Akik összetartják társadalmunkat

A kerületben szociális munkát végző szakembereket köszöntötték az Eötvös10-ben november 11-én. Terézváros Szociális Segítője idén Király Melinda, a Benczúr utcai idősek klubja vezetője lett.

A közösségek, a társadalom megbecsülésének kifejezéseként ünneplik világszerte november 12-én a szociális munka napját. Rendkívül fontos munka a segítőké, hiszen hazánkban az emberek közel egyharmada küszködik olyan problémával, ami gondozást, külső támogatást igényel. Mivel november 12-e az ágazatban dolgozók számára munkaszüneti nap, a kerület vezetése már csütörtökön megünnepelte a segítőket, a Terézvárosi Gondozó Szolgálat, a TERÉZÉNO, a Terézvárosi Család- és Gyermekjóléti Központ és a Terézvárosi Egyesített Bölcsődék munkatársait, akiket az Eötvös10 színháztermében láttak vendégül.

 

 

Az önkormányzat vezetői az Eötvös10-ben köszöntötték a szociális területen dolgozókat
 

 

 

„Célunk, hogy Terézváros egy szolidáris kerület legyen. Egy olyan közösség, ahol mindenki egyformán számít, ahol mindenkit megillet az emberhez méltó élet, ahol a legelesettebbek is támaszt kaphatnak, ahol figyelünk egymásra, meghallgatjuk egymást. Azt gondolom, hogy képviselőtársaimmal mindent megtettünk azért, hogy ez megvalósuljon. Nem csak megtartottuk, hanem bővítettük is a szociális támogatások körét – emlékeztetett Soproni Tamás polgármester köszöntőbeszédében, majd hozzátette, hogy nem csak a kerület vezetői dolgoznak ezért, de partnereik ebben a munkában az itt élők is, akik a pandémia alatt – ha kellett – önkénteskedtek, szabadidejüket áldozva segítették  bevásárlással, a gyógyszerek beszerzésével a magukra maradt idős embereket, vagy éppen maszkot csomagoltak és hordtak szét a lakosoknak. A legfontosabb mégis a szociális területen dolgozó szakemberek szerepe. – Önök azok, akik a szakértelmüket adják a mi tenni akarásunkhoz. Önök azok, akik a legjobban tudják, mennyit jelent egy kis figyelmesség, egy jó szó, egy nem várt segítség egy idős, beteg, szegény, fogyatékkal élő vagy más módon kiszolgáltatott embernek. Az Önök munkája rendkívül szerteágazó. Önök azok, akik összetartják ezt a társadalmat, mert segítők nélkül végleg és teljesen talajt vesztenének a legkiszolgáltatottabb emberek”.

 

A polgármester ígéretet tett rá, hogy a szociális szférában dolgozók a jövőben is számíthatnak Terézvárosra és közösen sikerül az eddigieknél is szorosabbra fonni a nehéz helyzetben élők köré szőtt szociális hálót. 

 

 

Miyazaki Jun alpolgármester, Havas Pálma a tavalyi, Király Melinda az idei díjazott és Soproni Tamás polgármester

 

 

Immár hagyomány, hogy ezen a napon adják át a Terézváros Szociális Segítője díjat. Idén Király Melinda, a Benczúr utcai idősek klubja vezetője Soproni Tamás polgármestertől és Miyazaki Jun, humán ügyekért felelős alpolgármestertől vehette át a rangos elismerést. Király Melinda 2015 óta dolgozik a Terézvárosi Gondozó Szolgálatnál. Főiskolai tanulmányai elvégzése utáni első munkahelyén évekig halmozottan sérült gyermekeket és felnőtteket látott el. Hat éve érkezett a Tegosz Idősek Klubjához, belépésekor terápiás munkatársként kezdett, majd a klub helyettes vezetője, később a vezetője lett. Mindennapi munkája során az idős emberek számára olyan foglalkozásokat szervez és tart kollégáival együtt, amelyek a szabadidő hasznos eltöltése mellett élményt is adnak, sőt segítik a testi, szellemi egészség megőrzését. A klubtagok mindenben számíthatnak Melindára. Munkáját szívvel, lélekkel, nagy lelkesedéssel végzi, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Covid járvány kirobbanásakor, a lezárások idején hetekre beköltözött a Benczúr utcai intézménybe, innen koordinálta a munkát, vette át a feladatot a veszélyeztetett munkatársaktól és napi 24 órában segítette a klubtagokat.

 

 

Király Melinda átveszi a díjat Soproni Tamástól és Miyazaki Juntól
 

 

 Az ünnepségen vehette át ugyanezt a díjat Havas Pálma is, akit tavaly a Covid-járvány miatt nem tudtak méltó módon köszönteni. Az azóta már a Kamaraerdei Idősek Otthonát vezető szakember közel 7 éven keresztül dolgozott a Terézvárosi Gondozó Szolgálat vezetőjeként. Pályája a szociális szférában 1996-ban kezdődött éppen a Kamaraerdei Idősek Otthonában. Először gyógymasszőrnek képezte ki magát, majd a győri Széchenyi István Egyetemen a diplomás ápolói képzést végezte el, amelyet később az ELTE-n szerzett szociálpolitikusi oklevéllel egészített ki. A Tegosznál egészen 2020-ig igazgatott mindent és mindenkit lelkiismeretesen, precízen és szakmaisággal.

 

Az ünnepségen a kerület szociális és egészségügyi intézményeit vezetőknek Soproni Tamás és Miyazaki Jun külön-külön is megköszönte a munkáját.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Karancsi Rudolf/képszerk.hu