőzése közös érdekünk. Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy a közterületen mindenki biztonságban érezhesse magát. Ezért kértem fel a ZöldEb Egyesületet ennek a foglalkozásnak a megtartására. A tréningen a Terézvárosi Nonprofit Kft. munkatársai megtanulhatták, hogyan dekódolhatják megfelelően a kutyák által adott jelzéseket, ezáltal a konfliktusok és az esetleges balesetek elkerülhetők. De a lényeg: vigyázzunk egymásra!”

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/képszerk.hu