A téma tényleg az utcán hever

Közterületi problémák és megoldásaik is felmerültek azon a bejáráson, amelyet a terézvárosi 3-as választókörzetben tartottak. Soproni Tamás polgármester a belső-terézvárosi terület képviselőjével, Szilágyi Erikával, valamint a polgármesteri hivatal kollégáival és a rendőrség munkatársaival együtt vették számba a teendőket a körzetbejárás során.

“Terézvárosiként magam is járom az utcákat, észreveszek egy kidőlt táblát, oszlopot, egy úthibát és azt jelzem is, itt élő polgárként, a hivatalunk munkatársainak. Hasznos azonban áttekinteni a közterületeink állapotait egy körzet képviselőjével, a rendőrséggel, a polgármesteri hivatal illetékes kollégáival. Végig tudjuk venni, melyek a már felmerült, megoldandó ügyek, szemet szúrnak kisebb, frissen keletkezett problémák, és szóba kerülnek nagyobb a feladatok is” – mondta Soproni Tamás annak kapcsán, hogy szerdán a 3-as választókörzetet vette nagyító alá egy – nem is annyira – kis csapattal. Folytatódott tehát a körzetbejárások sora, amely arra szolgál, hogy az önkormányzat feltérképezze, és megoldási javaslatokat is találjon a közterületi, lakókörnyezettel kapcsolatos terézvárosi problémákra. A következő állomás a Bajcsy-Zsilinszky út, Király utca, Liszt Ferenc tér, valamint az Andrássy út, Lázár utca köré eső terület volt.

 

A bejárás az Anker közben kezdődött, Hofi Géza idén avatott emléktáblájánál a legendás humorista özvegye is spontán csatlakozott rövid időre az önkormányzati csapathoz. A bulinegyedhez legközelebbi részen a visszatérő témák, a köztisztaság és a zajproblémák merültek fel. A kerület tisztaságáért felelős önkormányzati cég, a Terézvárosi Közfoglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. vezetője, Kárpáti Zoltán elmondta, most már a száraz és vizes takarítást egymás után végzik ilyen kiemelt helyeken, mint az Anker köz.

 

 

Itt került először szóba a teraszok, vendéglátóhelyek és a lakók együttélésének problémája. Szilágyi Erika elmondta, hozzá rendre érkeznek panaszok társasházaktól szórakozóhelyekkel, a vendéglátáshoz kötődő közterületi zajongással kapcsolatban, ez visszatérő probléma. Soproni Tamás azt mondta, minden ilyen ügyben a lakók megkérdezésével kompromisszumra kell törekedni. Az is fontos, hogy az önkormányzat nyugtassa meg az érintetteket az esetleges indulatok kapcsán, el kell magyarázni, hogy pontosan mi történik egy ilyen esetben, és hogy nem fordulhat elő, hogy hatalmas zajjal járó tevékenységek települjenek egy házba. Arra már dr. Bodó Krisztina, a Városüzemeltetési Főosztály vezetője hívta fel a figyelmet, hogy üzletek, éttermek, konyhák létesítése kapcsán az önkormányzatnak nyilvántartásba vételi feladata van, ezek indulását megakadályozni nem tudja. Érdekes vélemény volt egy másik, röviden becsatlakozó lakó véleménye, aki a vendéglátás zaját a forgalom okozta kellemetlenségekkel állította szembe: “Ezerszer inkább teraszok az utcákon, mint autók!” A közbiztonság kapcsán pedig Malinás László alezredes, a VI. kerületi Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője jelezte: hamarosan már két körzeti megbízott felel a séta során érintett területért.

 

A közterületek megújítása is terítéken volt, már csak azért is, mert a Paulay Ede utca Liszt Ferenc térhez eső szakaszán már most folyik a felújítás, amit egy szállodaberuházóval közösen finanszíroz az önkormányzat. A Paulay utca Bajcsy felőli szakasza is sorra kerül és végül az utca középső része kap új arculatot. A Káldy Gyula utca megújítása is a tervekben szerepel. A meglévő gondokat is átvették, a Király utcai járdák állapota felújításért kiált, a Vasvári Pál utcában egy beruházó nem hajlandó visszaállítani a közvilágítást egy szakaszon, míg az Anker köz felújítását azt bonyolítja nagy mértékben, hogy az utcaszint alatt egy részén pince húzódik. 

 

 

Sok lakót bosszant, hogy a parkolóhelyek szűkös számát még olyan felfestett kocsibehajtók is csökkentik, amelyeket már nem használnak. Dr. Bodó Krisztina elmondta, ezeket mostanra az egész kerületben felmérte az önkormányzat, kiderült, melyeket használnak és melyeket egyáltalán nem, így jövő tavasztól – a forgalomtechnikai tervek elkészítése után – ezek rendezése is megtörténik.

 

A közel kétórás bejáráson alaposan szemügyre vehették a terület adottságait, problémáit és a lehetséges megoldásokat a résztvevők. Ehhez hozzájárult, hogy Szilágyi Erika alaposan, a körzet ügyeit jól ismerve vezette végig az önkormányzati csapatot. Soproni Tamás ígéretet tett rá, hogy a felmerült ügyekben az önkormányzat rövid úton megoldást keres.

 

Szöveg: Csepregi Botond

Fotók: Hartyányi Norbert/képszerk.hu