Abszolút színes egyéniség

Teréz-nap előestéjén adták át az Eötvös10-ben Terézváros elismeréseit azoknak, akik a kerületiek jelölése és a képviselő-testület döntése alapján a legtöbbet tettek a városrész életéért, hírnevéért, egészségéért, kultúrájáért. A Terézváros Kultúrájáért Díjat idén Lang Györgyi színész, énekes, műsorvezető kapta meg.

Lang Györgyi egyáltalán nem számított arra, hogy megkapja a Terézváros kultúrájáért kitüntető címet attól a kerülettől, ahol már közel harminc éve él – ezért nagyon örül az elismerésnek.

 

A népszerű színész, énekes, műsorvezető azért lepődött meg, ad magyarázatot, mert ő nem szokott díjakat kapni – az életrajza persze másról tanúskodik, hiszen vehetett már át jótékonysági és antirasszista elismerést is „Jaaa, de ezeket NEM a hatalom adta szerencsére, hanem az emberek, ezért büszke is vagyok rájuk. Amikor Soproni Tamás polgármester telefonált, rögtön tudtam, hogy valamivel el vagyok maradva és letartóztatnak…” – ez már az a humor, ami annyira jellemzi Lang Györgyit, amit otthonról hozott, és ami azóta is minden nehézségen átsegíti őt.

 

„Én ilyen vagyok. Már gyerekkoromban magamba szívtam a humort, nagyon jó viszonyba voltunk Királyhegyi Pállal (író, humorista – a szerk.), aki ezt az öniróniát, öncinizmust (ezt a szót most találtam ki – L. Gy.) magas fokon művelte, de anya is ilyen volt, ez volt körülöttem, ezt szívtam magamba” – mondja.

 

Kétségtelenül nemcsak vidám, de rendkívül színes egyéniség is Terézváros idei kulturális díjazottja. Mutatja ezt kék színű hajával és ruháival, kitűzőivel, sőt még a lakása is erről árulkodik. „Nem bírom a feketét, a szürkét, a barnát, már az is zavar, hogy a játékgép oldala fekete” – erősít rá az előbbi megállapításra pusztán azzal, hogy otthonában valóban van egy játékgép. Felemelő dolognak tartja, hogy a Hősök tere mellett élhet, az zavarja néha, hogy nehéz közlekedni a rendezvények miatt, de a jó ügyeket szolgáló, civil tüntetésekre ő is kimegy, ha teheti. A kerület jobbításáról, fejlesztéséről azt mondta, az önkormányzat helyében az akadálymentesítésen dolgozna még többet és olyan programokat támogatna, amelyek a sérült vagy hajléktalan emberek kilátástalan sorsára hívják fel a figyelmet.

 

Lang György pályája elején a magas kultúrát művelte: a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a Pécsi Nemzeti Színházban komoly darabokban játszott, aztán 1988-ban a Pa-Dö-Dővel, azóta pedig a tévés, rádiós munkáival a populáris kultúrában szerzett nevet magának. Ezért sosem bántották, és őt sem zavarja az éles váltás.

 

„Kazimír Károly volt az osztályfőnököm a »színin«, és ő is támogatta a Pa-Dö-Dő-s szereplésem. Azt mondta: »Koncertre ugyan nem megyek Prutyikám, mert nekem túl hangos a zene, de ez ugyanolyan része a kultúrának, mint bármi más.« Egyébként a Pa-Dö-Dő nagyobb koncertjein elhangoztak versek is, nagyon figyeltünk a minőségre, a díszletekre, a jelmezekre. Elsősorban vidámságot akartunk közvetíteni, de mindig volt üzenete is a daloknak. Csak sajnos, ezt nem mindenki vette észre” – összegzett a Terézváros kultúrájáért díj 2021-es kitüntetettje.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Szabó Balázs/képszerk.hu