Akinek mindig nyitva az ajtaja

Teréz-nap előestéjén adták át az Eötvös10-ben Terézváros elismeréseit azoknak, akik a kerületiek jelölése és a képviselő-testület döntése alapján a legtöbbet tettek a városrész életéért, hírnevéért, egészségéért, kultúrájáért. A Fromm Pál Emlékérem idei kitüntetettje Krählingné Micskei Aranka, a TESZ ápolási igazgatója.

Huszonhárom éve röntgenasszisztensként kezdte pályáját a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnál (TESZ), ma pedig már ápolási igazgató Krählingné Micskei Aranka. A Fromm Pál Emlékérem idei kitüntetettje az a vezető, aki alig ül az íróasztalánál, és ha mégis ott van dolga, akkor is bárki megtalálja.

 

„Mindig is az egészségügyi pályára készültem. Előbb Szekszárdon dolgoztam szülésznőként, onnan költöztem Budapestre és tulajdonképpen a szerencsének köszönhetem, hogy a TESZ-be kerültem: ez volt az első, lakóhelyemhez közeli intézmény, ahol éppen munkatársat kerestek. Mivel a nőgyógyászaton nem volt hely, a röntgenosztályra vettek fel, de az új szakmát is hamar megszerettem – mesél a kezdetekről Krählingné Micskei Aranka. Már akkor egy igazán jó csapat fogadta itt, az azóta eltelt több mint két évtized alatt – bár csábítgatták más intézménybe – hűséges maradt a terézvárosi rendelőintézethez. – Nagyon hálás vagyok azért, hogy olyan emberekkel dolgozhatok, akik közé jó bejönni. Vezető úgy lettem, hogy hét évvel ezelőtt az akkori főnővér nyugdíjba vonulásakor engem javasolt utódjának.”

 

 

A kitüntetettnek Beleznay Zsuzsanna alpolgármester gratulál a díjátadón

 

 

A járvánnyal harmincéves pályafutása egyik legdrámaibb időszakán van túl – vallotta be. „A bizonytalanság, az információ hiánya volt a legelviselhetetlenebb, hiszen a központi kirendelések miatt a saját kollégáimat kellett a fertőzött betegek közé küldenem. Én közöltem a hírt, hogy menni kell, reggel pedig én vittem őket a »harctérre«. Tudni akartam, hogy mi vár ott rájuk, mire lehet szükségük, miben tudjuk őket segíteni. Nem volt idő várni, mindent azonnal meg kellett oldani, ki kellett találni új módszereket, megoldásokat. Ez lelkileg őket és engem is nagyon megviselt, állandó, 0–24 órás készenlétben volt az egész vezetőség. Aztán jöttek az oltások. Közel tízezer ember kapta meg a TESZ-ben a vakcinákat, májustól augusztusig oltottunk” – idézi fel a közelmúlt eseményeit az ápolási igazgató, aki a szakdolgozók munkájának irányítása mellett az informatikai részleget is vezeti, emellett a működéshez szükséges szerződések, engedélyek kezelése is az ő dolga.

 

„Nyolcvannál is több ember tartozik hozzám, velük kell mindig megtalálni a hangot, ami nem könnyű” – mondja az ápolási igazgató. A munkáját főnöke, dr. Czermann Imre főigazgató így jellemzi: Aranka megtestesíti a női vezetőkre jellemző minden előnyös tulajdonságot, vagyis szerteágazó a figyelme és mindig a legemberségesebb, win-win megoldást keresi. Zseniálisan képes összehangolni a betegek, a dolgozók és az intézmény érdekeit.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu