Adj helyet magad mellett!

A kizárólagos lakossági várakozás elindulása után újabb lehetőség segít abban, hogy enyhüljenek a terézvárosi parkolási gondok. Mostantól – az önkormányzat szerepvállalása és anyagi hozzájárulása révén – rendkívül kedvezményes áron juthatnak parkolóházi helyekhez a kerületiek.

A belvárosi területeket sokszor jellemző parkolási káoszra nincs egyszerű megoldás – hacsak nem adja el az autóját mindenki, akinek nem létszükséglet a napi használat. Mivel ilyen opció nincs, Terézváros önkormányzata több megoldással is szeretne javítani a néha tarthatatlanná fokozódó helyzeten. Augusztus óta Belső-Terézvárosban több mint 400 parkolóhelyre kizárólag kerületi várakozási engedéllyel rendelkező autósok állhatnak hétköznap este 6 és reggel 7 óra között. A gondokon azonban nem csak az utcákon való parkolás szabályozásával lehet enyhíteni, az önkormányzat vezetése úgy látta: érdemes ösztönözni a parkolóházak, mélygarázsok használatát. Ezek díjai horribilisek az átlagemberek számára (egyes helyeken 60-70 ezer forint is lehet a havi bérlet ára), ezért Győrffy Máté alpolgármester vezetésével a kerület tárgyalásokat kezdett még tavaly arról, hogy az önkormányzat kedvezményesen parkolóhelyeket béreljen szolgáltatóknál, amelyeket még jutányosabb áron tovább ad az itt élőknek.

 

A tárgyalásokból októberre lett megállapodás: mostantól a lakossági parkolási engedéllyel (vagy arra való jogosultsággal), illetve terézvárosi állandó lakcímmel rendelkező kerületiek jutányos áron válthatnak helyet hat parkolóházban (ebből öt Terézvárosban, egy pedig a városrész szélétől néhány száz méterre található). Ehhez azt kell vállalniuk, hogy visszaadják a közterületi parkolási engedélyüket. A parkolóházas engedély kiváltható a háztartás első és második autójára is.

 

Az árak jóval a piaciak alatt vannak, hiszen 15-25 ezer forintért bérelhető havonta egy hely – a nyugdíjasoknak, nagycsaládosoknak járó kedvezménnyel az összeg mindössze 10 ezer forint is lehet. Ez annak köszönhető, hogy az önkormányzat a szolgáltatóktól – mivel több helyet igényelt – jutányos áron jutott hozzá a parkolóhelyekhez, amelyeket a testület döntése értelmében, önkormányzati forrást felhasználva, még nagyobb kedvezménnyel ad tovább a lakóknak. Az igénylés pontos menetéről részletesen olvashatnak az önkormányzat honlapján. A parkolóházas parkolás bevezetésének első ütemében 90 kedvezményes hely válik elérhetővé.

 

„Két éve kimondtuk, hogy tarthatatlan, hogy sokan közparkolónak nézik a kerületet, és azt is szeretnénk, hogy jobb legyen Terézváros levegője, több hely legyen a közterületeken. A lakossági parkolás elindítása után itt az újabb lehetőség a kerületiek számára a kedvezményes parkolóházi helyekkel. Ezek a lépések a fenti célokat szolgálják – mondta Soproni Tamás az indulás kapcsán. – A célunk, hogy minél több autó tűnjön el az utcákról, és azzal, hogy jelentős, a piaci árhoz képest 60-70 százalékos kedvezménnyel kínáljuk a parkolóházas helyeket, remélem, sokan élnek is majd ezzel a lehetőséggel.”

 

 

Mi a bérletek havi ára? (havi díj első autóra/havi díj második autóra/nagycsaládosok, illetve nyugdíjasok havi díja/piaci ár – forintban, 2021-ben)

 

WestEnd parkolóház (VI., Váci út 1–3.): 15 000/17 500/10 000 – piaci ár: 46 000

Care Park Opera (VI., Zichy Jenő u. 9.): 25 000/40 000/20 000 – piaci ár: 70 000

Care Park Székely (VI., Székely Mihály u. 3.): 25 000/40 000/20 000 – piaci ár: 55 000

Care Park Kertész (VII., Kertész u. 28.): 20 000/30 000/15 000 – piaci ár: 40 000

Hard Rock Hotel (VI., Nagymező u. 38.): 25 000/40 000/20 000 – piaci ár: nincs havi bérlet

Central Passage (VI., Paulay Ede u. 4.): 25 000/40 000/20 000 – piaci ár: nincs havi bérlet

 

Szöveg: Csepregi Botond

Fotó: Szabó Balázs/képszerk.hu