Állampolgársági eskütétel a Benczúr Házban

Harmincegyen tettek ünnepélyes keretek között magyar állampolgársági esküt a Benczúr Ház dísztermében szeptember 17-én Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere előtt.

A honosítási eljárást követően az okmányok megérkeztek az önkormányzathoz, ezután még esküt kell tenniük a magyar állampolgárrá váláshoz – mondta köszöntőjében Hassay Zsófia.

 

A magyar állampolgárságról szóló törvény 2010-es módosítása óta állampolgárságot kaphatnak azok a külföldön élő határon túli magyarok, akik magyar nemzetiségüket okirattal bizonyítani vagy valószínűsíteni tudják, vagy akik a régi Magyarország területén születtek, és magyar állampolgárságukat – a trianoni diktátum vagy a második bécsi döntés következményeként – elvesztették.

 

A honosítási okmányok ünnepélyes átadását követően a terézvárosi önkormányzat nevében Hassay Zsófia polgármester gratulált az immáron magyar állampolgároknak, hozzátéve: kívánom, hogy találják meg a számításaikat, akár áttelepülnek, akár a szülőföldjükön maradnak.

 

 

Ezúttal harmincegyen tettek ünnepélyes keretek között magyar állampolgársági eskü

 

Az egyszerűsített honosítási eljárás során az érintettek lakóhelyüktől függetlenül 2200 magyar anyakönyvi hivatalban, a külképviseleteken, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyeszékhelyeken lévő ügyfélszolgálati irodáiban, valamint a kormányablakoknál nyújthatják be kérelmüket. Ezt követően az általuk választott település polgármestere előtt három hónapon belül tehetik le az állampolgári esküt.

Dzsurdzsa Gabriella

Örvendek, hogy magyar vagyok. Az áttelepülés mellett döntöttem, mert egyedül maradtam Máramaros megyében. A lányom harminc éve itt él, már a dédunokám is útban van, hozzájuk jöttem. Nehéz volt eljönni. Hiányoznak a hegyek, és a nagyvárosban sokkal nagyobb a tömeg a korábbi kisvárosi életemhez képest, de jól érzem itt magam.