A Városligetben lesz Magyarország legnagyobb játszótere

„A gyerekek jobban tudják, mi kell egy játszótérre” – állítják a felnőttkortól még igencsak távol lévő ifjak a városligeti nagyjátszóteret bemutató kisfilmben. Mint kiderült, ez nem holmi kampányszlogen, Európa egyik legszebb játszóterének tervezésekor ugyanis a „leghitelesebb és legkiválóbb szakemberek”, a gyerekek elképzeléseit is figyelembe vették.

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a városligeti parkmegújítás, megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Ligetben – jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 000 négyzetméteren kap helyet a park délkeleti részén, ahol biztonságos környezetben, integrált és korosztályokra bontott játékelemeivel várja a gyermekeket és szüleiket 2019 őszén.

 

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően 7 új játszótér lesz a megújuló Városligetben, amelyek közül az első és egyben a legnagyobb munkálatai a napokban megkezdődnek. A Nagyjátszótér a park délkeleti részén, a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, és minden környező sétányról könnyen megközelíthető lesz.

 

A játszótér nemcsak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre és a természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is kiemelkedik a hagyományos terek közül.  A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek, a Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai is részt vettek. Mindezek eredményeképp a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek a tervekben: a játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását.

 

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel pedig inspirálják a gyerekek alkotó energiáit. Jó példa erre az a nagy felületen kialakított homokos-vizes játszórész, amelyből előásható ősmaradvány-másolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket.

 

A 17 méter magas mászóka Szinyei Merse Pál festményét idézi

A 17 méter magas mászóka Szinyei Merse Pál festményét idézi

 

Külön smart megoldásokkal kedveskednek azoknak a gyermekeknek, akik szeretnek mérni, számokban nyilvántartani mindenféle adatot: egyes csúszdák kiírják , mekkora sebességgel suhannak rajtuk, illetve a homokos rész egy elkerített pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni – a kijelző ekkor a pontos táv mellett a hasonló távot ugró állatot idéző grafikát is megjelenít.

 

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált, elősegítve ezzel a játékos művészeti asszociációt.

 

„Fontos cél, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek együtt tudjanak játszani egészséges társaikkal, ezért számos integrált játszóeszközt is telepítünk a parkrészre, amelyeket akadálymentesen lehet megközelíteni. Célkitűzésünk, hogy az egész parknak és minden eszközének reflektálnia kell a társadalmi igényekre, vagyis a játékoknak és az eszközöknek a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség és a nem tipikus fejlődésű társak – például a fogyatékkal élők – integrációjának értékét kell közvetítenie” – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

  

Természetesen a nagyobbakra is gondoltak a tervezők, a Nagyjátszótér mellett kap helyet egy úgynevezett Terepjátszó, ahol lesz mászószikla, skateboardpálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Egy félreeső részen (ún. Téröblözetbe) kerül egy pumptrackpálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

 

„A Liget mint közösségi tér alkalmat ad a fiataloknak arra, hogy találkozzanak, ismerkedjenek egymással, a saját mindennapi mikrokörnyezetükből kilépve a város más területeinek lakóival, eltérő anyagi és kulturális helyzetű, társadalmi státuszú gyermekekkel töltsék szabadidejüket. Ebben a diverz környezetben a gyermekek rengeteget tanulhatnak az őket körülvevő társadalmi rendszerről, különböző szerepekben próbálhatják ki magukat, miközben a legtöbbet hozhatják ki a szabadidejükből, és új barátságokra, élményekre, tapasztalatokra tehetnek szert” – emelte ki Gyorgyevics Benedek.

 

Megmutatjuk, milyen lesz Európa egyik legmodernebb játszótere a megújuló Városligetben.